Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Πακιστάν: 141 νεκροί σε σχολείο - Οι Ταλιμπάν εκτελούσαν τα παιδιά ένα-ένα



Με μια σφαίρα στο κεφάλι σκότωσαν τουλάχιστον 132 παιδιά - Η τρομακτική αυτή υπόθεση ομηρίας έληξε έπειτα από επιχείρηση του στρατού - Νεκροί και οι έξι δράστες

Ένα σκηνικό απόλυτης φρίκης έζησαν για έξι ολόκληρες ώρες μαθητές και δάσκαλοι σε ένα σχολείο στην Πεσαβάρ του Πακιστάν, στο οποίο φοιτούν παιδιά στρατιωτικών.

Κομάντος Ταλιμπάν εισέβαλαν το πρωί στο σχολείο φορώντας στρατιωτικές στολές και πήραν ομήρους 500 παιδιά και δασκάλους, εκτελώντας τουλάχιστον 141 άτομα! Μάλιστα, τα 132 από τα θύματα ήταν παιδιά, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 114 τραυματίες.

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Ασίμ Μπαζουά ο τραγικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στους 141, εκ των οποίων τα 132 είναι παιδιά.



Όπως είπε ο Μπαζουά, οι Ταλιμπάν ήταν επτά, ήταν όλοι ζωσμένοι με εκρηκτικά και συμπλήρωσε ότι αρκετοί άνδρες των ειδικών δυνάμεων τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης.

«Οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν μία σκάλα για να ανέβουν τους τοίχους του σχολείου και να περάσουν στην αυλή που βρίσκεται πίσω από το σχολείο. Οι τρομοκράτες και ο πακιστανικός στρατός ενεπλάκησαν σε μάχη», είπε ο Μπαζουά. Εξήγησε, μάλιστα, πως 960 μαθητές και προσωπικό διασώθηκαν, ενώ 121 μαθητές τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με μια μαρτυρία, μάλιστα, οι ένοπλοι εισέβαλαν στο στρατιωτικό σχολείο την ώρα που οι σπουδαστές έδιναν εξετάσεις, χρησιμοποίησαν πολλά παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες, κατά την έφοδο των πακιστανικών αρχών.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν ένα σκηνικό τρόμου όπου οι Ταλιμπάν εκτελούσαν τα παιδιά, ένα ένα, με μια σφαίρα στο κεφάλι, αρχίζοντας με τους μεγαλύτερους σε ηλικία μαθητές.

Τις πληροφορίες αυτές φαίνεται πως επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις πολλών γιατρών οι οποίοι ανέφεραν ότι τα περισσότερα παιδιά δέχτηκαν σφαίρα στο κεφάλι. Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία όπου έχουν διακομιστεί οι τραυματίες, επισημαίνουν ότι υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη για αίμα.

Ακόμη, σύμφωνα με μία ακόμα ανατριχιαστική λεπτομέρεια που είδε το «φως» της δημοσιότητας, οι  δράστες περιέλουσαν με εύφλεκτο υλικό έναν από τους καθηγητές των παιδιών και τον πυρπόλησαν, αναγκάζοντας τα παιδιά να παρακολουθήσουν το αποτρόπαιο θέαμα!

«Έκαψαν έναν καθηγητή μπροστά στους μαθητές μέσα στην τάξη. Κυριολεκτικά του έθεσαν φωτιά με βενζίνη και έβαλαν τα παιδιά να κοιτάζουν», δήλωσε η ανώνυμη πηγή.

Αλλά και σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός παιδιού, μόλις έπεσαν οι πρώτοι πυροβολισμοί, ο καθηγητής τους είπε να κλείσουν τις πόρτες. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν τις έσπασαν και μπήκαν στην τάξη.

«Κρυφτήκαμε κάτω από τα θρανία, άρχισαν να πυροβολούν στα πόδια μας και τα κεφάλια μας και μετά έκαψαν την κυρία μας. Έκαψαν την κυρία μας. Οι πυροβολισμοί συνέχισαν, αλλά εμείς δεν κουνηθήκαμε γιατί όποιος κινείτο θα τον πυροβολούσαν», είπε χαρακτηριστικά ο μαθητής.

Έπειτα από επιχείρηση του στρατού της χώρας και μετά τις μαζικές εκτελέσεις, απελευθερώθηκαν μερικοί όμηροι και στη συνέχεια, αφού ακούστηκαν κάποιες ισχυρές εκρήξεις από το κτίριο, έγινε γνωστό πως και οι έξι δράστες της επίθεσης έπεσαν νεκροί.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, σε αντίποινα -όπως δήλωσαν- για τις επιχειρήσεις του στρατού εναντίον τους στην περιοχή.

«Επιλέξαμε αυτή τη στρατιωτική σχολή για την επίθεση γιατί η κυβέρνηση στοχοθετεί τις οικογένειές μας και τις γυναίκες μας. Θέλουμε να τους κάνουμε να νιώσουν τον πόνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Μουχάμαντ Ούμαρ Χορασάνι.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του Πακιστάν, έχουν ήδη ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων Ταλιμπάν στην περιοχή Τιράχ. Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση οι επιθέσεις του πακιστανικού στρατού έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 22 τρομοκρατών.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Ραχεέλ Σαρίφ μέσα σε μία ώρα έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 10 αεροπορικές επιδρομές.

Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο στρατηγός Σαρίφ είχε γράψει: «Ο πακιστανικός στρατός θα σας κυνηγήσει Ταλιμπάν και θα σας καταστρέψει. Ο στρατός δε θα επιτεθεί σε γυναίκες και παιδιά. Δεν είναι δειλοί όπως εσείς».

Παράλληλα, δραματικές είναι οι δηλώσεις γονιών που αποχαιρέτησαν το πρωί τα παιδιά τους και τα παρέλαβαν νεκρά έπειτα από λίγες ώρες.

«Ο γιος μου φορούσε τη φόρμα του σήμερα το πρωί. Τώρα βρίσκεται σε ένα φέρετρο», δήλωσε ο πατέρας ενός 14χρονου παιδιού που έχασε τη ζωή του από τα πυρά των Ταλιμπάν.
«Ο γιος μου ήταν το όνειρό μου και το όνειρο μου είναι νεκρό τώρα», είπε ένας δεύτερος πατέρας για το παιδί του που έσβησε από τη μανία των αιμοδιψών τρομοκρατών.



Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες μερικών από τα παιδιά που επέζησαν της φονικής επίθεσης.
Ένας από αυτούς είναι και ο Χαν οποίος μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που βίωσε.

«Είδα το θάνατο από κοντά. Δε θα ξεχάσω ποτέ τις μαύρες μπότες να πλησιάζουν. Ήταν σαν να με πλησιάζει ο θάνατος», δήλωσε.

«Κάποιος μας φώναξε να πέσουμε στο δάπεδο και να κρυφτούμε κάτω από τα θρανία», δήλωσε ο Χαν προσθέτοντας ότι οι ένοπλοι φώναζαν «Αλλάχου Ακμπάρ» («Ο Αλλάχ είναι μεγάλος»), πριν ξεκινήσουν να πυροβολούν αδιακρίτως.

«Ο άνδρας με τις μαύρες μπότες κυνηγούσε τους μαθητές που κρύβονταν κάτω από τα θρανία», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι άκουσε έναν ένοπλο να λέει σε έναν δεύτερο «υπάρχουν πολλά παιδιά κάτω από τα θρανία, πήγαινε και βρες τα».

Ο Χαν είπε ότι πονούσε πολύ όταν οι άνδρες τον πυροβόλησαν στα πόδια κάτω από το γόνατο και αποφάσισε να κάνει τον νεκρό.

«Δίπλωσα τη γραβάτα μου και την έβαλα στο στόμα μου για να μην ουρλιάξω», εξήγησε ο μικρός Χαν.

«Ο άνδρας με τις μαύρες μπότες έψαχνε για μαθητές και πυροβολούσε τα κορμιά τους. Παρέμεινα ξαπλωμένος και όσο μπορούσα κρατούσα κλειστά τα μάτια μου, περιμένοντας να με πυροβολήσει ξανά», τόνισε.

Ο Χαν περίμενε μέχρι ο άνδρας να φύγει από το χώρο και μόλις συνειδητοποίησε ότι δε μπορούσε να σταθεί όρθιος, σύρθηκα μέχρι την επόμενη αίθουσα όπου είδε το καμένο σώμα ενός υπαλλήλου του σχολείου. Σύρθηκε μέχρι να βρεθεί πίσω από την πόρτα, έχασε τις αισθήσεις του και ξύπνησε στο νοσοκομείο έχοντας δίπλα του τον πατέρα του.

Ταλιμπάν: Επιλέξαμε το σχολείο για να εκδικηθούμε την κυβέρνηση του Πακιστάν

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη της φονικής επίθεσης υποστηρίζοντας ότι επέλεξαν το συγκεκριμένο σχολείο για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση. Όπως είπε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Μοχάμεντ Κοραχάνι «Επιλέξαμε να χτυπήσουμε ένα στρατιωτικό σχολείο γιατί η κυβέρνηση του Πακιστάν έχει βάλει στο στόχαστρο τις οικογένειες και τις γυναίκες μας. Θέλαμε να αισθανθούν τον ίδιο πόνο με τον δικό μας».

Ο Ομπάμα καταδικάζει τη φρικιαστική επίθεση 

Με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καταδίκασε την αποτρόπαια επίθεση λέγοντας πως προσεύχεται για τις οικογένειες των θυμάτων.

«Με το να στοχεύσουν μαθητές και καθηγητές σε αυτή την ειδεχθή επίθεση, οι τρομοκράτες έδειξαν για μία ακόμα φορά το πόσο αχρείοι είναι», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στην πακιστανική κυβέρνηση στην προσπάθεια «της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Τριήμερο εθνικό πένθος στην χώρα 

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ κήρυξε τη χώρα σε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ χαρακτήρισε τη σφαγή «εθνική τραγωδία».

«Αυτή είναι μια εθνική τραγωδία που εξαπέλυσαν βάρβαροι. Αυτά ήταν τα παιδιά μου. Είναι απώλεια για μένα, για τη χώρα», είπε.  



Μαλάλα: «Φρικιαστική και θρασύδειλη επίθεση»

Tον αποτροπιασμό της για το μακελειό που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πατρίδα της εξέφρασε η κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, Μαλάλα Γουσουφζάι.

Η νεαρή κοπέλα που έχει ταχθεί υπέρ του δικαιώματος της εκπαίδευσης και είχε και η ίδια δεχθεί επίθεση από Ταλιμπάν, έκανε λόγο για φρικιαστική και θρασύδειλη επίθεση με θύματα αθώες ψυχές.

«Είμαι συντετριμμένη από αυτή την παράλογη πράξη τρομοκρατίας που πραγματοποιήθηκε εν ψυχρώ και η οποία εκτυλίσσεται μπροστά μας», δήλωση συγκλονισμένη η Μαλάλα.

http://www.protothema.gr/world/article/435116/pakistan-132-nekroi-se-sholeio-oi-taliban-ektelousan-ta-paidia-ena-ena/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου