Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ιράν λόγω Συρίας! Κανονικά όμως αγοράζουν οι Τούρκοι το Ιρανικό πετρέλαιο (σε αντίθεση με εμάς)


erdoaxmad 2Ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ακύρωσε το ταξίδι του στην Τουρκία, μια μέρα αφότου ο αρχηγός του στρατού, προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη των πυραύλων του ΝΑΤΟ, κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε "παγκόσμιο πόλεμο", μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή την Κυριακή.
Ο Πρόεδρος του Ιράν είχε προσκληθεί από τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να παραβρεθεί στην ετήσια τελετή για την επέτειο θανάτου, του μεγάλου Σούφι μυστικιστή του 13ου αιώνα, Τζελαλεντίν Ρουμί. Οι δύο ηγέτες θα συζητούσαν επίσης ανοιχτά ζητήματα, όπως η σύγκρουση στη Συρία, ο αντίκτυπος των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Τεχεράνη για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα, καθώς και τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Τουρκίας από το Ιράν. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Ανατολή, ότι η επίσημη θέση για την ακύρωση του ταξιδιού, είναι το βεβαρημένο πρόγραμμα του Αχμαντινετζάντ. Η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράν έχει αυξηθεί εσχάτως εξ αιτίας της κρίσης στη Συρία. Το Ιράν είναι ένθερμος και πιστός σύμμαχος του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Αλ-κσαντ, καθ' όλη την 21μηνη εξέγερση εναντίον του, ενώ η Τουρκία υπήρξε ένας από τους πιο αυστηρούς επικριτές του, έχοντας υποστηρίξει την αντιπολίτευση, προσφέροντας ακόμη και καταφύγιο σε στρατιωτικούς που αυτομόλησαν από τις τάξεις του συριακού στρατού.
Παρά την ένταση στις σχέσεις των δυο κρατών, οι εισαγωγές προς την Τουρκία, ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, συνεχίστηκαν σε μεγάλο βαθμό χωρίς προβλήματα.
Η Τουρκία έχει κερδίσει από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στο Ιράν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τεχεράνη καθώς, έχουν παγώσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα, λόγω των κυρώσεων, έχει αυξήσει κατακόρυφα τις αγορές χρυσού και πολύτιμων μετάλλων από την Τουρκία, αυξάνοντας την ανησυχία της Ουάσιγκτον. Για τις ενεργειακές εξαγωγές προς την Τουρκία, το Ιράν, λόγω των τραπεζικών κυρώσεων, πληρώνεται σε τουρκική λίρα, και όχι σε ευρώ ή δολάριο. Η τουρκική λίρα που είναι περιορισμένης αξίας στις διεθνείς αγορές, είναι ιδανική για την αγορά χρυσού στην Τουρκία. Κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2012, η Τουρκία εξήγαγε 11,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρυσό, εκ των οποίων το 60% πωλήθηκε στο Ιράν, το 30% στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το υπόλοιπο σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελβετία, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, Ζαφέρ Καγκλαγιάν, σε κοινοβουλευτική ακρόαση για τον προϋπολογισμό την Παρασκευή.
Οι μεσάζοντες μεταφέρουν το αγορασμένο χρυσό στο Ντουμπάι και από εκεί πηγαίνει στο Ιράν. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα πει ότι δεν υπάρχει τίποτα παράνομο στις πωλήσεις χρυσού, καθώς διενεργούνται από ιδιωτικές εταιρείες και ως εκ τούτου δεν υπόκεινται σε κυρώσεις.
πηγή:Koukouvagia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου