Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Εγκρίθηκε το νέο σύνταγμα στην Αίγυπτο


Οι αιγύπτιοι ψηφοφόροι ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία το σύνταγμα που πρότεινε ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, αποδεικνύοντας ότι φιλελεύθεροι, αριστεροί και Χριστιανοί δεν έχουν τη δύναμη να σταματήσουν την πορεία των ισλαμιστών στην εξουσία. Τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος έδειξαν ότι το σύνταγμα ενέκρινε το  63,8%.
Οι ομάδες της αντιπολίτευσης είχαν βγει στους δρόμους για να εμποδίσουν αυτό που βλέπουν ως έναν επικίνδυνο συνδυασμό πολιτικής και θρησκείας, που αγνοεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Όπως ισχυρίζεται ο Μόρσι, το κείμενο – το πρώτο σύνταγμα της Αιγύπτου από την πτώση του Μουμπάρακ – προσφέρει αρκετή προστασία στις μειονότητες, ενώ η γρήγορη υιοθέτησή του είναι απαραίτητη για να λήξει τα δύο χρόνια αναταραχής και πολιτικής αβεβαιότητας που κατέστρεψαν την οικονομία.
Σε μια ένδειξη της αναταραχής που έχουν προκαλέσει οι διαμαρτυρίες και στην οικονομία, η κυβέρνηση διέταξε νέους περιορισμούς στα ξένα νομίσματα, προφανώς για να αποτρέψει τη φυγή κεφαλαίων. Η είσοδος ή η έξοδος από τη χώρα με περισσότερα από10.000 δολάρια σε μετρητά είναι πλέον απαγορευμένη.
Δύο χρόνια από τότε που ξέσπασαν οι ταραχές σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική – παρασύροντας μακρόβια καθεστώτα στην Τυνησία, τη Λιβύη και την Υεμένη, καθώς και την Αίγυπτο – τα καλά οργανωμένα ισλαμικά κόμματα έχουν αναδειχθεί ως οι κύριοι δικαιούχοι της εξουσίας.
Οι αντίπαλοι του Μόρσι θεωρούν ότι καταπατώνται οι ελευθερίες τους και ότι το νέο σύνταγμα θα μπορούσε να επιτρέψει σε κληρικούς να παρεμβαίνουν στη νομοθεσία, ενώ προσφέρει ελάχιστα στην προστασία των μειονοτήτων και των γυναικών. Μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση, μια μικρή ομάδα διαδηλωτών έβαλε φωτιά σε ελαστικά και μπλόκαρε την κυκλοφορία γύρω από την κεντρική πλατεία Ταχρίρ, το λίκνο της εξέγερσης στην Αίγυπτο, αλλά δεν υπήρχαν άμεσες ενδείξεις βίας ή μεγάλες διαδηλώσεις.
Η Ουάσιγκτον, η οποία παρέχει δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε στρατιωτική και άλλη υποστήριξη για την Αίγυπτο και τη θεωρεί ως πυλώνα ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, κάλεσε τους αιγύπτιους πολιτικούς διαχωρισμούς να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να καταδικάσουν τη βία. «Ο πρόεδρος Μόρσι, ως ο δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης της Αιγύπτου, έχει ιδιαίτερη ευθύνη να προχωρήσει με τρόπο που να αναγνωρίζει την επείγουσα ανάγκη και να γεφυρώσει τις διαφορές» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πάτρικ Βέντρελ.
Επιδείνωση της οικονομίας
Η κυβέρνηση λέει ότι οι αντίπαλοι της επιδεινώνουν την κατάσταση της οικονομίας, παρατείνοντας την πολιτική αναταραχή. Έχει δεσμευθεί να επιβάλει αντιλαϊκά μέτρα, όπως αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών για να κερδίσει ένα πακέτο δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο περιορισμός των 10.000 δολαρίων σε μετρητά ακολούθησε μια υπόσχεση από την κεντρική τράπεζα, να λάβει απροσδιόριστα μέτρα για την προστασία των αιγυπτιακών τραπεζών. Μερικοί Αιγύπτιοι έχουν αρχίσει να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους με το φόβο των περισσότερων περιορισμών.
Το «ναι» ανοίγει το δρόμο για βουλευτικές εκλογές σε περίπου δύο μήνες, θέτοντας τις βάσεις για μια άλλη μάχη μεταξύ ισλαμιστών και των αντιπάλων τους. Το τελικό αποτέλεσμα, που ανακοινώθηκε από την εκλογική επιτροπή ταιριάζουν, συμπίπτει με την ανεπίσημη ανακοίνωση που προηγήθηκε από την Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι.
Η αντιπολίτευση δήλωσε απογοητευμένη και ζήτησε το αποτέλεσμα να τροποποιηθεί, ισχυριζόμενη ότι έγιναν σημαντικές παραβιάσεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Αξιωματούχοι είπαν ότι δεν υπήρξαν παραβιάσεις αρκετά σοβαρές ώστε να αλλάξει σημαντικά το αποτέλεσμα. «Έχουμε διερευνήσει σοβαρά όλες τις καταγγελίες», δήλωσε ο δικαστής Samir Abu el-Matti της Εκλογικής Επιτροπής του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το τελικό ποσοστό συμμετοχής ήταν 32,9%.
Το δημοψήφισμα αφήνει αιχμηρό διχασμό στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου και η αυξανόμενη αίσθηση κρίσης έχει συμπαρασύρει την πολωμένη κοινωνία της Αιγύπτου. Η ανησυχία για την οικονομία έγινε ακόμα μεγαλύτερη αυτή την εβδομάδα, όταν η Standard and Poor έκοψε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Αιγύπτου. Ο πρωθυπουργός είπε Hisham Kandil είπε στο έθνος των 83 εκατομμυρίων την Τρίτη, ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για τη βελτίωση της οικονομίας. «Οι κύριοι στόχοι της κυβέρνησης είναι να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και να εργαστεί για την αύξηση της ανάπτυξης και των ποσοστών απασχόλησης, τη συγκράτηση του πληθωρισμού και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αιγυπτιακών εξαγωγών», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου