Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Η αλήθεια για τις βραχονησίδες


Το θέμα της αξιοποίησης ακατοίκητων βραχονησίδων αλλά και πολλών αναξιοποίητων κρατικών ακινήτων, δεν έχει καμιά πρωτοτυπία. Ο Σαμαράς δεν είπε κάτι καινούργιο, ούτε ήθελε να το παίξει… έξυπνος, είπε τα αυτονόητα αλλά που να καταλάβουν οι Συριζαίοι οι οποίοι αν ήταν δυνατόν θα γύριζαν την Ελλάδα στο παλιό καλό μοντέλο της Σοβιετίας.
Η Ελλάδα έχει μια τεράστια ακίνητη περιουσία η οποία δεν αποδίδει τίποτε. Κτίρια, εκτάσεις, νησιά τα βλέπουμε σε καρτ ποστάλ αλλά όταν μιλά κάποιος για αξιοποίηση είναι ανθέλληνας και ξεπουλά τα πάντα.
Τον κ. Τσίπρα, ο οποίος έκανε πολυήμερες διακοπές στην Κρήτη και αλλού, δεν τον πειράζει που χιλιάδες κτίρια και οικόπεδα έχουν περάσει στα χέρια Γερμανών, Ολλανδών, Βρετανών και Αμερικανών; Μήπως να ζητήσει επανεθνικοποίηση όταν θα γίνει κυβέρνηση; Όλη η Μάνη και η Κρήτη είναι γεμάτη από «Γερμανικά» χωριά, οι βραχονησίδες μας πείραξαν.
Η Ελλάδα διαθέτει περί τα 6000 νησιά και βραχονησίδες σε όλη την επικράτεια. Κατοικούνται μόλις 226, καμιά 60αριά είναι ιδιωτικά και τα υπόλοιπα τα έχουμε για να βοσκάνε τα γίδια και τα πρόβατα. 562 είναι βραχονησίδες στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός για τη δυνατότητα που υπάρχει να γίνουν επενδύσεις, κυρίως ιχθυοκαλλιέργειες, ηλιακή ενέργεια, φωτοβολταϊκά κ.λπ.
Η διαδικασία δεν αφορά την πώληση των ακινήτων αλλά την εκμίσθωσή τους για 99 χρόνια με το κράτος να εισπράττει κάθε χρόνο ενοίκια από βράχους και βοσκότοπους που σήμερα δεν αποδίδουν.
Παρά το γεγονός ότι ο Σαμαράς ξέρει ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση ένα τέτοιο project, τουλάχιστον ανοίγει την κουβέντα μπας και ξεκουνηθούν διάφορες υπηρεσίες οι οποίες μπλοκάρουν εδώ και χρόνια τις επενδύσεις. Και μπορεί αυτή τη χρονική στιγμή να μην υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ξένους για τη Ελλάδα, είναι σίγουρο, ωστόσο, ότι τα επόμενα χρόνια θα πέσουν χρήματα για επενδύσεις και η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη να τα δεχθεί.
Δεκάδες είναι οι βραχονησίδες που δεν θεωρούνται «επικίνδυνες» δεν εμπλέκονται δηλαδή εθνικά θέματα, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Αλλά και αυτές που βρίσκονται στο Αιγαίο και η Τουρκία τα θεωρεί γκρίζες ζώνες, γιατί να μην μπουν στη διαδικασία αξιοποίησης; Αν έρθουν οι Γερμανοί π.χ. και ζητήσουν βραχονησίδες στο Αιγαίο που είναι ελληνικές αλλά διεκδικούνται και από τους γείτονες, τι θα κάνει η Άγκυρα, θα τους πάει κόντρα;
Άλλωστε, είναι γεγονός πως με τον τρόπο αυτό δημιουργείται εμμέσως Οικονομική Ζώνη και μάλιστα με την παρουσία ξένου παράγοντα, εχέγγυο ότι δε θα γίνουν επεισόδια.
Επομένως, η πρόταση Σαμαρά δεν πέφτει σαν κεραυνός, ούτε πρέπει να προκαλεί αρνητικά σχόλια. Και μακάρι να μη μείνει στα λόγια αυτή η πρωτοβουλία αφού εδώ και χρόνια έχουμε ακούσει πολλά από πολλούς. Άλλωστε, κτίρια και οικόπεδα φιλέτα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, στις βραχονησίδες που είναι πιο δύσκολη υπόθεση, θα κάνει η ελληνική πολιτεία την υπέρβαση;
Κάποιος, όμως, πρέπει να βάλει στο τραπέζι την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας χωρίς υπεκφυγές Διότι ξέρουμε ότι παίζονται μεγάλα συμφέροντα πίσω από το πώς η χώρα μπορεί να εκμεταλλευτεί τον ακίνητο πλούτο της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου