Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Κόντρες ΔΝΤ-Ε.Ε. για το ποιός θα έχει το "πάνω χέρι" σε ενδεχόμενο δανεισμό της Ελλάδας

Κόντρα ξεκίνησε χθες με αφορμή το σχέδιο στήριξης και την πιθανή χρηματοδότηση της Ελλάδος.
Από την μία πλευρά βρέθηκαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από την αντίπερα όχθη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αφορμή στάθηκαν οι...
δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν ότι εάν χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα αυτό θα γίνει με τους όρους του ταμείου όπως γίνεται με κάθε άλλη χώρα.
Ο επίτροπος Όλι Ρεν εξέφρασε εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη τονίζοντας πως η Ε.Ε θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό αν χρειαστεί και θα πάρει αποφάσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιόζεφ Μάκουτς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ υπογράμμισε πως η ανάμειξη του ΔΝΤ στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα δεν είναι αυτή τη στιγμή στην ατζέντα.
Οι δηλώσεις του κ. Στρος - Καν προκάλεσαν και την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο οποίος τόνισε χθες αργά το βράδυ ότι ο επικεφαλής του ταμείου έχει πει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα μας ζητούσε τίποτε παραπάνω, ούτε δημοσιονομικά, ούτε διαρθρωτικά μέτρα.

Πιο αναλυτικά όλα ξεκίνησαν μετά τη νέα τοποθέτηση του ισχυρού άνδρα του ΔΝΤ.

«Εάν -και πρόκειται για ένα μεγάλο 'εάν'- η Ελλάδα ζητήσει τη βοήθειά μας, θα τη βοηθήσουμε όπως θα κάναμε για οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος του ταμείου. Θα πρόκειται για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις το ταμείο θα θέσει τους όρους μέσω των οποίων θα παραχθεί αυτό το δάνειο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης Γιόζεφ Μάκουτς, ς παραμένοντας στην ?γραμμή του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ σημείωσε ότι « η αποδοχή των χρεογράφων ΒΒΒ- ως εγγύηση στους μηχανισμούς ρευστότητας της ΕΚΤ βοηθούν την Ελλάδα να επιλύσει το ζήτημα και χωρίς το ΔΝΤ,» δήλωσε.

Αργότερα χθες το απόγευμα ο επίτροπος Όλι Ρεν μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα Le Monde προασπίστηκε την πρωτοκαθεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διευκρινίζοντας ότι «η Ε.Ε θα είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό, αν χρειαστεί».«Είμαστε σε συναγερμό για το αν αυτό είναι απαραίτητο, τώρα έχουμε το όπλο στο τραπέζι», είπε.


Διαβάστε περισσότερα: http://greece-salonika.blogspot.com/2010/03/blog-post_8617.html#ixzz0jkDtTZiD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου