Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Στους 7.573 οι νεκροί από τον Εμπολα στη δυτική Αφρική

Στους 7.573  οι νεκροί από τον Εμπολα στη δυτική Αφρική

Επιστήμονας προειδοποιεί ότι η επιδημία ενδέχεται να διαρκέσει όλο το 2015

Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του ιού Έμπολα στις χώρες της δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο έφτασε τις 7.573 σε σύνολο 19.463 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στη Σιέρα Λεόνε έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα, 9.004, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων έχει καταγραφεί στη Λιβερία, 3.384, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ.

Η επιδημία του ιού Έμπολα, το πρώτο θύμα της οποίας καταγράφηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο, είναι πιθανό να διαρκέσει ως το τέλος του 2015, σύμφωνα με τον Πέτερ Πίοτ, έναν από τους επιστήμονες που ανακάλυψαν τον ιό το 1976.

Ο Πίοτ, που είναι διευθυντής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και ήταν μέλος της ομάδας επιστημών που ανακάλυψε το 1976 τον ιό Έμπολα, δήλωσε ότι σημειώνεται πρόοδος στην προσπάθεια να ανασταλεί η εξάπλωση του ιού, όμως πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να δημιουργηθούν εμβόλια.

«Αυτή θα είναι μια επιδημία με μια πολύ μακρά ουρά και μια δύσκολη ουρά (…) πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια, μια διαρκή προσπάθεια ίσως για όλο το 2015», είπε ο Πίοτ στο BBC.

Ο Βέλγος επιστήμονας, ο οποίος μόλις επέστρεψε από τη Σιέρα Λεόνε, επεσήμανε ότι η επιδημία έχει φτάσει στο απόγειό της στη Λιβερία.

Ο Πίοτ εκτίμησε ότι είναι πιθανό η ασθένεια να φτάσει τις επόμενες εβδομάδες στο απόγειό της στη χώρα αυτή, όπου μέχρι τώρα 2.556 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Οι απλές θεραπείες, όπως η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και αντιβιοτικών, έχουν ρίξει τα ποσοστά θνησιμότητας στη Σιέρα Λεόνε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με έναν στους τρεις ασθενείς να πεθαίνουν ενώ αρχικά το ποσοστό ήταν 70%, σημείωσε ο Πίοτ.

«Κέντρα θεραπείας έχουν πλέον δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα με τη βοήθεια της Βρετανίας. Πλέον δεν βλέπει κανείς ανθρώπους να πεθαίνουν στο δρόμο», πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος είχε επικρίνει νωρίτερα φέτος την αργή αντίδραση του ΠΟΥ στην επιδημία.

Παράλληλα ο Πίοτ είπε ότι είναι κρίσιμο να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο για τον ιό Έμπολα, «ώστε όταν υπάρξει νέα επιδημία ή ίσως αν αυτή η επιδημία διαρκέσει πολύ, να έχουμε διαθέσιμο εμβόλιο».

http://www.protothema.gr/world/article/437518/stous-7573-oi-nekroi-apo-ton-ebola-sti-dutiki-afriki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου