Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Ομπάμα: Κρατήστε την Ελλάδα στο ευρώ,τουλάχιστον ως τις εκλογές του Νοεμβρίου


Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα πιέσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην επιτρέψουν η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στη χώρα του, σύμφωνα με πηγές της βρετανικής κυβέρνησης που μίλησαν στην εφημερίδα The Independent.
Σύμφωνα με τις πηγές της βρετανικής εφημερίδας, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να κριθεί ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να εκπληρώσει τους στόχους της και η επόμενη δόση να μην εκταμιευτεί, γεγονός το οποίο θα προκαλούσε αυτόματα την έξοδό της από την ευρωζώνη, εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.
Η αμερικανική κυβέρνηση καλεί -αναφέρει η εφημερίδα- τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να μην λάβουν κάποια δραστική απόφαση πριν από τις εκλογές, καθώς φοβάται ότι αυτό θα αποσταθεροποιούσε τις αγορές και θα αποδυνάμωνε τις πιθανότητες επανεκλογής του Ομπάμα. Ευρωπαίοι ηγέτες φέρονται να αντιμετωπίζουν ευνοϊκά τις αμερικανικές εκκλήσεις αφού φοβούνται πως ο Μιτ Ρόμνεϊ θα ακολουθήσει μια πιο «απομονωτική» πολιτική από ό,τι ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος.
Η Βρετανία πιέζει τους Γερμανούς για να εξασφαλιστεί ότι σε περίπτωση που η ευρωζώνη κρίνει ότι η θέση της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμη, πρέπει να ενισχυθεί κατά πολύ το λεγόμενο «τείχος προστασίας» για την Ισπανία και την Ιταλία. Το Λονδίνο φοβάται πως εάν η Ελλάδα οδηγηθεί σε έξοδο από την ευρωζώνη αυτό θα αποβεί σε δραματικές αυξήσεις του κόστους δανεισμού των πιο αδύναμων κρατών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου