Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Πούτιν καλεί Κιμ Γιονγκ Ουν στη Μόσχα!

Πούτιν καλεί Κιμ Γιονγκ Ουν στη Μόσχα!

Αφορμή για την επίσημη πρόσκληση που απέστειλε η Ρωσία είναι οι εκδηλώσεις για την επέτειο της νίκης των σοβιετικών επί των ναζιστών - Δεν έχει απαντήσει ακόμα η Βόρεια Κορέα αν ο ηγέτης θα παραβρεθεί, όμως ήδη η συνοδεία του μετέβη στη ρωσική πρωτεύουσα για να «προετοιμάσει το έδαφος»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέστειλε επίσημη πρόσκληση στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν να παραβρεθεί στη Μόσχα και να λάβει μέρος στις επετειακές εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο της νίκης των σοβιετικών στρατευμάτων επί των ναζιστών του Χίτλερ κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Εάν ο Βορειοκορεάτης ηγέτης αποδεχθεί την πρόσκληση, κάτι που δεν θεωρείται απίθανο, θα είναι η πρώτη φορά που θα βγει από τη χώρα του για επίσημη επίσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η προσωπική συνοδεία του Κιμ Γιονγκ Ουν ταξίδεψε στη Μόσχα τον περασμένο μήνα, σε μια προσπάθεια «αναγνώρισης του εδάφους», αλλά και αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο χωρών, που υπήρξαν άλλωστε σύμμαχες κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα χρειάζεται την συνεργασία της Πιονγκγιάνγκ ώστε να προωθήσει τα συμφέροντά της στο φυσικό αέριο, ενώ η Gazprom θα ήθελε πολύ να χτίσει έναν αγωγό αερίου διαμέσου της Βόρειας Κορέας προς την Νότια Κορέα.

Από τη μεριά του ο Βορειοκορεάτης ηγέτης προσβλέπει σαφώς στην υποστήριξη της Ρωσίας που εκτός των άλλων είναι και μόνιμο μέλος του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, με δικαίωμα βέτο, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο στον Κιμ Γιονγκ Ουν που μεταξύ άλλων αντιμετωπίζει και την περίπτωση να κατηγορηθεί από τη διεθνή κοινότητα για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του.

Παράλληλα, το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό λόγο ανησυχίας στις χώρες της Δύσης, αν και το προηγούμενο διάστημα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έχει δηλώσει πως η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να επανέλθει στις διεθνείς συνομιλίες για το θέμα, που είχαν ξεκινήσει το 2003, αλλά πάγωσαν μετά τις πυρηνικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ το 2006 και το 2009.

Την ανακοίνωση για την πρόσκληση στον Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου. «Ναι, μια τέτοια πρόσκληση έχει σταλεί» είπε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην 70ή επέτειο, στις 9 Μαΐου 2015, ενώ ακόμα δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την Πιονγκ Γιανγκ.

http://www.protothema.gr/world/article/436203/poutin-kalei-kim-giong-oun-sti-mosha-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου