Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Συμφώνησαν σε βοήθεια προς την Ελλάδα...


  • Μέτωπο των ευρωπαίων ηγετών με αιχμή του δόρατος το Νικολά Σαρκοζί
  • Μεσοβέζικη η λύση, που όμως δίνει μία σοβαρή πιθανότητα διάσωσης της Ελλάδας
  • Προβληματισμένη από τους ευρωπαίους ηγέτες η κυρία Μέρκελ επέβαλε το Νομισματικό Ταμείο, ενώ υπήρχε η δυνατότητα να παραμείνει εκτός Ευρώπης
Στο παρά πέντε βρέθηκε η λύση, πριν την έναρξη της συνόδου Κορυφής. Με ανακοινώσεις της γερμανικής καγκελαρίας, αλλά και από το Παρίσι, ανακοινώθηκε πως με δάνεια από ευρωπαϊκες χώρες και εν μέρει με χρήματα του Δ.Ν.Τ. η Ελλάδα έχει κερδίσει, τουλάχιστον, χρόνο προκειμένου να αποδείξει πως μπορεί να κερδίσει το "στοίχημα" της διάσωσής της.
Περίπου 22 με 23 δισ. ευρώ θα δοθούν, ενώ η ενεργοποίηση των κεφαλαίων θα γίνεται με ομόφωνη απόφαση των μελών της ευρωζώνης και αυτό αποτελεί μεγάλη πίεση προς την κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία θα πρέπει να είναι απόλυτα συνεπής στις όποιες υποχρεώσεις θα αναλάβει, ενώ το βάρος (καθόλου ευκαταφρόνητο) πέφτει στις πλάτες των ελλήνων πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει να "στενάξουν" και να στερηθούν για να αποδείξουν πως ξέρουν να κερδίζουν τους αγώνες.
Έτσι, ο Γάλλος προεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατέληξαν σήμερα στις Βρυξέλλες σε μία συμφωνία για την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, η οποία θα υποβληθεί στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ανακοίνωσαν σήμερα η γαλλική προεδρία και κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο.
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δανεισμό της Ελλάδας από τα κράτη-μέλη με επιτόκια της αγοράς, ενώ προβλέπεται ότι τα περισσότερα κεφάλαια θα καλυφθούν μέσα από την Ε.Ε. Επιπλέον, με ανακοινώσεις κυβερνητικών πηγών των δύο χωρών, το Παρίσι και το Βερολίνο υποστηρίζουν ένα συνδυαστικό σχέδιο διάσωσης (Ευρωζώνη- ΔΝΤ), το οποίο θα προσανατολίζεται τόσο στην υποβοήθηση της Ελλάδας, όσο και άλλων οικονομιών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Όπως δήλωσε αξιωματούχος, μέχρι το βράδυ – μετά το κλείσιμο των αγορών – θα ανακοινωθεί η διάθεση βοηθείας ύψους 22 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα αποτελείται από κεφάλαια τόσο της ευρωζώνης όσο και του ΔΝΤ.
Ικανοποιημένη δηλώνει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου από τις εξελίξεις. Να σημειωθεί επίσης πως υπήρξε κοινή στάση Παπανδρέου - Σαμαρά απέναντι στην κυρία Μέρκελ, δείγμα της ενότητας στον οποινδήποτε θα τολμήσει να θίξει ή να υποβιβάσει την Ελλάδα. Ο κύριος Σαμαράς δεν αποδέχεται την συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. κα το χαρακτηρίζει ως σημαντικό λάθος, για το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να κρατήσει σοβαρές επιφυλάξεις...
Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος εισερχόμενος στην σύσκεψη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.: "Έχουμε λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις και είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας", ανοίγοντας έτσι τον δρόμο των δικών του ευθυνών απέναντι σε λέξεις όπως "διαφάνεια" και "κοινωνική οικονομική πολιτική"...
Πρόκειται για παράταση και δύσκολο αγώνα δρόμου
Η αγωνία που υπήρξε κατά τη διάρκεια όλων των προηγούμενων ημερών κορυφώθηκε σήμερα στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου το «Ελληνικό πρόβλημα» τελικά βρήκε λύση αλλά, ταυτόχρονα και για να γινόμαστε ακριβέστεροι, στάθηκε ως αιτία για τη δημιουργία ενός συγκρουσιακού περιβάλλοντος, μέσα από το οποίο απειλήθηκε η πρωτοκαθεδρία της Γερμανίας, εξαναγκάζοντας την γερμανίδα καγκελάριο, κυρία Μέρκελ, να… «σφυρίξει παράταση» στην αγωνία… βάζοντας μέσα στον δανεισμό της Ελλάδας και το Δ.Ν.Τ. επειδή «ήθελε αποθεματικά σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά»…
Και το αποτέλεσμα αυτό, μόνο ως αποτέλεσμα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί, αφού πέρα από τις καλές ειδήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, όλοι ανέμεναν μία απόφαση που θα ήταν το έναυσμα της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού μηχανισμού άμυνας αλλά και στήριξης της ευρωπαϊκής ιδέας, αποκλειστικά από την Ευρώπη προς την Ευρώπη. Η Γερμανία, φυσικά, δεν ασπάζεται την ιδέα αυτή ή μάλλον, προτιμά να την μεταφράζει σε οικονομική ανάπτυξη της δικής της οικονομίας (αποκλειστικά), αδιαφορώντας εάν αυτό λειτουργεί ανάδρομα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ένωσης… τα οποία δεν διστάζει να στείλει στο Δ.Ν.Τ., αρκεί να μην επιβαρυνθεί οτιδήποτε η Γερμανία.
Οι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σήμερα συγκρούσθηκαν στις Βρυξέλλες και άπαντες ευελπιστούσαν στην οριστική (ό,ποια και αν ήταν) κατάληξη, προκειμένου να επέλθει μία ηρεμία, αλλά και η δυνατότητα ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στο δρόμο της επικείμενης οικονομικής κατάρρευσης. Και αυτή η κατάληξη ήρθε, αλλά, υπό δυσβάσταχτους όρους.
Η ελληνική πλευρά, εκπροσωπήθηκε –κυρίως- από τον κύριο Σαμαρά, ο οποίος κλήθηκε από την κυρία Μέρκελ να υπερασπισθεί την Ελλάδα. Η κίνηση αυτή της κυρίας Μέρκελ, καθαρά πολιτική, έδειξε πως η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά ταυτόχρονα με την κίνησή της αυτή θέλησε να δώσει την δυνατότητα μίας σοβαρής αντιπροσώπευσης της χώρας μας, παρά να αφήσει την Ελλάδα να «πέσει» ολοκληρωτικά στα χέρια του ΔΝΤ που με τόση επιμονή ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου σε κάθε κουβέντα του… Και είναι γεγονός πως η κυρία Μέρκελ, μέσα από αυτή την απόφαση, μπόρεσε να διατηρήσει τις εσωτερικές ισορροπίες τόσο στην Γερμανία, όσο και στο κλίμα αντίδρασης που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη.
Το μέτωπο των ευρωπαίων ηγετών, με το σύνθημα «η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή», στάθηκε αρραγές και η στάση του κυρίου Τρισέ, απέδειξε πως η κυρία Μέρκελ είχε να αντιμετωπίσει ως σοβαρό ενδεχόμενο να απολέσει την «γερμανική κυριαρχία» επί της Ε.Ε.. Με αυτά ως δεδομένα, η σημερινή εξέλιξη εμφανίσθηκε ως η καλύτερη δυνατή λύση για τον γερμανικό άξονα, ο οποίος έχασε μία μάχη, αλλά περιμένει στην… γωνία για να κατασπαράξει την ελληνική οικονομία η οποία αστήρικτη (επί της ουσίας) καλείται να αντιμετωπίσει το κλίμα των κερδοφόρων (κυρίως γερμανικών τραπεζών) που αναμένεται να μειώσουν πολύ λίγο τα επιτόκια δανεισμού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αφήσουν το «θύμα» να ξεφύγει μέσα από τα χέρια τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου