Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Τους 19 έφτασαν οι νεκροί στο Γκρόζνι, μετά από επίθεση Τσετσένων ανταρτών

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η κυβέρνηση εκφράζει φόβους για  ξέσπασμα νέου κύκλου αίματος μεταξύ των δύο πλευρών στην Τσετσενία και αναφέρουν, πως τουλάχιστον, δεκαεννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε μάχες ανάμεσα σε Τσετσένους αντάρτες και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας στο κέντρο του Γκρόζνι.
Η πλειοψηφία των θυμάτων είναι αστυνομικοί της σιδερένιας κυβέρνησης του πρόεδρου Ραμζάν Καντίροφ. Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές αρχές αναφέρουν ότι τραυματίστηκαν άλλα 28 άτομα, κατά την ολοκλήρωση της "αντιτρομοκρατικής επιχείρησης".
Παράλληλα, εννέα Τσετσένοι αντάρτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των μαχών, όπως δήλωσε λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος Καντίροφ, τον οποίο επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ωστόσο, ο Καντίροφ δεν διευκρίνισε τον συνολικό αριθμό των ανταρτών οι οποίοι συμμετείχαν στην επίθεση.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Αντιμετώπισης της Τρομοκρατίας η επίθεση εξαπολύθηκε σε έναν κυκλικό οδικό κόμβο στο κέντρο του Γκρόζνι, ενώ ακολούθησαν μάχες με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης μέσα σε ένα σχολείο και ένα ακίνητο όπου στεγάζονταν τοπικά ΜΜΕ, το οποίο και πυρπολήθηκε.
Παρόλα αυτά δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη αν οι αντάρτες είχαν στοχοθετήσει τα κτίρια αυτά εκ των προτέρων ή αν απλώς υποχρεώθηκαν να οχυρωθούν εκεί, ούτε εάν στην επίθεση ενεπλάκη μόνο μία ή πολλές οργανώσεις που έδρασαν σε συντονισμό.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες της επίθεσης ανήκουν στο κυριότερο ισλαμιστικό κίνημα στην Τσετσενία, το Εμιράτο του Καυκάσου, καθώς και ότι δρούσαν υπό τις διαταγές του νέου του ηγέτη, του Αλί Αμπού Μουχάμαντ. Σύμφωνα με βίντεο που ανήρτησαν οι δράστες στο διαδίκτυο στον ιστότοπο kavkazcenter.com, δηλώνουν ότι : "Πολυάριθμοι μαχητές εισήλθαν στην πόλη" και ανέφεραν πως , " θα δώσουμε μάχη μέχρι θανάτου".
Η επίθεση αυτή, μερικές ώρες πριν εκφωνήσει την πολυαναμενόμενη ομιλία του στο κοινοβούλιο της χώρας του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σηματοδοτεί μια σημαντική οπισθοχώρηση για τον προστατευόμενό του Ραμζάν Καντίροφ, που κυβερνά την Τσετσενία από το 2007.
Ακόμη, αναφέρεται ότι τα επανειλημμένα βίαια επεισόδια των τελευταίων μηνών, πριν από δύο μήνες πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν στο Γκρόζνι όταν νεαρός καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά έξω από συναυλιακό χώρο, ενώ επτά αντάρτες και δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη γειτονική επαρχία Νταγκεστάν στις αρχές του Οκτωβρίου σε μάχες, εγείρουν φόβους για έναν νέο κύκλο βίας στην Τσετσενία, μερικές ημέρες πριν από την 20ή επέτειο από το ξέσπασμα του πρώτου πολέμου της Τσετσενίας από το Δεκέμβριο του 1994 έως τον Αύγουστο 1996.
Σύμφωνα, με τις πληροφορίες οι Τσετσένοι αυτονομιστές έχουν εμπλακεί σε στρατιωτική σύρραξη με τις ρωσικές δυνάμεις δύο φορές ύστερα από τον διαμελισμό της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι τα τελευταία χρόνια το Γκρόζνι είναι σχετικώς ήρεμο, ωστόσο τον περασμένο Οκτώβριο πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 12 άτομα τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στην πρωτεύουσα.
(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου