Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Τα δυτικά ΜΜΕ ξεκίνησαν τον πόλεμο στη Συρία


Τα δυτικά ΜΜΕ ξεκίνησαν τον πόλεμο στη Συρία
Συνοριοφύλακας στη Συρία. Πηγή: Reuters
Πρόσφατα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι η Ρωσία εξοπλίζει τη Συρία με επιθετικά ελικόπτερα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κατά του άμαχου πληθυσμού (!). Η κ. Κλίντον δεν παρουσίασε αποδεικτικά στοιχεία για αυτό τον ισχυρισμό, τον οποίο μετέδωσαν τα μεγαλύτερα Δυτικά ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο. Πολύ σύντομα αποδείχθηκε ότι τέτοια προμήθεια οπλικών συστημάτων ουδέποτε έγινε. Ακόμη και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποχρεώθηκε να παραδεχτεί ότι η δήλωση της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ήταν αναληθής.

Παρά την άβολη θέση στην οποία περιήλθε η υπουργός Εξωτερικών, ούτε πέρασε από το νου της να ζητήσει συγγνώμη. Μόνο η βοηθός της έσπευσε να ερμηνεύσει τα λόγια της προϊσταμένου της, αναφέροντας ότι η κ. Κλίντον εννοούσε τις επισκευές κάποιων ελικοπτέρων και όχι την αγορά νέων. Μια μικρή διευκρίνιση, αλλά ιδιαίτερα σημαντική, την οποία τα διεθνή ΜΜΕ έκαναν σαν να μην την άκουσαν.

Ωμά ψεύδη.

Η αλήθεια είναι ότι η Συρία διαθέτει περίπου 100 ελικόπτερα Mi-8 και Mi-17. Τα δεύτερα, είναι βελτιωμένη έκδοση των Mi-8. Οι ειδικοί σε αμυντικά θέματα γνωρίζουν καλά ότι τα Mi-8/17 είναι ελικόπτερα μεταγωγικά και πολλαπλών ρόλων. Αρχικά ήταν μόνο μεταγωγικά, και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε πολλαπλών ρόλων. Ο τύπος των ελικοπτέρων που προορίζονται για εξαγωγές δεν περιλαμβάνει οπλικά συστήματα. Σε επιθετικά μπορεί να τα μετατρέψει όποιος τα αγοράζει, τοποθετώντας τους εκτοξευτές μη κατευθυνόμενων πυραύλων. Αυτό όμως γίνεται με απόφαση και ευθύνη του αγοραστή του συστήματος.


Μπορεί ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου να υποχρεώθηκε να ομολογήσει πως η δήλωση της κ.Κλίντον, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία εξοπλίζει με επιθετικά ελικόπτερα την  Συρία, να  αποδείχτηκε  αναληθής, ωστόσο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ουδέποτε μπήκε στην διαδικασία να ζητήσει συγγνώμη.
Οι κατηγορίες κατά της Μόσχας ότι αυτή συνδράμει «στις δολοφονίες άμαχων Σύριων πολιτών» αποτελεί αστήρικτη επίρριψη ευθυνών για κάτι στο οποίο η Ρωσία δεν εμπλέκεται. Σε αυτό το σημείο, δεν μπορεί να λησμονηθεί το γεγονός ότι οι ίδιες οι ΗΠΑ προμηθεύουν ενεργά με όπλα (αξίας 5-7 δις. δολαρίων το χρόνο) τους πιο στενούς συμμάχους τους στον αραβικό κόσμο – τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, γνωρίζοντας καλά ότι αυτοί με τη σειρά τους εξοπλίζουν με τα συστήματα αυτά τη συριακή αντιπολίτευση! Με αμερικανικά όπλα διαπράττονται όλο και πιο συχνά ομαδικές δολοφονίες, όχι μόνο Αλαουιτών, αλλά και Χριστιανών, όπως συνέβη στη Χομς.


Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε δημόσια και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, όμως, τα όσα είπε πέρασαν απαρατήρητα από τα ΜΜΕ. Την ίδια ώρα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι εφημερίδες της Δύσης, καθώς και Άραβες συνάδελφοί τους, διηγούνται αφειδώς για τα «επιθετικά σχέδια των Ρώσων».

Ευφάνταστα σενάρια.

Να, για παράδειγμα, τι μεταδίδουν αμερικανικά τηλεοπτικά κανάλια, επικαλούμενα το Πεντάγωνο: «Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την πορεία στρατιωτικού αμφίβιου σκάφους της Ρωσίας, το οποίο κατευθύνεται προς τη Συρία φορτωμένο με όπλα, πυρομαχικά και μονάδα πεζοναυτών». Όπως υποστηρίζει το CNN, «οι αμερικανικές κατασκοπευτικές υπηρεσίες θεωρούν ότι η Ρωσία έστειλε το πλοίο για να προστατεύσει τη βάση ανεφοδιασμού του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς». Και προσθέτει, ότι σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδίδουν οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι, το πλοίο αυτό είναι το «Nikolai Filchenkov». Υποτίθεται ότι αυτό ξεκίνησε τις προετοιμασίες για απόπλου στις 7 Ιουνίου στη Σεβαστούπολη και τώρα κατευθύνεται στην Ταρτούς.

Όπως αποδείχθηκε όμως, τις ημέρες εκείνες που η σχετική είδηση εμφανιζόταν από τη μια εφημερίδα στην άλλη, το «Filchenkov» βρισκόταν συνεχώς στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, ενώ εξακολουθεί και σήμερα να βρίσκεται αγκυροβολημένο εκεί. Παρόλα αυτά, η εκστρατεία στην οποία έχουν επιδοθεί τα ΜΜΕ συνεχίζεται. Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται τακτικά αναφορές ότι πολεμικά πλοίου του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στα οποία φέρεται να επιβαίνουν τμήματα πεζοναυτών, ετοιμάζονται να αποπλεύσουν προς τη Συρία «για να εκτελέσουν ειδικές αποστολές στο λιμάνι της Συρίας Ταρτούς όπου υπάρχει βάση ανεφοδιασμού του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού».

Παραπληροφόρηση από αραβικά ΜΜΕ.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν τις ονομασίες των πλοίων, καθώς και ότι ετοιμάζεται να εκστρατεύσει το μεγάλο αποβατικό πλοίο του Στόλου της Βαλτικής «Kaliningrad», το οποίο αυτή τη στιγμή συμμετέχει στους διεθνείς ναυτικούς εορτασμούς «Εβδομάδα του Κιέλου». Ορισμένα ΜΜΕ (και κυρίως το αραβικό «Al Arabia») ανέφεραν ακόμη και για προγραμματισμένες στο προσεχές διάστημα διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος της Συρίας με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Κίνας, της Συρίας και του Ιράν, στις οποίες θα συμμετάσχουν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες.

Ακόμη και η διάψευση τέτοιων ειδήσεων είναι περιττή. Σε μια χώρα που σπαράζεται από εμφύλιο πόλεμο, η πραγματοποίηση ασκήσεων είναι αδιανόητη. Ιδιαίτερα με μια τέτοια σύνθεση κρατών. Όλα αυτά δεν μπορούν να είναι παρά μια νέα προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας, καθώς και δυσφήμισης της Ρωσίας και της Κίνας.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας ύστερα από μακρά σιωπή, ανέφεραν αυτό που ούτως ή άλλως ήταν σαφές: Καμιά άσκηση δεν έχει προγραμματιστεί στο έδαφος της Συρίας. Το αποβατικό πλοίο «Kaliningrad» μετά την ολοκλήρωση της «Εβδομάδας του Κιέλου» θα επιστρέψει στο λιμάνι όπου σταθμεύει. Για τα άλλα δύο μεγάλα αποβατικά πλοία «Tsezar Kunikov» και «Nikolai Filchenkov» τα οποία, όπως μετέδωσαν τα δυτικά πρακτορεία, ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στη Συρία, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας δεν είπαν κουβέντα.

Φαίνεται ότι η στρατιωτική μας ηγεσία δεν έχει σχηματίσει ακόμη σαφή και ξεκάθαρη σχέση όσον αφορά τις ενέργειες που θα ακολουθηθούν σε περίπτωση που απειληθεί η ασφάλεια των συμπατριωτών μας στην Ταρτούς και σε άλλες πόλεις της Συρίας. Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν διαθέτουμε συγκεκριμένα σχέδια για την προάσπιση των ρωσικών εθνικών συμφερόντων στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Απομένει να ελπίσουμε πως δεν θα αναμένουμε πότε θα χυθεί αίμα δικών μας υπηκόων, ώστε μόνο μετά από αυτό να λάβουμε μια απόφαση και να την γνωστοποιήσουμε σε όλους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου