Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Μήνυμα τρόμου από Τσετσένους μετά το μακελειό

Ακόμα 30 "μαύρες χήρες" έχουν εκπαιδευτεί και είναι έτοιμες για νέες αποστολές, δήλωσε το "δεξί χέρι" του οπλαρχηγού Ντόκου Ουμάροφ, σύμφωνα με την "Κομερσάντ"."Προειδοποίηση" χαρακτήρισε τα αιματηρά τρομοκρατικά χτυπήματα την Κυριακή στο μετρό της Μόσχας υπαρχηγός των Τσετσένων ανταρτών εντείνοντας ακόμα περισσότερο το αίσθημα ανασφάλειας που έχει επιστρέψει για τα καλά στη ρωσική πρωτεύουσα."Κομερσάντ"
Εκπαιδεύουν τις "μαύρες χήρες" στην Τουρκία


Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κομερσάντ", το "δεξί χέρι" του οπλαρχηγού Ντόκου Ουμάροφ δήλωσε πως "έχουν εκπαιδευτεί άλλες 30 μαύρες χήρες και είναι έτοιμες να αναλάβουν νέες αποστολές". Την ίδια ώρα, οι ρωσικές αρχές δημοσιοποίησαν χθες τις μακάβριες φωτογραφίες των δύο γυναικών "καμικάζι" που ανατινάχτηκαν στο μετρό παρασέρνοντας στον θάνατο 39 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 72, σε μια προσπάθεια να συλλέξουν πληροφορίες για άλλες δύο γυναίκες και έναν άνδρα που φέρονται να επέβλεπαν την εκτέλεση της αιματηρής τρομοκρατικής επιχείρησης.

Εν τω μεταξύ, ο ρωσικός Τύπος καταγγέλλει την πολιτεία για "παραπλάνηση" της ρωσικής κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, κάνοντας λόγο για "τέλος των ψευδαισθήσεων", τη στιγμή που πολλαπλασιάζονται οι φωνές που υποστηρίζουν πως οι κρατικές μυστικές υπηρεσίες αδράνησαν παρά το γεγονός ότι είχαν στα χέρια τους πληροφορίες για "επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα".

Παρά τη δέσμευση τόσο του προέδρου της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ -ο οποίος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Κρεμλίνο- όσο και του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν -ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από ταξίδι στη Σιβηρία- για τη σύλληψη των δραστών, την οποία χαρακτήρισαν μάλιστα "ζήτημα τιμής" για τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας, το κλίμα παραμένει άκρως τεταμένο αφού πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για πιθανό νέο χτύπημα τις επόμενες ημέρες.

Δύο 24ωρα μετά τις επιθέσεις, προειδοποιητικό τηλεφώνημα για βόμβα σε καθεδρικό ναό στη Μόσχα έσπειρε τον πανικό οδηγώντας τις αρχές να απομακρύνουν 100 πολίτες από το σημείο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα ο υπ. Aμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέφρασε τη λύπη και την οργή της κυβέρνησης για το αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα.

Ο Eλληνας υπουργός μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του επισκέφθηκε μια από τις στάσεις που έγινε η επίθεση και κατέθεσε λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων.

"Κομερσάντ"
Εκπαιδεύουν τις "μαύρες χήρες" στην Τουρκία


Η επιστροφή της απειλής των Τσετσένων ανταρτών στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας έχει οδηγήσει την κυβέρνηση αλλά και τα εγχώρια ΜΜΕ σε νέα σενάρια σε ό,τι αφορά τόσο τη χρηματοδότησή τους όσο και την εκπαίδευσή τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κομερσάντ", οι νέες "μαύρες χήρες" επιλέγονται από νεαρή ηλικία και στέλνονται για "πνευματική εκπαίδευση" σε θρησκευτικά σχολεία της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ (πρώην διοικητής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών FSB), υποστήριξε πως οι Τσετσένοι αντάρτες υποστηρίζονται ενεργά από την κυβέρνηση του Μιχαήλ Σαακασβίλι στη Γεωργία.

Αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση από τον Καναδά όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Ρώσος υπ. Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες μπορούν να αποδείξουν πως οι αντάρτες στον Βόρειο Καύκασο έχουν στενές σχέσεις με τους Ταλιμπάν που δρουν στα σύνορα μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν. Τέλος, αρκετοί Ρώσοι αξιωματούχοι έσπευσαν χθες να αναφέρουν πως είναι πιθανό κάποιο παρακλάδι της Αλ Κάιντα να έχει παρεισφρήσει στην περιοχή.

Δ. ΛΙΑΤΣΟΣ - Μ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου