Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Σόιμπλε… Uber alles


 Στη γραμμή της Αγκελας Μέρκελ, στη σκληρή γραμμή που δε βλέπει τα πραγματικά προβλήματα, και ο Β. Σόιμπλε ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ελλάδας αδιαφορώντας ακόμη και για την πολιτική αλλά και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
«Φοβάμαι, χωρίς να το ξέρω, ότι η Ελλάδα έχασε πολύτιμο χρόνο με τους πολύμηνους προεκλογικούς αγώνες της – σε μια εποχή που βρισκόταν ήδη σε δεινή θέση» είπε το βράδυ της Τετάρτης σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο. «Το θέμα δεν είναι η μεγαλοθυμία των άλλων, αλλά η φοβερή οικονομική πρόκληση να βρει η ίδια πρόσβαση στις αγορές εντός ενός λογικού χρόνου. Αυτό είναι εξάλλου για το ΔΝΤ μια condition sine qua non (σ.σ.: αναγκαία συνθήκη) για κάθε είδους σταθεροποίηση και εξυγίανση της οικονομίας» πρόσθεσε«Μη ρωτάτε λοιπόν εμένα, τι περιθώρια έχει η Ελλάδα, αλλά τους ίδιους τους Έλληνες. Αυτοί  πρέπει να  ξεκαθαρίσουν ποια είναι η κατάστασή τους και τι θα κάνουν, για να την αλλάξουν. Κατά τα άλλα δεν φταίει το γερμανικό κοινοβούλιο για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είχε τόσο καιρό αποτελεσματική κυβέρνηση».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου, ότι ούτε και οι εταίροι τηρούν τη δεσμεύσεις τους, αν ληφθεί υπόψη ότι παρακράτησαν χωρίς αιτία και αφορμή ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τη δόση τουΜαΐου, ο κ.Σόιμπλε απάντησε (διαψεύδοντας με αυτό έμμεσα, αλλά σαφώς, τις δηλώσεις υπουργών των προηγούμενων δυο ελληνικών κυβερνήσεων, ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιούνταν για την αγορά φαρμάκων, καθώς και για την εξυπηρέτηση άλλων άμεσων αναγκών του δημοσίου στο εσωτερικό της χώρας): «Οι εταίροι της Ελλάδας εκπληρώνουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους. Το περί ου λόγος δισεκατομμύριο προοριζόταν, ύστερα από συνεννόηση της τρόικας με την Αθήνα, ως συνεισφορά  για την ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στο ESM. Την περασμένη Πέμπτη αποφασίσαμε στο Eurogroup να δώσουμε το πράσινο φως στην πληρωμή του, επειδή μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης δεν είχαμε λόγο να συνεχίσουμε την παρακράτηση. Ταυτόχρονα είπαμε στο EFSF να προσέχει, αν τηρεί και η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της, αν δηλαδή θα χρησιμοποιήσει αυτό το ποσό για τον αναφερθέντα στόχο. Στο μνημόνιο έχουμε συνομολογήσει, ότι τα χρήματα που δίνονται στην Ελλάδα από το EFSF θα διατίθενται για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της στο εξωτερικό, επειδή αυτό αποτελεί την αναπόφευκτη προϋπόθεση για να μπορέσει να ξαναβγεί η χώρα στις αγορές».
Συνέχισε επίσης κάνοντας παρατηρήσεις στην Ελλάδα: «Οι υπεύθυνοι της χώρας πρέπει να εκπληρώσουν τις  υποχρεώσεις τους – να στήσουν μια ανταγωνιστική οικονομία, μια ορθολογική διοίκηση και ένα αποτελεσματικό κράτος δικαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου