Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Ιταλία


Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στην Ιταλία μετά την παραίτηση του του Μάριο Μόντι από τη θέση του πρωθυπουργού. Ο Μόντι πήγε στον πρόεδρο της χώρας, Τζ. Ναπολιτάνο και υπέβαλε την παραίτησή του, όπως είχε πει άλλωστε ότι θα κάνει μόλις ψηφιστεί ο πρϋπολογισμός. Η ιταλική βουλή ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το 2013 με 309 ψήφους υπέρ, 55 κατά και 5 αποχές και άνοιξε ο δρόμος για τη φυγή του Μόντι. Τις επόμενες ημέρς θα κληθούν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων προκειμένου να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για τις εκλογές που θα γίνουν στα τέλη Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική κρίση ξέσπασε μετά την απόφαση του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Ωστόσο, η Ιταλία βρίσκεται σε δύσκολη θέση και από οικονομικής άποψης. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί μέσα στο 2013 να υπάρξουν άσχημα νέα για την ιταλική οικονομία η οποία αν «σκάσει» μπορεί να συμπαρασύρει όλη την Ευρώπη.
Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα και η δρομολόγηση της συμφωνίας για μείωση του χρέους μέχρι το 2020 μέσω κουρέματος. Φανταστείτε να αποφάσιζαν οι Ευρωπαίοι με μια Ιταλία να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Το πιθανότερο θα ήταν να άφηναν την Ελλάδα στη γωνία για να σώσουν τους Ιταλούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου