Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Ενώ ο Σαρκοζί προσπαθεί να βρει λύση, το ΔΝΤ ετοιμάζει 20 δισ. για βοήθεια στην Ελλάδα


  • Goldman Sachs: Στα 20 δισ. η βοήθεια του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ο Σαρκοζί προσπαθεί για ενδοευρωπαϊκή οικονομική λύση
Συνεχίζεται η φημολογία από ξένους οίκους, η οποία δεν είναι και τόσο αθώα πολλές φορές, περί πιθανής παροχής βοήθειας στην Ελλάδα ύψους 20 δισ. ευρώ – 27 δισ. δολ. – από το Διεθνές νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με σημείωμα της Goldman Sachs Group.
Επικεφαλής της Goldman Sachs’s Economist, Erik Nielsen, στο χθεσινό του e-mail προς τους πελάτες του – σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg – αναφέρει ότι, είναι πολύ πιθανό εντός των επόμενων εβδομάδων ή μηνών, λόγω της ταμειακής ανεπάρκειας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, να ζητήσει τη στήριξη του ΔΝΤ.
«Οι ευρωπαίοι ηγέτες ξεκινούν συνομιλίες σήμερα στις Βρυξέλλες και αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για τους ηγέτες να συζητήσουν το θέμα πριν η Ελλάδα εξαντλήσει τα μετρητά της», είπε χαρακτηριστικά ο Nielsen από την έδρα του στο Λονδίνο. Συμπλήρωσε ότι οι διαπραγματεύσεις όταν ξεκινήσουν, θα επικεντρωθούν σ ένα πρόγραμμα ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ σε διάστημα 18 μηνών.
Η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ , πιέζει προς την κατεύθυνση του ΔΝΤ να διαδραματίσει ρόλο, ως προς τη διάσωση της Ελλάδας. Αυτή τη θέση δεν ασπάζεται ο Πρόεδρος Σαρκοζί, ο οποίος προκρίνει μια λύση εντός των ευρωπαϊκών τειχών.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ είναι αποφασισμένοι να επιτύχουν μια συμφωνία για την βοήθεια προς την Ελλάδα στη... σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο, ανακοίνωσε το μέγαρο των Ηλυσίων μετά το γεύμα των δυο ανδρών. Οι δύο ηγέτες "προέβησαν σε μια ευρεία επισκόπηση των θεμάτων που θα συζητηθούν και διαπίστωσαν πλήρη ταυτότητα απόψεων καθώς και την κοινή τους αποφασιστικότητα να καταλήξουν σε συμφωνία", προσθέτει χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες σε ανακοίνωση της η Προεδρία της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του, ο κ. Βαν Ρόμπεϊ η σύνοδο κορυφής που γίνεται σήμερα με τις δεκαέξι χώρες της ζώνης του ευρώ σανβ σκοπό έχει να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως το ζήτησαν την Τρίτη η Γαλλία και η Ισπανία, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μετά από αρκετές εβδομάδες διαφορών, οι χώρες της ζώνης του ευρώ φαίνεται να κινούνται προς μια συμβιβαστική λύση σχετικά με τη βοήθεια προς την Ελλάδα, που θα συνδυάζει μια παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια ευρωπαϊκή βοήθεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου