Να είναι πολύ προσεκτικοί στις δηλώσεις τους και να αποφεύγουν να μιλούν περί ελληνικής εξόδου από το ευρώ κάλεσε τα στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού η Ανγκελα Μέρκελ, δύο μόλις 24ωρα μετά την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο και τις εισηγήσεις του να σταματήσει η ρητορική εναντίον της Ελλάδας .
Σε συνέντευξή της στο ARD η γερμανίδα καγκελάριος,παραδέχτηκε ότι « η Ευρώπη βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της από την έναρξη της κρίσης πριν από τρία χρόνια» και για το λόγο αυτό κάλεσε τους γερμανούς πολιτικούς « να μετρούν τα λόγια τους πολύ προσεκτικά».
Στην ερώτηση αν το ΔΝΤ θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, η γερμανίδα καγκελάριος απάντησε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο».
Η Ανγκελα Μέρκελ δεν παρέλειψε να «καλωσορίσει τις προειδοποιήσεις » του προέδρου της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν στο Der Spiegel , για τη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη.
«Είναι καλό που ο Γενς Βάιντμαν προειδοποιεί ξανά και ξανά τους πολιτικούς» τόνισε η Μέρκελ, συμπληρώνοντας πως είναι « θετικό που ο επικεφαλής της Bundesbank έχει επιρροή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Σε αντίθεση ωστόσο με τον κ. Βάιντμαν η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η ΕΚΤ ενεργεί στο «σωστό πλαίσιο».
Σημειώνεται ότι ο κ. Βάιντμαν είχε δηλώσει με νόημα ότι « η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να αναγκάζεται να εγγυάται την διατήρηση κρατών – μελών στην ευρωζώνη με κάθε τίμημα». Παράλληλα, προειδοποίησε ότι τα σχέδια της ΕΚΤ για ένα νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων των χωρών μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, εγκυμονούν τον κίνδυνο η πρακτική αυτή «να προκαλέσει εθισμό σαν τα ναρκωτικά».
Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, σημείωσε πως είναι σημαντικό «να μην προκληθεί περαιτέρω ζημιά στην εμπιστοσύνη που υπάρχει στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης και οι αξιώσεις σχετικά με την οικονομική πολιτική του προγράμματος βοήθειας να διατηρούν την αξιοπιστία τους».
Φ. Ρέσλερ: Επιθυμητή αλλά χωρίς παραχωρήσεις η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ
«Η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι επιθυμητή, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει καμία επιπλέον παραχώρηση», είχε δηλώσει νωρίτερα ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
Ο κ. Ρέσλερ δεν επανέλαβε το σχόλιό του ότι «μια έξοδος της Ελλάδας δεν τρομάζει πλέον κανέναν», ωστόσο τόνισε ότι μια παράταση χρόνου δεν είναι εφικτή, διότι σημαίνει πάντα και επιπλέον χρήματα. «Εάν δεν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να δοθεί καμία περαιτέρω βοήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου