Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Οι πάντες εγκαταλείπουν την Συρία


Σύμφωνα με τον Γάλλο πρέσβη στον ΟΗΕ, Gerard Araud, «οι συνθήκες για τη συνέχιση της UNSMIS (Αποστολή παρατηρήσεως του ΟΗΕ στην Συρία) δεν εκπληρώθηκαν». Έτσι, τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Κυριακής η αποστολή των παρατηρητών τελειώνει, όπως δήλωσε ο Edmond Mulet από το ειρηνευτικό τμήμα του ΟΗΕ. Ο τελευταίος παρατηρητής θα έχει φύγει από τη Δαμασκό την Παρασκευή της επόμενης εβδομάδας, όταν ήδη από την Πέμπτη είχανε απομείνει μόνο 101 από τους 300 παρατηρητές του ΟΗΕ.
Η αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ νωρίτερα φέτος είχε εγκριθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για την επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή, που είχε ως κύριο στοιχείο τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και της Αραβικής Λίγκας, Kofi Annan, και τον Πρόεδρο της Συρίας, Bashar al-Assad. Όμως από τότε οι συγκρούσεις έχουνε μόνο χειροτερέψει, με τους παρατηρητές να έχουνε σταματήσει τις περιπολίες τους από τις 15 Ιουνίου και απλά να παραμένουν έγκλειστοι στα ξενοδοχεία τους.
Βέβαια, ο ΟΗΕ δεν εγκαταλείπει πλήρως τη Συρία, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας υποστήριξε το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα Ban Ki-moon για τη δημιουργία ενός πολιτικού γραφείου στη Δαμασκό με σκοπό την παρακολούθηση των γεγονότων. Θα στελεχωθεί με 20 έως 30 άτομα, με ειδικούς επί στρατιωτικών, πολιτικών και ανθρωπιστικών ζητημάτων να βρίσκονται ανάμεσά τους.  Η λειτουργία του γραφείου βρίσκει σύμφωνο και τον Assad.
Τη Συρία επίσης δεν έχει εγκαταλείψει πλήρως και ο σύμμαχός της, το Ιράν. Σε αντίθεση όμως με το σύνολο σχεδόν του Αραβικού κόσμου.
O Οργανισμός για την Ισλαμική Συνεργασία ενέκρινε τελικά την προσωρινή διαγραφή της Συρίας από μέλος του νωρίτερα την Πέμπτη στη Διάσκεψη Κορυφής στη Μέκκα, κίνηση που είχε προεγκριθεί ήδη από την Δευτέρα σε μια προπαρασκευαστική συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του OIC. Ως αφορμή παρουσιάστηκε η βίαιη κατάπνιξη του επαναστατικού κινήματος στη Συρία από τον πρόεδρο Bashar al-Assad’s. «Η συνδιάσκεψη αποφασίζει να διακόψει προσωρινά τη συμμετοχή της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας στον OIC και όλα τα δευτερεύοντα όργανά του, εξειδικευμένα και φίλια ιδρύματα,» κατά την καταληκτική δήλωση.
Η Σαουδική Αραβία, που φιλοξενεί τη Σύνοδο, είναι βασικός υποστηρικτής της διπλωματικής απομόνωσης του καθεστώτος της Συρίας και της παροχής βοήθειας στους επαναστάτες, κάτι που ο Υπουργός Εξωτερικών Saud al-Fasial είχε περιγράψει ήδη από τον Φεβρουάριο ως «μια εξαιρετική ιδέα». Ακόμα, οι ΗΠΑ επέκριναν την απόφαση των Μουσουλμανικών κρατών λέγοντας πως στάλθηκε ένα «ισχυρό μήνυμα» στο καθεστώς του Assad. «Οι ΗΠΑ συγχαίρουν τον OIC για τη δράση και την δέσμευσή του για μια ειρηνική επίλυση στο ζήτημα της Συρίας,» είπε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Victoria Nuland, ενώ εκτενείς διμερείς συναντήσεις είχε και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Σύνοδο, Rashad Hussain.
Το Ιράν, από την άλλη, δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένο με την απόφαση, αποκαλώντας την κίνηση ενάντια στο σύμμαχό του «αθέμιτη και άδικη». «Η Συρία θα έπρεπε να είχε κληθεί στη Σύνοδο για υπερασπιστεί τον εαυτό της,» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Ali Akbar Salehi, ενώ και ο Ιρανός Πρόεδρος Mahmoud Ahmadinejad στο πρώτο του δημόσιο σχόλιο από την αρχή της Συνόδου, φάνηκε να αποποιείται της αποφάσεως. «Δυστυχώς, κάποιοι από τα αδέρφια μας και τους φίλους μας δεν δράσανε σωστά στην περιοχή και αντί να καλέσουν τις δύο πλευρές σε συνομιλίες, είναι απασχολημένοι με το να στέλνουν όπλα στη χώρα και να ενθαρρύνουν τις σφαγές.»
TopGunZ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου