Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Σαρωτικές επιθέσεις των Κούρδων στην Τουρκία


Οι κουρδικές επαρχίες στην Τουρκία έχουν σαρωθεί από ένα κύμα επιθέσεων από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Οι μάχες ξέσπασαν όταν η ομάδα απέκτησε τον έλεγχο σε δεκάδες χωριά σε ολόκληρη τη βόρεια Συρία αυτό το καλοκαίρι και όταν το καθεστώς συγκέντρωσε τις δυνάμεις του στο Χαλέπι.
Δέκα στρατιώτες και είκοσι μαχητές του ΡΚΚ σκοτώθηκαν, σε ολονύκτιες συγκρούσεις στην Μπεϊτουσεμπάπ της επαρχίας Σιρνάκ της Τουρκίας. Ήταν η μεγαλύτερη από τις τέσσερις ξεχωριστές επιθέσεις του ΡΚΚ κοντά στα σύνορα της Συρίας. Σε ένα άλλο περιστατικό, ένας ύποπτος βομβιστής αυτοκτονίας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας κοντά στην πόλη Σανλιούρφα.
Το PKK βρίσκεται σε πόλεμο με την Άγκυρα εδώ και τριάντα χρόνια και η σύγκρουση έχει στοιχίσει 45.000 ζωές. Αλλά οι πρόσφατες μάχες ήταν οι χειρότερες για περισσότερο από μια δεκαετία και οι Τούρκοι ηγέτες έχουν καταδείξει ευθέως τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.
«Είναι γνωστό ότι το PKK εργάζεται χέρι-χέρι με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας», δήλωσε ο Χουσεΐν Τσελίκ, αντιπρόεδρος του τουρκικού κόμματος AK. «Ο Άσαντ έχει την τάση να βλέπει τον εχθρό της Τουρκίας, το ΡΚΚ, σαν φίλο».
Αξιωματούχοι είπαν ότι το διασυνοριακό στοιχείο για τις επιθέσεις μπορεί να ανιχνευθεί στις απομονωμένες περιοχές της ανατολικής Συρίας, όπου οι σημαίες του PKK και των συμμάχων του έχουν ανυψωθεί για να επιδεικνύουν τον de facto έλεγχο.
Οι τουρκικές υποψίες μιας συνωμοσίας μεταξύ των γειτονικών καθεστώτων τροφοδοτήθηκε από μια ταυτόχρονη επίθεση του ΡΚΚ στην ανατολική επαρχία Σεμντινλί, η οποία συνορεύει με το Ιράν. Οι τουρκικές εφημερίδες ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχουν υποψίες πως πάνω από 100 Ιρανοί πράκτορες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία εργάζονται για λογαριασμό του PKK.
Εν τω μεταξύ, έγγραφα του συριακού καθεστώτος που κατασχέθηκαν από τους αντάρτες περιλαμβάνουν οδηγίες για να αντισταθούν εκ των προτέρων σε μια τουρκική επιρροή.
Πόλεις όπως το Αφρίν, δυτικά του Χαλεπίου, και του Καμισλί, προς τα ανατολικά, ελέγχονται από το ΡΚΚ και το τοπικό παρακλάδι του, το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), και είναι εκτός ορίων για τους αντάρτες της Συρίας.
Ο Μοχάμεντ Χασάν Χαζ, ο πιο σημαντικός Κούρδος διοικητής στο επαναστατικό κίνημα που πολεμά στο Χαλέπι, δήλωσε στην Daily Telegraph ότι το PKK κρατά γερά τους Κούρδους που το ακολουθούν.
«Δεν υπάρχουν μέρη διαφυγής για μας λόγω των δεσμών του PKK με το καθεστώς», είπε. «Όταν η εξέγερση ξέσπασε, δόθηκαν όπλα στο ΡKK και μας πολέμησαν. Τώρα υπερασπίζονται τις πόλεις που ελέγχουν, αλλά δεν μας αφήνουν να εισέλθουμε. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της επανάστασης».
Με ένα μεγάλο μέρος του εθνικού τουρκικού πληθυσμού να κατοικεί πολύ κοντά με τους Κούρδους, η βόρεια Συρία είναι γεμάτη με πιθανά σημεία ανάφλεξης.
Ο Χισάμ Μούσα, ένας αγρότης του Τουρκμενιστάν από την πόλη της Τζακάλα, είπε ότι οι απειλές του PKK στο Νουντιάν, το διπλανό χωριό, είχαν αναγκάσει ορισμένους από τους γείτονές του να φύγουν. «Έχουμε πολύ λίγες σχέσεις με το Ντουντιάν. Έχουν τον τρόπο τους και εμείς τον δικό μας» είπε. «Αλλά τώρα είναι υπό τον έλεγχο του PKK και πολύ απειλητικοί για όσους από εμάς έχουν προσχωρήσει στην επανάσταση. Κάποιοι έχουν πάει μακριά, γιατί φοβούνται ότι θα γίνουν μάχες».
Ο κ. Χασάν, ένας δάσκαλος που έγινε πολέμαρχος, δήλωσε ότι η ισχυρή οργάνωση του ΡΚΚ στην περιοχή κατέστησε δύσκολο για τους ντόπιους μετριοπαθείς να αντιμετωπίσουν τα στελέχη του.
«Ο Άσαντ καλλιεργεί το PKK από το 1980 για να προσφέρει ακριβώς αυτό το επίπεδο προστασίας στο καθεστώτος του», είπε. «Είναι ένα χαρτί για τη Δαμασκό και το παίζουν εναντίον μας και παράλληλα εναντιον της Τουρκίας».
Οι αντάρτες της Συρίας φοβούνται ότι το ΡΚΚ εκμεταλλεύτηκε την εξέγερσή τους για να μεταφέρει όπλα και εκρηκτικά κατά μήκος των συνόρων. Οι αντάρτες της Ααζάζ στα τουρκικά σύνορα είπαν ότι είχαν στήσει σημεία ελέγχου για να ελέγξουν την κυκλοφορία τις ημέρες που οδήγησαν σε μια επίθεση με αυτοκίνητο-βόμβα τον περασμένο μήνα στο Γκαζιαντέπ που σκότωσε δέκα. «Υπήρξε ένα σημείο ελέγχου για να σταματά ύποπτα οχήματα λίγο πριν από την επίθεση» δήλωσε ο Αμπού Αμίρ, ένας ντόπιος επαναστάτης. «Ωστόσο, η βόμβα πέρασε μέσα στην πόλη».
Τούρκοι αναλυτές πιστεύουν ότι η απελευθερώνοντας το ΡΚΚ, ο κ. Άσαντ έχει επιτύχει μια τακτική νίκη που κάνει την ξένη στρατιωτική επέμβαση εκ μέρους των ανταρτών λιγότερο εφικτή. «Η ιδέα πίσω από αυτή την πολιτική είναι να δημιουργηθεί μια διοίκηση που θα είναι ριζικά αντίθετη στην τουρκική κυριαρχία της περιοχής, ή να ενεργεί ως ζώνη απομόνωσης ή αποτρεπτικά στην περίπτωση της απευθείας στρατιωτικής εισβολής από την Τουρκία», δήλωσε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bogazici της Κωνσταντινούπολης, Αμπάς Βάλι, στην εφημερίδα Zaman. Η κυβέρνηση της Τουρκίας είχε ξεκινήσει μια δοκιμαστική διαδικασία ειρήνευσης με το ΡΚΚ, του οποίου ο ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν μαραζώνει σε απομόνωση στις τουρκικές φυλακές, πριν ξεσπάσει η συριακή κρίση. Αλλά με την επιστροφή του οργανισμού σε πλήρεις επιθέσεις ανταρτών, οι ελπίδες για μια διευθέτηση που θα δώσει επίσημα αυτονομία σε 14 εκατομμύρια Κούρδους της χώρας έχουν εκτιναχθεί. «Οι πρόσφυγες κάποια μέρα θα πάνε σπίτι», είπε ένας Τούρκος αξιωματούχος. «Αλλά η ξένη επιρροή του PKK σημαίνει ότι αυτό το πρόβλημα θα παραμείνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου