Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Μια γυναίκα στο τιμόνι της Νότιας Κορέας


Η 60χρονη συντηρητική Παρκ Γκεούν-Χίε, κόρη ενός πρώην δικτάτορα, είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Νότιας Κορέας. Η Παρκ θα επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο όπου υπήρξε η πρώτη κυρία τη δεκαετία του ’70, αφού  η μητέρα της είχε δολοφονηθεί.
Έχοντας καταμετρηθεί το 88% των ψήφων, η Παρκ εκλέγεται με 51,6%, έναντι του 48% που συγκέντρωσε ο αριστερός αντίπαλός της Μουν Γιάε-Ιν. Οι οπαδοί της, αψηφώντας τις θερμοκρασίες υπό του μηδενός, συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι της για να γιορτάσουν την νίκης της, φορώντας κόκκινα μαντίλια -το χρώμα του  κόμματός της.«Αυτή είναι μια νίκη που έφερε η ελπίδα του λαού για την αντιμετώπιση της κρίσης και την οικονομική ανάκαμψη», είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος.
Η Πάρκ θα αναλάβει τα καθήκοντά της για μια πενταετή θητεία τον Φεβρουάριο. Μια από τις άμεσες προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει είναι η εχθρική Βόρεια Κορέα αλλά και μια οικονομία στην οποία οι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης έχουν πέσει σε περίπου 2% από 5,5% κατά μέσο όρο τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν είναι παντρεμένη και δεν έχει παιδιά, υποστηρίζοντας ότι η ζωή της είναι αφιερωμένη στη χώρα της.
Η κληρονομιά του πατέρα της, Παρκ Τσουνγκ-Χέε, ο οποίος κυβέρνησε για 18 χρόνια και μετέτρεψε την χώρα από τα ερείπια του πολέμου της Κορέας 1950-53 σε μια βιομηχανική δύναμη, εξακολουθεί να διχάζει τους Κορεάτες. Για πολλούς συντηρητικούς, αυτός ήταν ο σημαντικότερος πρόεδρος της Νότιας Κορέας και η εκλογή της κόρης του θα δικαιώσει την εξουσία του. Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ως «δικτάτορα» που καταπάτησε τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταπνίγοντας τους διαφωνούντες.
Για τους νεότερους ανθρώπους της χώρας, η κύρια ανησυχία είναι η οικονομία και η δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, σε μια χώρα όπου οι εισοδηματικές ανισότητες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Η Παρκ βρίσκεται 15 χρόνια στην πολιτική σκηνή ως νομοθέτης στο κυβερνών κόμμα Saenuri. Έχει κάνει μια «Επιτροπή προώθησης της ευτυχίας» και λάνσαρε την εκστρατεία της ως «Εθνική Εκστρατεία ευτυχίας», ένα σύνθημα που έχει αλλάξει από τότε σε «Μια έτοιμη γυναίκα πρόεδρος». Πρότυπά της είναι η πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, σκληρή υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς, καθώς και η Άνγκελα Μέρκελ.
Όσον αφορά τις σχέσεις της με τη Βόρεια Κορέα, έχει δηλώσει ότι θα διαπραγματευτεί με τον Κιμ Γιονγκ-ουν, αλλά θέλει η απομονωμένη και φτωχή γείτονάς της να εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, ως προϋπόθεση για βοήθεια. Κάτι που η Πιονγκγιάνγκ αρνήθηκε να κάνει. Οι δύο Κορέες παραμένουν τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση μετά από μία ανακωχή που έληξε τις συγκρούσεις τους. Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ, ο παππούς του σημερινού ηγέτη της Βόρειας Κορέας, διέταξε αρκετές απόπειρες δολοφονίας κατά του πατέρα της Παρκ, μία εκ των οποίων είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί η μητέρα της, το 1974.
Η Παρκ συνάντησε τον πατέρα του Κιμ Γιονγκ-ουν, τον εκλιπόντα ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ιλ, και δήλωσε ότι ήταν «άνετος στη συζήτηση» και διατεθειμένος «να κρατήσει το λόγο του». Όσον αφορά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, παραμένει σταθερός υποστηρικτής του συμφώνου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και φαίνεται ότι θα συνεχίσει τις πολιτικές της ελεύθερης αγοράς του προκατόχου της, αν και έχει πει ότι θα επιδιώξει να μοιράσει πιο ομοιόμορφα τον πλούτο. Το μεγαλύτερο από όλα τα chaebol, η Samsung Group, κατασκευάστρια smartphone, τηλεοράσεων και τσιπ υπολογιστών, έχει πωλήσεις που ισοδυναμούν με το ένα πέμπτο περίπου της εθνικής παραγωγής της Νότιας Κορέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου