Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Κόβουν τα δώρα των συνταξιούχων για να βγει ο λογαριασμός




Νέα εναλλακτικά σενάρια επώδυνων παρεμβάσεων στις δαπάνες για κοινωνικές παροχές παρουσιάστηκαν χθες από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλο και της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα σενάρια προβλέπουν πλήρη κατάργηση των «υπολειμμάτων» των επιδομάτων εορτών και θέρους για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους καθώς επίσης και την κατάργηση όλων των βοηθημάτων που λαμβάνουν από τον ΟΑΕΔ περίπου 150.000 εποχικά απασχολούμενοι (οικοδόμοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, καλλιτέχνες, καπνεργάτες, ρητινοσυλλέκτες κ.ά.)!

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας παρουσίασε εναλλακτικές προτάσεις για τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

α) Κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του θερινού επιδόματος για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους κι όχι μόνο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου! Η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό και τους άλλους  πολιτικούς αρχηγούς ως εναλλακτική «λύση» για να μη θιγούν οι χαμηλές συντάξεις με κλιμακωτές περικοπές.

Υποστηρίχθηκε δηλαδή από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα ότι εάν δεν προκριθεί ως λύση η πλήρης κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης για όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους, τότε θα απαιτηθεί οι περικοπές των κύριων συντάξεων να ξεκινήσουν από τα επίπεδα των 500 ή των 600 ευρώ το μήνα, ενώ εάν τελικά επιλεγεί η κατάργηση των δώρων και του θερινού επιδόματος για όλους τους συνταξιούχους, τότε οι κλιμακωτές περικοπές των κύριων συντάξεων μπορεί να ξεκινήσουν από το επίπεδο των 1.000 ευρώ και πάνω! Εάν τελικά οι 3 πολιτικοί αρχηγοί οριστικοποιήσουν την απόφαση να καταργηθούν τα δώρα και το θερινό επίδομα για όλες τις συντάξεις, τότε οι απώλειες που θα υποστούν περίπου 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι της χώρας θα φθάσουν το 1,6 δισ. ευρώ, αν ληφθεί υπόψη ότι ο καθένας τους δικαιούται να λαμβάνει κάθε χρόνο συνολικά 800 ευρώ σε επιδόματα εορτών και θέρους (δώρο Χριστουγέννων 400 ευρώ, δώρο Πάσχα 200 ευρώ και θερινό επίδομα 200 ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι στο «πακέτο» των περικοπών έχει περιληφθεί και η κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης για όλους τους δικαιούχους, μέτρο το οποίο θα προκαλέσει σ’ αυτούς εισοδηματικές απώλειες συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.

β) Κατάργηση των ειδικών εποχικών βοηθημάτων τα οποία καταβάλλονται συνολικά σε 150.000 εργαζομένους, οι οποίοι απασχολούνται εποχικά σε διάφορα επαγγέλματα. Τα βοηθήματα αυτά κυμαίνονται από 587 έως 1.175 ευρώ και καταβάλλονται κάθε χρόνο από τον ΟΑΕΔ σε συγκεκριμένες κατηγορίες εποχικά απασχολουμένων. Οι κατηγορίες των δικαιούχων είναι, αναλυτικά, οι εξής:

-Δασεργάτες-ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, αγγειοπλάστες, κεραμοποιοί, πλινθοποιοί και εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Το βοήθημα το οποίο προβλέπεται για όλους αυτούς ανέρχεται στο ποσό των 822,46 ευρώ.

-Μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, υποδηματεργάτες, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου-θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου-θεάτρου, τεχνικοί κινηματογράφου-τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου-κινηματογράφου, χειριστές εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κ.λπ. μηχανημάτων, μισθωτοί απασχολούμενοι στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο. Οι εργαζόμενοι αυτοί δικαιούνται βοήθημα ύψους 587,47 ευρώ.

-Οικοδόμοι. Οι εργαζόμενοι αυτοί δικαιούνται βοήθημα ύψους 869,46 ευρώ.

-Σμυριδορύκτες Νάξου. Η συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων δικαιούται ποσό 1.174,95 ευρώ.

Μεγάλες πιθανότητες

Οι πιθανότητες να ληφθούν τα δύο αυτά επώδυνα μέτρα είναι πλέον πολύ μεγάλες αν ληφθεί υπόψη ότι χθες, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας δήλωσε ότι το «πακέτο» των μέτρων έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί και ότι απομένει πλέον να κλείσουν ορισμένες εκκρεμότητες, τις οποίες χαρακτήρισε «ελάσσονος σημασίας» και «τεχνικής φύσεως»! Δηλαδή, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, έχει ήδη επέλθει η πολιτική συμφωνία στη λογική ότι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν αποφασίσει από πού θα αντλήσουν τους πόρους για να συμπληρωθεί το ποσό των 13,5 δισ. ευρώ.

Διευκρινίστηκε από τον κ. Στουρνάρα ότι «το βασικό σενάριο των περικοπών δεν περιλαμβάνει τη μείωση των κατώτατων συντάξεων του ΟΓΑ», πράγμα που σημαίνει ότι έχει ήδη ληφθεί και η πολιτική απόφαση για διάσωση των χαμηλών συντάξεων.

Από τον Ελεύθερο Τύπο

http://www.antinews.gr/2012/08/30/176861/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου