Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Το Αιγαίο ως Αρχιπέλαγος στο Διεθνές Δίκαιο


Ο νομικός και γεωφυσικός ορισμός του Αιγαίου ως παρακτίου αρχιπελάγους παρέχει τη δυνατότητα για αναβάθμιση της ελληνικής επιχειρηματολογίας στο Αιγαίο. Η Ελλάδα στηρίζεται σε λανθασμένη νομική βάση. Απόδειξη τα κενά που παρουσιάζονται στην άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας με τη μορφή των διεθνών υδάτων μεταξύ των νησιών. Ο κανόνας των 6 ή 12 νμ δεν εφαρμόζεται σε αρχιπελάγη, γιατί διασπάται η κυριαρχική συνέχεια και η ενότητα του χώρου. Αντ’αυτού, εφαρμόζονται τα όσα προβλέπονται από το διεθνές αρχιπελαγικό δίκαιο για τα παράκτια αρχιπελάγη, και ιδιαίτερα το άρθρο 7 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Με την εν λόγω Σύμβαση οι χώρες που έχουν παράκτια αρχιπελάγη εγκατέλειψαν την παρωχημένη επιχειρηματολογία για 6 ή 12 νμ.
Παρωχημένη σε σχέση με τις αρχιπελαγικές διατάξεις θεωρείται και η επιχειρηματολογία για ΑΟΖ, καθώς το αρχιπελαγικό δίκαιο είναι πιο σύγχρονο. Το βασικό μειονέκτημα της ΑΟΖ είναι πως τα νερά από πάνω είναι διεθνή, δεν αποτρέπουν με άλλα λόγια την Τουρκία να στέλνει πολεμικά ή ερευνητικά πλοία, καθώς με την ΑΟΖ ισχύει το καθεστώς των διεθνών υδάτων.
Το σύγχρονο διεθνές δίκαιο προβλέπει ιδιαίτερα για τις χώρες με παράκτια αρχιπελάγη. Καλύπτει τα κενά της επιχειρηματολογίας της ΑΟΖ, καθώς έχουμε να κάνουμε με αρχιπέλαγος, και λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη η γεωμορφολογία. Με την εφαρμογή των 6 ή 12 νμ και της ΑΟΖ, έχουμε το παράδοξο να μη λαμβάνεται η γεωμορφολογία υπόψη στην οριοθέτηση και τα νησιά να είναι απομονωμένα μεταξύ τους.
Η ιδιαίτερη παράκτια αρχιπελαγική γεωμορφολογία κατά το Διεθνές Δικαστήριο στην υπόθεση της Νορβηγίας και κατά το άρθρο 7 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι που επιτάσσει την εξαιρετική μεταχείριση και την ένωση των νησιών μεταξύ τους στο αρχιπέλαγος με ευθείες γραμμές.
Η αρχιπελαγική δομή επικαλύπτει ως χωρικά ύδατα όλες τις περιοχές που θεωρούνται διεθνείς, ακόμη και με την εφαρμογή της ΑΟΖ.
Έτσι, εφαρμογή των σύγχρονων αρχιπελαγικών διατάξεων, που είναι το αυτονόητο για όλες τις χώρες με παράκτια αρχιπελάγη, σημαίνει αυτόματη επίλυση του ζητήματος της ΑΟΖ
Γεώργιος Χρήστου, Δικηγόρος

1 σχόλιο:

  1. Τον τελευταίο καιρό προβληματίζομαι από τα αντικρουόμενα άρθρα που αναρτώνται για το ποιό είναι το εθνικό μας συμφέρον, γύρω από την ανακήρυξη θαλασσίων ζωνών.

    H υπόθεση παράκτιο αρχιπελαγικό κράτος με είχε προβληματίσει πολύ στο παρελθόν, αφού είχα διαβάσει και τα 3 παρακάτω άρθρα,

    Το Αιγαίο ως παράκτιο αρχιπέλαγος, ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ
    www.antinews.gr/2011/01/14/80016/

    Το Αιγαίο ως Αρχιπέλαγος στο Διεθνές Δίκαιο
    http://kostasxan.blogspot.com/2010/11/blog-post_2027.html

    Αρχιπέλαγος – Αρχιπελαγικά Κράτη. Το Αιγαίο Αρχιπέλαγος
    http://wp.me/pbW97-alX

    Υπάρχει λοιπόν και αυτή η άποψη πως δεν χρειάζεται να μιλάμε για ΑΟΖ, καθώς είμαστε παράκτιο -αρχιπελαγικό κράτος και αυτό στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ μας έδινε σαφή πλεονεκτήματα (υπέρτερα των 200νμ της ΑΟΖ). Εν ολίγοις παρουσιαζόταν η άποψη πως μιλώντας για ΑΟΖ και όχι για αρχιπελαγικό κράτος παραιτούμαστε από κυριαρχικά μας δικαιώματα και πως η όλη διχογνωμία μεταξύ υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, απλά θόλωνε τα νερά της πραγματικής διεκδίκησης.

    Πέρυσι σε μια ημερίδα για την ΑΟΖ, όπου μίλησε ο Καρυώτης και ο Ν.Λυγερός, στο τέλος πλησίασα τον Καρυώτη και τον ρώτησα σχετικά. Ήταν κάθετα αρνητικός για το εφαρμοστέο του όρου στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά δεν μου παρέθεσε κανένα επιχείρημα γι΄αυτό. Για να πω την αλήθεια μου έδωσε την εντύπωση πως ήθελε ν΄αποφύγει με κάθε τρόπο την οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος.
    Δεν ξέρω τι να σκεφτώ πια.
    Δεν ξέρω και ποιος είναι ο ΓΖ καθηγητής Πανεπιστημίου που πρόσφατα ΄΄κατήγγειλε΄΄ τους χάρτες της Ελληνικής ΑΟΖ που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο (από το Ν.Λυγερό κι άλλους), πως χαρίζουν μια ευμεγέθη σφήνα δυτικά της Μεγίστης.
    Ο Λυγερός , απάντησε με το παρακάτω άρθρο,
    Η ΑΟΖ ως εθνικό θέμα
    http://wp.me/pbW97-zVT

    ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ; ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ;

    Μακάρι σε μια ημερίδα με συμμετοχή πχ Καρυώτη, Λυγερού, Μάζη, Χρήστου, ΓΖ και άλλων ειδικών να μπορούσαν να τεθούν όλα αυτά τα θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή