Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί οι Ρώσοι στέλνουν πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο


Ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο εγκατέλειψε το αγκυροβόλιό του στη Μαύρη Θάλασσα για τη Συρία όπου θα το συναντήσουν άλλα δύο πλοία για το ενδεχόμενο μιας εκκένωσης των Ρώσων από τη χώρα αυτή, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το πλοίο Novotcherkassk, μεταφέροντας μία μονάδα πεζικού και στρατιωτικό υλικό, αναμένεται το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου στη ρωσική βάση Ταρτούς, διευκρίνισε μία πηγή του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατού.

Άλλα δύο σκάφη, το Azov και το Nikolai Filtchenkov, έχουν επίσης εγκαταλείψει τα αγκυροβόλιά τους για τη Συρία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα τρία πλοία θα συμμετάσχουν, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, σε ασκήσεις ανοικτά των συριακών ακτών στις οποίες εμπλέκονται μονάδες του στόλου τριών χωρών.



Στις αρχές Δεκεμβρίου, το Novotcherkassk και άλλο ένα πλοίο, το Saratov, είχαν κάνει μια στάση στην Ταρτούς, μοναδική ρωσική ναυτική βάση στη Μεσόγειο.

Οι λεπτομέρειες της αποστολής αυτής δεν έγιναν γνωστές.



Η βάση της Ταρτούς, που βρίσκεται 220 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δαμασκού, δημιουργήθηκε βάσει μιας συμφωνίας το 1971, επί σοβιετικής εποχής.

Αποτελείται από στρατώνες, κτίρια αποθήκευσης, πλωτές δεξαμενές, ένα σκάφος για να πραγματοποιεί επισκευές, και απασχολεί περίπου πενήντα ρώσους ναύτες, σύμφωνα με τα επίσημα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως έχουν αρχίσει προετοιμασίες για μια ενδεχόμενη απομάκρυνση των ρώσων υπηκόων από τη Συρία, στην περίπτωση μιας πτώσης του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

http://www.onalert.gr/stories/russia-syria-polemika-ploia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου