Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Προειδοποιητικές βολές Ρωσίας, Κίνας στον Ομπάμα για Συρία


Έτοιμη να συζητήσει μια πιθανή παραίτηση του προέδρου Μπασάρ Ασαντ, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση, φέρεται η συριακή κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κάντρι Τζαμίλ από τη Μόσχα. Ωστόσο, ο Τζαμίλ διευκρίνισε ότι η παραίτηση δεν είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει ένας διάλογος. Δεν είναι η πρώτη φορά που κύκλοι του Ασαντ κάνουν λόγο για παραίτηση του προέδρου, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως ελιγμός του καθεστώτος. Τις μάχες στα πολεμικά μέτωπα διαδέχονται οι μάχες στο διπλωματικό πεδίο. Δεν πέρασαν είκοσι τέσσερις ώρες από τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ -κάνοντας εμμέσως λόγο για στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ- και ήρθε η απάντηση από τη Μόσχα και το Πεκίνο.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ύστερα από συνάντησή του με Κινέζους αξιωματούχος προειδοποίησε τη Δύση να αποφύγει μια μονομερή ενέργεια κατά της Συρίας λέγοντας ότι Ρωσία και Κίνα θεωρούν ανεπίτρεπτες τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου.
Κίνα και Ρωσία, έχοντας την εμπειρία της Λιβύης, που η δυτική εμπλοκή τούς στέρησε τα πετρελαϊκά συμβόλαια που είχαν με το καθεστώς Καντάφι, αρνούνται να δουν την επανάληψη του ίδιου σεναρίου και στη Συρία. Μέχρι στιγμής έχουν μπλοκάρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τρία ψηφίσματα για μεγαλύτερη εμπλοκή της Δύσης και αραβικών κρατών του Κόλπου στη συριακή κρίση.
Να σημειωθεί ότι η Συρία είναι ο μόνος πιστός σύμμαχος που έχει απομείνει για τη Μόσχα στον αραβικό κόσμο και στο έδαφός της φιλοξενεί τη μοναδική στρατιωτική βάση που έχει η Ρωσία στη Μεσόγειο.
Οι δηλώσεις Ομπάμα προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνησης Ασαντ, η οποία τις παρομοίασε με την περίπτωση του Ιράκ, όταν η κυβέρνηση Μπους χρησιμοποιούσε σαν επιχείρημα για την εισβολή το χημικό οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσεΐν (που ποτέ δεν βρέθηκε).
Ο Κάντρι Τζαμίλ εμφανίστηκε βέβαιός ότι μια στρατιωτική εισβολή στη Συρία είναι «αδύνατη» γιατί έτσι ο πόλεμος θα εξαπλωθεί, όπως είπε, και στις γειτονικές χώρες.
Αυτό για το οποίο προειδοποιεί ο Τζαμίλ φαίνεται όμως ότι ήδη συμβαίνει στον Λίβανο. Μάχες μεταξύ υποστηρικτών του Μπασάρ Ασαντ και των ανταρτών διεξήχθησαν χθες στην Τρίπολη του Λιβάνου, αφήνοντας πίσω τρεις νεκρούς και σχεδόν 30 τραυματίες. Από τις αρχές του Ιουνίου η ένταση στον Λίβανο με την εμπλοκή και της Χεζμπολάχ έχει αφήσει πίσω της 15 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
Στη Συρία τώρα, οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στη Δαμασκό και το Χαλέπι. Τη Δευτέρα σκοτώθηκαν 200 άνθρωποι, ενώ χθες επιχείρηση του στρατού με τεθωρακισμένα στο Χαλέπι άφησε πίσω της 20 νεκρούς.
Την ίδια στιγμή, δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι αντάρτες με το νέο ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Λακτάρ Μπραχίμι επειδή σε δηλώσεις του απέφυγε να πει αν ο Μπασάρ Ασαντ πρέπει να παραιτηθεί.
Μεταβατική κυβέρνηση 
Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, ο κυριότερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, εξετάζει, εξάλλου, την πιθανότητα να σχηματίσει μια “μεταβατική κυβέρνηση”, ανακοίνωσε ο πρόεδρός του, Άμπντελ Μπάσετ Σάιντα, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.
“Επί του παρόντος εξετάζουμε το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης”, είπε ο Σάιντα που ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης που έγινε δεκτή από τον Γάλλο πρόεδρο παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.
Σύμφωνα με τον Σάιντα η προσωρινή κυβέρνηση θα είναι “ανοιχτή” σε όλες τις συνιστώσες της συριακής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης και της κοινότητας των αλαουιτών, από την οποία προέρχεται ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Ερωτώμενος για το πότε μπορεί να ανακοινωθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, είπε ότι “είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολλές συζητήσεις, δεν πρέπει να βιαστούμε όμως το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο προσπαθεί να φτάσει (σε μια συμφωνία) το συντομότερο δυνατόν”.
Στο ερώτημα, αν θα πρόκειται για μια εξόριστη κυβέρνηση, ο Σάιντα υπογράμμισε ότι βασικός στόχος είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης εντός της Συρίας.
Antinews, με πληροφορίες από τον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου