Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Και τώρα, χαιρόμαστε... επειδή μας δανείζουν


  • Αναμφίβολα ο δανεισμός δεν είναι κακό πράγμα καθαυτός. Ο κακοήθης όμως, ναι. Και στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται περί ιδιαιτέρως κακοήθους δανεισμού, αφού το Δημόσιο χρωστά τουλάχιστον 1,2 φορά το ετήσιο ΑΕΠ μας
Οι θριαμβευτικοί τόνοι με τους οποίους παρουσιάστηκε η «δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ζώνης του Ευρώ», σχετικά τη διευκόλυνση του δημόσιου δανεισμού της χώρας μας, μας άφησε έκπληκτους.
Χωρίς να υπεισέλθουμε στις λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από Ε.Ε. και ΔΝΤ -δηλαδή αφήνοντας τη λεπτομερή αξιολόγησή του για άλλη περίσταση-, θέλουμε να επιχειρήσουμε να εισχωρήσουμε στην πιο βαθιά ουσία της υπόθεσης αυτής.
Και η ουσία δεν είναι άλλη, από την.. απογοητευτική εικόνα ενός πολιτικού συστήματος, που εμφανίζεται ικανοποιημένο από τη δυνατότητα του Δημοσίου να δανείζεται περισσότερο και να βουτά πιο βαθιά στο χρέος. Ισως μάλιστα και ορισμένοι να ετοιμάζονται να ζητήσουν νέες αυξήσεις στις κρατικές δαπάνες και τους διορισμούς, θεωρώντας ότι έτσι κάνουν... πολιτική.
Αναμφίβολα ο δανεισμός δεν είναι κακό πράγμα καθαυτός. Ο κακοήθης όμως, ναι. Και στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται περί ιδιαιτέρως κακοήθους δανεισμού, αφού το Δημόσιο χρωστά τουλάχιστον 1,2 φορά το ετήσιο ΑΕΠ μας.
Το πρόβλημα είναι όμως ότι τώρα ο ρυθμός αύξησης του ετήσιου εισοδήματος μας είναι αρνητικός, λόγω της ύφεσης, ενώ το επιτόκιο του χρέους μας είναι θετικό και υψηλό.
Στην ουσία, η ύφεση είναι ο μεγαλύτερος εχθρός και από τον υπερδανεισμό. Διότι, με τα δεδομένα αυτά, όσο θα διατηρείται η ύφεση και ο υψηλός δανεισμός, η πληρωμή του τόκου για το χρέος θα γίνεται από εισοδήματα που υπάρχουν και όχι από νέα, όπως στην περίοδο της ανάπτυξης.
Και αν συνεχιστεί αυτό για μερικά χρόνια, πράγμα που είναι πολύ πιθανό, δεδομένων των συνθηκών, είναι βέβαιο ότι από φέτος και κάθε χρόνο θα χάνουμε και ένα επιπλέον τμήμα του εισοδήματος που είχαμε το 2009, τελευταία χρονιά με ανάπτυξη.
Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία ότι το να βρίσκουμε δανεικά αποτελεί τη χειρότερη δυνατή «επιτυχία» για την οποία μπορεί κάποιος να επιχαίρει. Δυστυχώς, την ίδια εποχή πέρυσι και η κυβέρνηση Καραμανλή επαίρετο ότι «κατάφερε» να δανειστεί περί τα 45 δισ. με επιτόκιο πάνω από 6% (spread 300+). Πραγματικά πρόκειται για θλιβερές ιστορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου