Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Φωτιά σε πλοίο με 478 επιβαίνοντες ανοιχτά των Οθωνών

(Ανανεωμένο) Εκατόν έντεκα επιβάτες έχουν μετεπιβιβαστεί έως τώρα σε παραπλέοντα πλοία απο το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ του ενώ αυτό έπλεε 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα.
Από αυτούς, 40 βρίσκονται στο φορτηγό πλοίο «Aby Jeanette», 14 στο επιβατηγό πλοίο "cruise europa" και 49, εκ των οποίων 25 Έλληνες, στο πλοίο "spirit of pireus". Eπίσης, 8 ακόμα άτομα έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής στο Λέτσε.
Πάνω απο το φλεγόμενο πλοίο βρίσκεται ελληνικό ελικόπτερο SUPER PUMA, ενώ άλλο ένα ελικόπτερο είναι έτοιμο και ανεφοδιάζεται στην Πρέβεζα, προκειμένου να συνδράμει και αυτό στην επιχείρηση
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η ιταλική πλευρά έχει διαθέσει όλες τις απαραίτητες υποδομές για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων των ελληνικών εναερίων μέσων.
Ρυμουλκό πραγματοποιεί ρίψεις νερού στο φλεγόμενο πλοίο, ενώ η φωτιά φέρεται να έχει καταπέσει και να βρίσκεται σε ύφεση.
Η επιχείρηση για την ασφαλή αποβίβαση όλων των επιβαινόντων (478 επιβάτες - πλήρωμα) του πλοίου Νorman Αtlantic έχει ξεκινήσει από νωρίς το πρωί, υπό το συντονισμό της ιταλικής ακτοφυλακής με τη συνδρομή του λιμενικού σώματος ελληνικής ακτοφυλακής.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες αφού πνέουν άνεμοι εντάσεως έως και 9 μποφόρ σε συνδυασμό με χαλάζι και βροχή,
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ, το Νorman Αtlantic δεν έχει πάρει καμιά επικίνδυνη κλίση.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε νέα ενημέρωση το μεσημέρι, ανέφερε ότι σε κανέναν από τους επιβάτες του φλεγόμενου πλοίου δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα υγείας.
Tα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η πυρκαγιά στο πλοίο Norman Atlantic έχει τεθεί υπό έλεγχο .Όλα τα λιμάνια της Κάτω Ιταλίας (Μπάρι, Μπρίντιζι, Σάντα Μαρία Ντι Λέουκα και Λέτσε) είναι σε ετοιμότητα, για να υποδεχθούν τους διασωθέντες.
Σε ανακοίνωση της ΑΝΕΚ ΑΕ που είναι η ναυλώτρια εταιρεία του «Νorman Αtlantic»αναφέρεται ότι το πλοίο ανήκει στην ιταλική "VISEMAR di Navigazione S.R.l." και εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα.
Η ιταλική ακτοφυλακή έχει αναλάβει, από τις 10 το πρωί , την όλη επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων του «Norman Atlantic».
Όπως έκανε γνωστό, με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκος Λαγκαδιανός, «το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic», βρίσκεται εντός θαλάσσιας περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της ιταλικής ακτοφυλακής και ως εκ τούτου η διαχείριση του περιστατικού έχει περάσει πλέον στο αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ρώμης, ενώ από το ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης τα δεσμευμένα πλοία παραμένουν για παροχή συνδρομής σε συνεργασία με την ιταλική ακτοφυλακή»,
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του λιμενικού οι επιβάτες και το πλήρωμα είναι διαφόρων εθνοτήτων εκ των οποίων 234 είναι Έλληνες.
Προηγουμένως, ,ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, , δήλωσε τα εξής αναφορικά με την επιχείρηση διάσωσης:
Βρισκόμαστε σε άμεση επαφή με τις ιταλικές αρχές,και με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας.
Είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση διάσωσης, με πολλές δυσκολίες και επικοινωνίας και συνεννόησης. Ήδη, το ιταλικό Κέντρο διάσωσης της Ρώμης, εφ΄όσον το πλοίο βρίσκεται ήδη στα ιταλικά χωρικά ύδατα αναλαμβάνει τον πλήρη συντονισμό με τη συνεργασία τη δική μας και βεβαίως έχουμε θέσει στη διάθεσή τους όλα τα μέσα .
Εργαζόμαστε για τη σωτηρία όλων των επιβαινόντων και βεβαίως προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κανένας μα κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα και για το οποίο χρειάζεται η συνδρομή πολλαπλών δυνάμεων.
Επίσης,σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ,κατόπιν εντολής του υπουργού Νίκου Δένδια και ύστερα από ενημέρωση του πρωθυπουργού και επικοινωνία με τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη , στην επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του πλοίου "NORMAN ATLANTIC", την οποία συντονίζει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης της Ρώμης σε συνεργασία με το αντίστοιχο ελληνικό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων συντρέχουν τα παρακάτω μέσα:
2 Ε/Π S-70 "AEGEAN HAWK" του ΠΝ
1 Φ/Γ ( "ΝΑΒΑΡΙΝΟ")
3 Ε/Π ΑΒ-205 της ΠΑ
2 Ε/Π SUPER PUMA της ΠΑ
1 A/Φ C-130 της ΠΑ
2 E/Π ΝΗ 90 του ΣΞ
2 Ε/Π CH – 47D (Chinook) του ΣΞ
Επιπλέον ομάδα της 31 Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (31 ΜΕΕΔ) της ΠΑ επιβαίνει σε E/Π SUPER PUMA του Πυροσβεστικού Σώματος.
Επίσης βρίσκονται σε ετοιμότητα απογείωσης 2 Ε/Π CH – 47D (Chinook) με 4 ομάδες Ειδικών Δυνάμεων και θα αποπλεύσουν άμεσα 1 ΤΠΚ ("ΔΑΝΙΟΛΟΣ") και 1 ΠΓΥ ("ΑΞΙΟΣ") από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ενώ βρίσκονται σε ετοιμότητα διαθέσεως 2 Ε/Π S-70 "AEGEAN HAWK" του ΠΝ στο Κοτρώνι.
Πλέον των παραπάνω, στο Α/Δ της Κέρκυρας οργανώθηκε και λειτουργεί τοπικό Κέντρο Επιχειρήσεων Πτητικών Μέσων με επικεφαλής ανώτατο αξιωματικό της ΠΑ.
Εικόνα
Ως «πολύ δύσκολη επιχείρηση» χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη την επιχείρηση διάσωσης στην Αδριατική και τόνισε ότι «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να σωθούν οι άνθρωποι».
Όπως ανέφερε η κ. Βούλτεψη, «ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αμέσως από τους αρμόδιους υπουργούς, έσπευσε από νωρίς στο γραφείο του και ενημερώνεται συνεχώς. Αμέσως υπήρξε επικοινωνία με τον Ιταλό πρωθυπουργό κ. Ρέντσι και οι δύο πρωθυπουργοί βρίσκονται σε "ανοιχτή γραμμή", παρακολουθώντας τον συντονισμό μέσων και ανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού των δύο χωρών. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι θα γίνει το παν, θα διατεθούν όλα τα μέσα για να υπάρξει αίσια έκβαση αυτής της επιχείρησης σωτηρίας».
Υπήρξε μάλιστα και σχετικό tweet του κ. Ρέντσι που αναφέρει: «Παρακολουθούμε την υπόθεση του πλοίου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας σε επαφή με τον πρωθυπουργό Σαμαρά και τη μέγιστη κινητοποίηση του ναυτικού μας».
«Η κινητοποίηση είναι μεγάλη, το ίδιο και η αγωνία», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Βρισκόμαστε μπροστά στις χειρότερες συνθήκες που μπορούσαμε να συναντήσουμε. Δίνεται μάχη με τα στοιχειά της φύσης και ας ελπίσουμε όλα να πάνε καλά και να μην χαθεί καμιά ανθρώπινη ζωή» τόνισε.
Σύμφωνα με την κ. Βούλτεψη, υπάρχει «διαρκής επικοινωνία της κυβέρνησης με την ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη, από όπου μας ενημερώνουν ότι και τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης βρίσκονται σε επιφυλακή με διαρκή ενημέρωση».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου