Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Αρνητικός ο Τρισέ για εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα


  • Δεν δέχονται οι ευρωπαίοι ανάμιξη του Δ.Ν.Τ. σε ένα αποκλειστικά ευρωπαϊκό θέμα
«Αν ασκήσει τις αρμοδιότητές του το Δ.Ν.Τ., είναι πολύ άσχημο για την Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κύριος Τρισέ. Δεν δέχεται έτσι ο κύριος Τρισέ εποπτεία ενός αμερικανικού ταμείου στην Ευρώπη. Στις δηλώσεις του Τρισέ συμπαραστέκονται και ο κύριος Μπαρόζο, καθώς και ο Γιούνγκερ.
“Ό,τι θα πήγαινε προς μία απαλλαγή της ευθύνης των μελών της ζώνης του ευρώ είναι άσχημο στα μάτια μας”, δήλωσε σε μία συνέντευξη με το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι LCP-Public Senat, που δόθηκε στις Βρυξέλλες. “Αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή οποιοσδήποτε θεσμός ασκήσει στη θέση του Eurogroup, στη θέση των κυβερνήσεων, την ευθύνη τους, είναι προφανώς πολύ, πολύ άσχημο”, επέμεινε. “Επιθυμούμε όπως οι χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ ασκήσουν πλήρως, ολοκληρωτικά, πιστές στη Συνθήκη στο πνεύμα και στο γράμμα της, τις ευθύνες τους”, είπε ακόμη ο Τρισέ.
Ενώ δεν έχει γίνει γνωστό το κείμενο – απόφαση από την Ευρώπη, η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με την μορφή εποπτείας και καθοδηγήσεων προς την ελληνική κυβέρνηση, αποτελεί σίγουρα ένα σημείο σοβαρού προβληματισμού από την πλευρά των Ευρωπαίων, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποδεχθούν την κάθε είδους εμπλοκή του ΔΝΤ στα οικονομικά ζητήματα της Ευρώπης.
Ως «κερκόπορτα» αντιμετωπίζουν την Ελλάδα, και ως κερκόπορτα έτρεξαν να την στηρίξουν προκειμένου να απομακρύνουν τον αποφασισμένο έλληνα πρωθυπουργό να προστρέξει στην αγκαλιά ενός άτυπου αμερικανικού ταμείου.
Οι δημοσιοποιημένες μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν οργή από την πλευρά του Τρισέ, του Μπαρόζο και του Γιούνγκερ, οι οποίοι σαφέστατα υποβαθμίζονται ως θεσμικά πρόσωπα και διαβλέπουν την οικονομική «εισβολή» των ΗΠΑ.
Η οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα στα δημοσιονομικά της και στην αποπληρωμή του εξωτερικού της χρέους, στάθηκε και αφορμή για να «γεννηθεί» ένας ηγέτης, μία ευρωπαϊκή προσωπικότητα μέσα από την σύγκρουση. Το νέο αυτό ισχυρό πρόσωπο δεν είναι άλλος από τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος εξέφρασε την δυσφορία των ευρωπαίων ηγετών κατά της τακτικής Μέρκελ. Φυσικά, για τα δικά τους συμφέροντα, δημιούργησαν ένα αρραγές μέτωπο κατά της Γερμανίας, εξαναγκάζοντας έτσι στην εύρεση λύσης.
Να σημειωθεί, πάντως, πως η στάση της Γερμανίας εξανάγκαζε την Ελλάδα σε προσφυγή στο Δ.Ν.Τ. και προφανώς στην έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που θα δημιουργούσε ένα καταστροφικό ντόμινο για τις οικονομίες των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών. Κι ενώ η κυρία Μέρκελ πίεζε την Ελλάδα σε μία διαφαινόμενη έξοδο, την ίδια στιγμή ο φιλοτουρκισμός του Βερολίνου τις προηγούμενες ημέρες «βγήκε» προτείνοντας στην Τουρκία «ειδική σχέση» τη στιγμή μάλιστα που η Άγκυρα ανέβαζε επικίνδυνα το θερμόμετρο στο Αιγαίο. Και αυτή η στάση της κυρίας Μέρκελ θα πρέπει να αποτελέσει σημείο πολύ σοβαρού προβληματισμού από την ελληνική πλευρά.
Ελληνικές πρώτες αντιδράσεις
«Είναι θετικό ότι υπάρχει σχέδιο απόφασης που θεωρούμε ότι μας καλύπτει πλήρως» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας με τους δημοσιογράφους, σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι η «απόφαση θα προβλέπει την δημιουργία μηχανισμού κατά βάση ευρωπαϊκού, με συμμετοχή του ΔΝΤ».
Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ως Νέα Δημοκρατία, χαιρετίζουμε την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την παράταση ισχύος της δυνατότητας των Τραπεζών να ενεχυριάζουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της αγοράς σε ρευστότητα. Υπενθυμίζουμε ότι, την πρόταση αυτή είχε διατυπώσει, εδώ και καιρό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και πολύ πρόσφατα την επαναδιατύπωσε κατά τη συνάντηση που είχε στις 16 Μαρτίου στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου