Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Γάζωσαν με καλάσνικοφ την πρεσβεία του Ισραήλ

Ασύλληπτα μέλη της εγχώριας τρομοκρατίας, όπως ο Χριστόδουλος Ξηρός, η Πόλα Ρούπα και ο Σακκάς που καταζητούνται, καθώς και σαλταρισμένοι νεαροί που είδαν… επανάσταση με όπλα και μπήκαν, βλέπει η Αστυνομία πίσω από την επίθεση στο κτίριο της Ισραηλινής πρεσβείας στο Ψυχικό.
Η Αντιτρομοκρατική περίμενε ένα τέτοιο χτύπημα μετά τα γεγονότα με τον Ρωμανό αλλά και τα επεισόδια που έγιναν πριν μερικές ημέρες στην Αθήνα. Η βόμβα που εξουδετερώθηκε έξω από τράπεζα στο Χαλάνδρι ήταν πρόβα τζενεράλε και η κύρια επίθεση αυτή που έγινε γύρω στις 3 τα ξημερώματα.
Βεβαίως και δεν ισχυρίζεται κανείς ότι στις δύο μηχανές που γάζωσαν με καλάσνικοφ ρίχνοντας τουλάχιστον 54 σφαίρες, ήταν ο Ξηρός ή η Ρούπα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι πρόκειται για στρατολογημένους νεαρούς που έχουν ως καθοδηγητές την παλιά φουρνιά της τρομοκρατίας η οποία θέλει να βγει ξανά στο προσκήνιο.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή του στόχου και ίσως σχετίζεται με τα όσα διαδραματίζονται στη Λωρίδα της Γάζας. Ποιος όμως μπορεί να αποκλείσει ότι μια τέτοια ενέργεια γίνεται λίγες εβδομάδες προτού η Ελλάδα υπογράψει την τριμερή συμφωνία με το Ισραήλ και την Κύπρο για την ΑΟΖ;
Ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι μπορεί να είναι ψευτοεπαναστάτες αλλά μπορεί να είναι κι πληρωμένοι εκτελεστές που θέλουν να δημιουργήσουν ένταση στις σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ; Άλλωστε, σκεφτείτε μόνο ποιοι έχουν εκνευριστεί από τη συμμαχία της Ελλάδας με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ για την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Και πόσο εύκολα θα μπορούσε για παράδειγμα η ΜΙΤ να κάνει μια τέτοια επίθεση και να πέσουν τα φώτα στην εγχώρια τρομοκρατία;
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα χτύπημα που ευτυχώς δεν έχει νεκρούς αλλά που προκαλεί αναταραχή στη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και ευαίσθητη περίοδο με όσα συμβαίνουν σε πολιτική και οικονομία.
Αν πρόκειται για ξένες μυστικές υπηρεσίες τότε η κατάσταση είναι πράγματι σοβαρή και είναι ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Αν πρόκειται για μπαχαλάκηδες τύπου Ρωμανού που κινούνται στις παρυφές της τρομοκρατίας και συνδέονται με τους Ξηρούς, τις Ρούπες και τους Μαζιώτηδες είναι επίσης σοβαρό διότι έχουμε να κάνουμε με ανόητους και επικίνδυνους ψευτοτρομοκράτες.
Το χρονικό
Τρομοκρατική επίθεση δέχθηκε τα ξημερώματα η ισραηλινή πρεσβεία στο Ψυχικό καθώς δύο άγνωστοι γάζωσαν με καλάσνικοφ το κτίριο. Τουλάχιστον 54 είναι οι κάλυκες που έχει βρει μέχρι στιγμής η αντιτρομοκρατική γύρω και μέσα στο κτίριο της πρεσβείας, κάτι που σημαίνει ότι είχαν τουλάχιστον δύο όπλα οι δράστες.
Σύμφωνα με τηλεφωνήματα που δέχθηκε η αστυνομία από την πρεσβεία αλλά και από κατοίκους της περιοχής στο Ψυχικό, ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί. Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, άγνωστοι, πέρασαν από το πλάι της πρεσβείας στην οδό Σώκου με δυο μηχανές και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του κτιρίου με καλάσνικοφ. Από τους πυροβολισμούς, προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο κτίριο της πρεσβείας σε τοίχους και τζάμια. Οι δράστες της επίθεσης εξαφανίστηκαν πιθανότατα προς τον περιφερειακό του Γαλατσίου.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης ΟΛΑ η οποία, ωστόσο, πιθανότατα συνδέεται με τον Επαναστατικό Αγώνα και με την ασύλληπτη ομάδα Μαζιώτη.
Ο χώρος γύρω από την πρεσβεία παραμένει αποκλεισμένος, ενώ τις έρευνες ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και τα εργαστήρια ερευνούν πλέον αν οι κάλυκες προέρχονται από όπλο που έχει ξαναχρησιμοποιηθεί.
Μέχρι στιγμής οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον τέσσερα άτομα πάνω σε δύο μοτοσικλέτες, τα οποία πέρασαν από το σημείο και πυροβόλησαν αρκετές φορές. Οι αστυνομικοί αναζητούν το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας για να εντοπίσουν τον τρόπο με τον οποίο χτύπησαν οι δράστες.
Υπάρχουν ωστόσο και μαρτυρίες ότι εκτός από τις δύο μηχανές υπήρχε και υποστηρικτικό αυτοκίνητο το οποίο βρισκόταν στην οδό Παύλου και ίσως πήρε το καλάσνικοφ.
Σύμφωνα με την αστυνομία, από την επίθεση δεν έχουν σημειωθεί τραυματισμοί και από τους πυροβολισμούς, προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο κτίριο της πρεσβείας σε τοίχους και τζάμια.
Παρόμοια επίθεση
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από έναν χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2013, η οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» είχε χτυπήσει με Καλάσνικοφ την κατοικία του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι σε ένα χτύπημα που θυμίζει πολύ το σημερινό.
Εκείνο το ξημέρωμα, πάλι Δεκέμβρη και ξανά γύρω στις 3.30 τέσσερις άγνωστοι άδειασαν τους γεμιστήρες των καλάσνικοφ που είχαν μαζί τους.
Από το σημείο είχαν περισυλλεγεί 60 κάλυκες, που αντιστοιχούν σε δύο γεμιστήρες. Οι 15 είχαν βρεθεί σφηνωμένοι στη σιδερένια περίφραξη, 35 στους τοίχους του σπιτιού, δύο στο υπνοδωμάτιο της κόρης του πρέσβη, η οποία κοιμόταν εκείνη την ώρα και ένας κάλυκας σε σαλόνι παρακείμενης πολυκατοικίας.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη και για την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού. Και τότε με καλάσνικοφ είχαν ρίξει προς τα γραφεία αφού ανεπιτυχώς δεν κατάφεραν να χτυπήσουν με αντιαρματική ρουκέτα.
Η ίδια οργάνωση των Λαϊκών Αγωνιστών είχε αναλάβει και μια άλλη, αποτυχημένη επίθεση με ρουκέτα κατά αντιπροσωπείας αυτοκινήτων στη Βαρυμπόμπη.
Η ΕΛ.ΑΣ φοβόταν ότι θα υπάρξει χτύπημα και κλιμάκωση των ενεργειών μετά τις πορείες για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και τη βόμβα στην τράπεζα στο Χαλάνδρι, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι η υπόθεση Ρωμανού μπορεί να δημιούργησε ένα νέο κύμα ανταρτών πόλεων. Ηταν ήδη σε συναγερμό, ωστόσο, δεν περίμενε κάποια επίθεση όπως αυτήν την πρεσβεία. Ίσως να σχετίζεται με τη δολοφονία Παλαιστίνιου υπουργού πριν από λίγα 24ωρα η οποία έχει βάλει «φωτιά» στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου