Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Η Ρωσία δημιουργεί μια «Κιβωτό του Νώε»

Το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας έλαβε τη μεγαλύτερη επιστημονική επιχορήγηση στην ιστορία της Ρωσίας, για μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια πραγματική «Κιβωτό του Νώε» που περιέχει το DNA κάθε ζωντανού και εξαφανισμένου πλάσματος στον πλανήτη. Η ιδέα είναι παρόμοια με την Παγκόσμια τράπεζα σπόρων Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, αλλά η κιβωτός με DNA της Ρωσίας θα γίνει η πρώτη βάση δεδομένων στον κόσμο στο είδος της, υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι.
Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το 2018 και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταλαμβάνει 430 τετραγωνικά χιλιόμετρα – δηλαδή θα είναι 40 φορές μεγαλύτερο από την αποθήκη σπόρων του Σβάλμπαρντ. Η ιδέα είναι ακόμη πιο σημαντική αν λάβουμε υπόψη πόσο κοντά στην εξαφάνιση είναι αρκετά είδη.
Σε σχετικό δελτίο τύπου, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Βίκτορ Σαντιβνίτσι είπε: «Αποκαλώ το σχέδιο Κιβωτό του Νώε». Θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός θεματοφύλακα –μιας βάσης δεδομένων για την αποθήκευση κάθε ζωντανού οργανισμού πάνω στη γη, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο όσων είναι εν ζωή, αλλά και όσων έχουν εξαφανιστεί η εξαφανίζονται. Αυτή είναι η πρόκληση που έχουμε θέσει. Θα μας επιτρέψει να παγώσουμε με την κρυογενετική και να αποθηκεύσουμε διάφορα κυτταρικά υλικά, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να αναπαραχθούν. Θα περιέχει επίσης συστήματα πληροφοριών. Δεν θα χρειάζεται να διατηρούνται σε τρυβλία Πέτρι».
Τα δείγματα για αυτή την τεράστια βάση δεδομένων θα συγκεντρωθούν από διάφορες πηγές, όπως ο Βοτανικός Κήπος, το Ανθρωπολογικό Μουσείο, το Ζωολογικό Μουσείο και άλλα. Όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου θα πρέπει να συμμετέχουν στην έρευνα και την ταξινόμηση των υλικών, η οποία θα αρχίσει αμέσως, χάρη στην επιδότηση ρεκόρ που ξεπερνά το 1 δις ρούβλια (194 εκατομμύρια δολάρια). «Αν δημιουργηθεί, θα είναι ένα άλμα στην ιστορία της Ρωσίας, καθώς θα είναι το πρώτο έθνος που θα δημιουργήσει μια πραγματική Κιβωτό του Νώε των ειδών» δήλωσε ο πρύτανης.
Για την ιστορία πάντως, το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Smithsonian στην Ουάσινγκτον διατηρεί τράπεζα με 4,2 εκατομμύρια βιολογικά δείγματα, ενώ στη Βρετανία λειτουργεί από το 2004 η λεγόμενη Κατεψυγμένη Κιβωτός για απειλούμενα είδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου