Το «πράσινο φως» για το πακέτο των 120 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας έδωσε χθες η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Ωστόσο στο ζητούμενο της διήμερης Συνόδου Κορυφής που ήταν η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιου χρέους, μέχρι αργά χθες το βράδυ η Ανγκελα Μέρκελ έλεγε «nein».
Το βέβαιο είναι πως εάν σήμερα η καγκελάριος δεν μετακινηθεί από τις ακραίες θέσεις της, τότε η Γερμανία κινδυνεύει άμεσα να βρεθεί, για πρώτη φορά στην κοινοτική ιστορία, σε πλήρη απομόνωση, κάτι που φυσικά δεν το θέλει.
Αναφορικά με την ανάπτυξη, το παραπάνω ποσό μπορεί να φαίνεται μικρό για το μέγεθος της Ε.Ε., αφού αντιπροσωπεύει το 1% του κοινοτικού ΑΕΠ, ωστόσο αποτελεί θετική εξέλιξη από την οποία θα επωφεληθεί σημαντικά και η Ελλάδα.
Η Ελλάδα θα επωφεληθεί, γιατί ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στις μεταφορές, την ενέργεια, τα δίκτυα και φυσικά τη στήριξη των ΜΜΕ και δράσεις υπέρ της απασχόλησης.
Το χρηματοδοτικό «πακέτο» θα προέλθει από τρεις πηγές: την αύξηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), τα ομόλογα έργων και την αξιοποίηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων.
Συγκεκριμένα, θα αυξηθούν τα κεφάλαια της ΕΤΕπ κατά 10 δισ. ευρώ, αυξάνοντας την ικανότητα δανεισμού της από τις αγορές κατά 60 δισ. ευρώ.
Από το ποσό αυτό 10-15 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας και στις τηλεπικοινωνίες (δίκτυα). Αλλα 10-15 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη ΜΜΕ, σε μια περίοδο που εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να βρουν τα αναγκαία κεφάλαια από τις τράπεζες. Οι πόροι της ΕΤΕπ θα έχουν τη μορφή εγγύησης προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες ώστε να αρχίσουν να δανείζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης 10-15 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση στρατηγικών έργων υποδομής υψηλής έντασης εργασίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας στους τομείς των μεταφορών και στο διαδίκτυο.
Τέλος, 10-15 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών δράσεων στην εξοικονόμηση της ενέργειας, τη διαχείριση και επεξεργασία των υδάτων και απορριμμάτων.
Στο σχέδιο της απόφασης γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη χρηματοδότησης κατά προτεραιότητα των ασθενέστερων οικονομικά χωρών. Η διαδικασία αύξησης των κεφαλαίων της ΕΤΕπ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012.
Σχετικά με τα ομόλογα έργων, σε πρώτη φάση θα βρεθούν με την εγγύηση του κοινοτικού προϋπολογισμού περίπου 4,5 δισ. ευρώ από τις αγορές για τη χρηματοδότηση έργων στις μεταφορές, την ενέργεια και τα ευρυζωνικά δίκτυα.
Τα υπόλοιπα 55 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. μέσω της μεταφοράς κοινοτικών κονδυλίων σε δράσεις προτεραιότητας με στόχο την αύξηση της απασχόλησης, ενώ και από το ποσό αυτό θα στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η προώθηση της απασχόλησης, για τις γυναίκες, τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους, αποτελεί σαφή προτεραιότητα.
Η συζήτηση στα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου Κορυφής χαρακτηριζόταν χθες από τις έντονες διαφωνίες μεταξύ της συντριπτικής πλειοψηφίας των εταίρων από τη μια πλευρά και της κ. Μέρκελ από την άλλη.
Το ζητούμενο της Συνόδου, η οποία σήμερα το μεσημέρι θα εξελιχθεί σε Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, είναι η λήψη μέτρων προκειμένου να καθησυχάσουν οι αγορές.
Το σημαντικότερο από αυτά είναι η πρόταση για την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας θα είναι η εποπτεία των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η πρόσβαση των τραπεζών για ανακεφαλαιοποίηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και κυρίως η σύσταση ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης των καταθέσεων. Η απάντηση της κ. Μέρκελ ήταν αρνητική θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα μέτρο που γι’ αυτήν είναι πρόωρο.
Οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Μάριο Μόντι και της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ζητούν τη λήψη δραστικών μέτρων στην παρούσα Σύνοδο Κορυφής, θεωρώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση τη Δευτέρα θα σφυροκοπηθούν τα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα από τις αγορές, καθιστώντας αδύνατη τη δανειοδότησή τους.
Ο κ. Ολάντ πρότεινε ως προσωρινή «πυροσβεστική» λύση να συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής ότι σε περίπτωση που τα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας ξεπερνούν ένα ανώτατο όριο, το οποίο θα καθοριστεί, να επεμβαίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη δευτερογενή αγορά και να αγοράζει ομόλογα των δύο χωρών. Πάντως, κι αυτή η πρόταση δεν φαίνεται να κάμπτει τη γερμανική άρνηση.
Bρυξέλλες, του ανταποκριτή του Ελεύθερου Τύπου, Νίκου Μπέλλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου