Η αντίστοιχη πορτογαλική τρόικα, συζητά το ενδεχόμενο να “προσαρμόσει” το σχέδιο διάσωσης της χώρας, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δήλωσε βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς είναι πλέον σαφές, ότι το Μνημόνιο (και εκεί) δεν βγαίνει…
“Η τρόικα, το συζητά, ώστε το πρόγραμμα να προσαρμοστεί στις συνθήκες της οικονομίας και την εξέλιξή της αφότου υπεγράφη το μνημόνιο τον Μάιο του 2011″, δήλωσε ο βουλευτής Μιγκέλ Φρασκίλιο, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του PSD (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα).
Η τριάδα των δανειστών, άρχισε την περασμένη Τρίτη την 5η αποτίμηση της πορείας εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων οι οποίες προβλέπονταν σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό της Πορτογαλίας, που της χορηγήθηκε τον Μάιο του 2011, καθώς η κυβέρνηση πασχίζει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012, και στο 3% το επόμενο έτος, στόχοι όμως που φαίνεται να υπονομεύονται από τη μείωση των φορολογικών εσόδων.Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, πολλοί αναλυτές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης της κεντροαριστεράς ζήτησαν μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας.
“Έχουμε πει στην τρόικα ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά και έχουμε ήδη συζητήσει για το ενδεχόμενο προσαρμογών” που θα επικεντρωθούν σε μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης, δήλωσε την πλευρά του ο Σοσιαλιστής βουλευτής Πέδρο Μάρκες που συμμετείχε με όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, στη συνάντηση με την Τρόικα.
“Η Πορτογαλία πρέπει να σταματήσει αυτό το φαύλο κύκλο της λιτότητας, που επιβαρύνει τους ανθρώπους με μέτρα που παραλύουν την οικονομία και μας απομακρύνουν από τους στόχους του προϋπολογισμού μας”, πρόσθεσε.
Μέχρι τώρα, η κεντροδεξιά κυβέρνηση επαναλάμβανε ότι δεν θα απαιτήσει “ούτε περισσότερο χρόνο, ούτε περισσότερα χρήματα” για την υλοποίηση του προγράμματος.
Προκειμένου να εκταμιεύσει το δάνειο των 78 δισ. ευρώ, η Πορτογαλία είχε δεσμευτεί να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα λιτότητας για να αναζωογονήσει την οικονομία της και να ανατάξει τα δημοσιονομικά της.
Όμως το πρόγραμμα λιτότητας έχει βυθίσει τη χώρα στην ύφεση, με μια μείωση κατά 3% του ΑΕΠ να προβλέπεται για φέτος, και ανεργία-ρεκόρ, που ήδη ξεπέρασε το 15%.
http://www.antinews.gr/2012/09/04/177637/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου