Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Iσλαμικός εξτρεμισμός και διαφθορά

Στις 22 Μαρτίου, οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν μια πολυκατοικία στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μαχακτσκάλα, και πυροβόλησαν θανάσιμα τον Τσετσένο μαχητή Σαλαμπέκ Αχμάντοφ, αφού ο τελευταίος άνοιξε πρώτος πυρ στην προσπάθειά του να αποφύγει τη σύλληψη. Τρεις ημέρες μετά, οι Αρχές διακήρυξαν μεγάλη νίκη στη μάχη κατά των ισλαμιστών μαχητών του Βορείου Καυκάσου, αφού εκτέλεσαν σε παρόμοια έφοδο, στην πρωτεύουσα της Καμπαρντίνο-Μπαλκαρίας, Ναντσίφ, τον ηγέτη των εξτρεμιστών Ανζόρ Αστεμίροφ, υπεύθυνο για την κατάληψη της ίδιας πόλης τον Οκτώβριο του 2005.

Τουλάχιστον εκατό άτομα είχαν σκοτωθεί σε εκείνη την επίθεση. Στις 24 Μαρτίου, ο Γιούνους-Μπεκ Γεβκούροφ, πρόεδρος της επίσης εύφλεκτης και γειτονικής της Τσετσενίας επαρχίας της Ινγκουσετίας, κατήγγειλε τη διαφθορά του δικαστικού συστήματος, διότι, όπως είπε, «οι πάντες μπορούν να εξασφαλίσουν οποιαδήποτε ετυμηγορία σε οποιαδήποτε τιμή... Για παράδειγμα, μετανάστες από την Τσετσενία έχουν κερδίσει καθεστώς προσφύγων, αλλά αυτό δεν είναι τίποτε μπροστά στους ληστές, οι οποίοι αγοράζουν την ελευθερία τους».

Αυτή είναι η εικόνα του Βορείου Καυκάσου. Δολοφονίες, βιασμοί, εκτελέσεις, διαφθορά, μετακινήσεις πληθυσμών. Οι χθεσινές επιθέσεις στη Μόσχα ήλθαν να θυμίσουν ότι ο Καύκασος εξακολουθεί να προκαλεί πονοκεφάλους στο Κρεμλίνο, παρά την επιτυχή αλλά και αμφιλεγόμενη πολιτική Πούτιν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Η σχετική σταθερότητα της Τσετσενίας, μετά τους δύο πολέμους με τις ρωσικές αρχές (1994-1996 και 1999-2000), ήταν αποτέλεσμα της απόφασης της Μόσχας να υποστηρίξει μία από τις παρατάξεις της επαρχίας και να αποφύγει να επιβάλει απευθείας τον έλεγχό της.

Ο πρώτος πόλεμος είχε καταλήξει σε εξευτελιστική ήττα της Μόσχας και στην απόκτηση από τους Τσετσένους ντε φάκτο αυτονομίας, ενώ ο δεύτερος, κατά τα πρώτα στάδια αναρρίχησης του Πούτιν στην εξουσία, ανέτρεψε τα δεδομένα. Η Τσετσενία σήμερα κυβερνάται από τον διαβόητο Ραμζάν Καντίροφ, διάδοχο του πατέρα του, Αχμέντ Καντίροφ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2004. Επί Ραμζάν, η Τσετσενία απολαμβάνει εντυπωσιακή σταθερότητα σε σύγκριση με τα χρόνια του πολέμου, μόνο που ο πρόεδρός της κατηγορείται από ανθρωπιστικές οργανώσεις για εγκληματική εξουσία, δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων και ευρείας κλίμακας διαφθορά.

Ινγκουσετία, Νταγκεστάν
Οι δύο πιο κοντινές επαρχίες της Τσετσενίας, η Ινγκουσετία και το Νταγκεστάν, υφίστανται τώρα το μεγαλύτερο βάρος των προβλημάτων που άλλοτε σήκωναν οι Τσετσένοι. Πολλοί από τους τελευταίους άλλωστε έγιναν εσωτερικοί μετανάστες κατά τη διάρκεια των πολέμων. Οι επιπτώσεις της μετάθεσης του τσετσενικού προβλήματος είναι αισθητές και στη Βόρεια Οσετία και στην Καμπαρντίνο-Μπαλκαρία και την Καρατσάγεβο-Τσερκεσία, όπου δρουν εξτρεμιστικές ομάδες, ενώ τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απλώς μια ιδέα και οι Ρώσοι αξιωματούχοι παραμένουν, σύμφωνα με καταγγελίες, οι πρώτοι που τα καταπατούν.

Οι περισσότερες από τις εξτρεμιστικές ομάδες στις εν λόγω επαρχίες αποτελούνται από νέους μουσουλμάνους, οι οποίοι ανήκουν σε ξενόφερτα κινήματα σαλαφιστών, αν και τηρούν τις παραδοσιακές βίαιες μεθόδους της περιοχής. Προσδοκία τους δεν είναι τόσο η ανεξαρτησία -όπως ήταν των Τσετσένων τη δεκαετία του ’90- όσο η επιβολή του ισλαμικού νόμου σαρία σε ολόκληρο τον Βόρειο Καύκασο. Τα αποσχιστικά κινήματα έτσι όπως είχαν διαμορφωθεί επί Γέλτσιν δεν αποτελούν πια πρόκληση για τη Μόσχα όσο ο ισλαμικός εξτρεμισμός και οι διαβρωτικές επιπτώσεις της διαφθοράς.

Ημέρα εθνικού πένθους στη Μόσχα
Διπλή τρομοκρατική επίθεση στο μετρό από δύο «μαύρες χήρες» με τουλάχιστον 38 νεκρούς
Tου ανταποκριτή μας στη Μοσχα Αχιλλεα Πατσουκα


Με εφιαλτικές μνήμες του παρελθόντος ξεκίνησε η Μεγάλη Εβδομάδα για τη Ρωσία, όταν δύο τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα στο μετρό σκόρπισαν τον θάνατο χθες το πρωί. Στις 07.56 ώρα Μόσχας ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στον σταθμό Λουμπιάνκα που βρίσκεται κάτω από το αρχηγείο της FSB. Ελάχιστη ώρα μετά, στις 08.41, στην ίδια γραμμή ακολούθησε και η δεύτερη έκρηξη στον εξίσου μεγάλο και κεντρικό σταθμό Παρκ Κουλτούρι. Στο αχανές δίκτυο των 350 χιλιομέτρων του μετρό της Μόσχας σήμανε συναγερμός.

Οι αρχές μπλόκαραν τη λειτουργία όλων των κινητών τηλεφώνων υπό τον φόβο πιθανής ενεργοποίησης νέων εκρηκτικών μηχανισμών, ενώ στα σημεία των εκρήξεων έφτασαν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και σωστικά συνεργεία αντικρίζοντας ένα λουτρό αίματος. Ο αριθμός των θυμάτων μέχρι χθες το απόγευμα άγγιζε τους 38, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπέρασε τους 64, από τους οποίους πολλοί δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς των τραυματιών από τα σημεία της έκρηξης προς τα νοσοκομεία υπήρξε αγωνιώδης και περίπλοκη. Η πρώτη δυσκολία των ανδρών διάσωσης για την απομάκρυνση των τραυματιών είχε να κάνει με το μεγάλο βάθος των σταθμών του μετρό. Είναι μάλιστα γνωστό πως ο Στάλιν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχε μετατρέψει ορισμένους από αυτούς σε καταφύγια. Το δεύτερο σκέλος της επιχείρησης εστιάστηκε στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού χάους που επικρατούσε στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας. Για τον λόγο μάλιστα αυτόν επιστρατεύτηκαν ελικόπτερα για τη μεταφορά των τραυματιών. Η εκτέλεση του διπλού τρομοκρατικού χτυπήματος διεκπεραιώθηκε από δύο μαύρες χήρες (γυναίκες καμικάζι), οι οποίες πυροδότησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς με τους οποίους ήταν ζωσμένες. Βάσει των υπολειμμάτων των εκρηκτικών μηχανισμών στους σταθμούς του μετρό, αλλά και των ιατρικών ευρημάτων, οι καμικάζι προσπάθησαν να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους επιβάτες, καθώς η εκρηκτική ύλη είχε εμπλουτιστεί με βίδες, πρόκες και μέταλλα τα οποία κατά την έκρηξη διασκορπίστηκαν. Οι αρχές ασφαλείας αναζητούν δύο γυναίκες οι οποίες φέρεται πως συνόδευαν τις μαύρες χήρες.

Με τη σημερινή ημέρα να έχει κηρυχθεί σε μέρα εθνικού πένθους στη Ρωσία, έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στις αρχές για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι πως ύστερα από το αιματοκύλισμα σε κεντρικότατη στάση του μετρό το 2004, οι χθεσινές επιθέσεις υπήρξαν καλύτερα οργανωμένες, θεαματικότερες και με περισσότερα θύματα. Ο δεύτερος προβληματισμός κρύβεται στο γεγονός, που παρόλο πως φαίνεται ότι εδώ και μια εβδομάδα είχαν πληροφορία στα χέρια τους για επικείμενο μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα, εντούτοις δεν κατόρθωσαν να το αποτρέψουν. Το γεγονός δε πως οι τρομοκράτες κατόρθωσαν να φτάσουν κάτω από τη μύτη της FSB στον σταθμό της Λουμπιάνκα και 500 περίπου μέτρα από το Κρεμλίνο αποτελεί βαρύτατο πλήγμα για την εικόνα τους. Το διπλό χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα, αποτελεί απόδειξη ότι η αναθέρμανση των συγκρούσεων στον Βόρειο Καύκασο που ξεκίνησε πριν από δέκα περίπου μήνες θα συνεχιστεί.

Σε έκτακτη σύσκεψη στο Κρεμλίνο ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε πως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί χωρίς κανένα δισταγμό, μέχρι τέλους. Από το Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας ο πρωθυπουργός της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν διέκοψε την επίσκεψή του και επέστρεψε στη Μόσχα. Πριν επιβιβασθεί στο αεροπλάνο υποσχέθηκε την εξόντωση των τρομοκρατών, αφήνοντας παράλληλα αιχμές εναντίον του δημάρχου της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ και ζητώντας αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στα δημοτικά μέσα μετακίνησης.

Χρονικό αιματηρών πληγμάτων
Οι χθεσινές επιθέσεις αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας προστίθενται σε μία μακρά σειρά τρομοκρατικών χτυπημάτων στη ρωσική επικράτεια τα τελευταία 15 χρόνια. Τα πλέον αιματηρά εξ αυτών ήταν τα ακόλουθα:

Ιούνιος 1995: Τσετσένοι αντάρτες εισβάλλουν σε νοσοκομείο της πόλης Μπούντενοβσκ και πιάνουν εκατοντάδες ομήρους. Πάνω από 100 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια της προσπάθειας των ειδικών δυνάμεων να ανακαταλάβουν το κτίριο.

Σεπτέμβριος 1999: Εκρήξεις σε πολυκατοικίες της Μόσχας έχουν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 200 άνθρωποι. Το Κρεμλίνο αποδίδει το χτύπημα σε Τσετσένους, οι οποίοι με τη σειρά τους κατηγορούν τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι το οργάνωσαν.

23 - 26 Οκτωβρίου 2002: Τσετσένοι αυτονομιστές πιάνουν πάνω από 700 ομήρους σε θέατρο της Μόσχας. Στην επιχείρηση διάσωσης χάνουν τη ζωή τους 41 αντάρτες και 129 άμαχοι.

1 Αυγούστου 2003: Βομβιστής αυτοκτονίας οδηγεί φορτηγό με εκρηκτικά σε στρατιωτικό νοσοκομείο της βόρειας Οσετίας. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώνονται από την έκρηξη.

5 Δεκεμβρίου 2003: Εκρηξη σε προαστιακό τρένο στο Γιεσεντούκι έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 46 άνθρωποι και να τραυματιστούν 160.

24 Αυγούστου 2004: Δύο ρωσικά επιβατηγά αεροσκάφη ανατινάσσονται ταυτόχρονα εν πτήσει, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 90 επιβάτες.

1 - 3 Σεπτεμβρίου 2004: 331 όμηροι -οι μισοί εκ των οποίων παιδιά- σκοτώνονται κατά τη διάρκεια χαοτικής επιχείρησης διάσωσής τους σε σχολείο του Μπεσλάν.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου