Στις… δαγκάνες της Τρόικας η Κύπρος, η οποία θα δανειστεί 8-10 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο ποσό για τα κυπριακά δεδομένα, αφού θα αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά 50% του ΑΕΠ. Φυσικά, εάν όπως όλα δείχνουν συμμετάσχει και το ΔΝΤ στη διάσωση, τότε ο «λογαριασμός» για τους Κύπριους πολίτες από τη λιτότητα και την κατάργηση κοινωνικών κεκτημένων θα είναι εξαιρετικά επώδυνος.
Λίγες μέρες πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. (1η Ιουλίου), η Λευκωσία μετά από πιέσεις των εταίρων οδηγήθηκε στην υποβολή αιτήματος στήριξης. Στο επίσημο αίτημα δεν διευκρινίζεται ούτε το ποσό ούτε το αν τα δάνεια θα περιοριστούν μόνο στο χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως έγινε στην περίπτωση της Ισπανίας, η οποία θα υπογράψει ένα Μνημόνιο «λάιτ» χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Για να αποφύγει η Κύπρος το πλήρες Μνημόνιο θα πρέπει να εξασφαλίσει δάνεια για δημοσιονομική στήριξη από τη Ρωσία ή την Κίνα, αλλά μέχρι στιγμής οι προσπάθειες της Λευκωσίας δεν έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα να διαφαίνεται ως η πλέον πιθανή λύση η προσφυγή στους εταίρους και το ΔΝΤ.
Στην περίπτωση αυτή θα γίνει η τέταρτη χώρα μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία με φουλ Μνημόνιο και ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ. Θα περιλαμβάνει δημοσιονομική προσαρμογή, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Αυτό θα οδηγήσει σε σαρωτικές αλλαγές στην Κύπρο, όπως η κατάργηση της ΑΤΑ και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, και γενικότερα σε συρρίκνωση πολλών κοινωνικών κεκτημένων, πέραν των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων με στόχο την αύξηση των εσόδων.
Σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την επίσημη υποβολή του κυπριακού αιτήματος, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν δήλωσε χθες ότι κλιμάκιο της Τρόικας θα πάει στη Λευκωσία προκειμένου να συζητήσει με τις κυπριακές αρχές για το πρόγραμμα και τους όρους της στήριξης. Μάλιστα, άφησε ανοικτό το θέμα πραγματοποίησης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο του Εurogroup στις 9 Ιουλίου.
Ερωτηθείς σχετικά με τους όρους της στήριξης και το ρόλο του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το ακριβές αίτημα των κυπριακών αρχών. Εάν υπάρξει συνολική στήριξη, δηλαδή στο χρηματοπιστωτικό και στο δημοσιονομικό τομέα, τότε πάμε για ένα πλήρες πρόγραμμα με ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ, όπως έγινε στις περιπτώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι όλα αυτά θα καθοριστούν από το Eurogroup με βάση το τι θα ζητήσει η Κύπρος.
Οι συζητήσεις για το Μνημόνιο θα γίνουν με βάση τις συστάσεις που είχε δώσει η Κομισιόν στη δημοσιότητα στις 30 Μαΐου για όλα τα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο της νέας οικονομικής διακυβέρνησης.
Ωστόσο, αυτή τη φορά για την Κύπρο θα λάβουν τη μορφή μνημονιακής «συνταγής» και θα πρέπει να εφαρμοστούν υποχρεωτικά.
Σε μια καταγραφή των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας, η Κομισιόν σημειώνει στην εαρινή έκθεσή της ότι η Κύπρος επηρεάζεται από ένα σημαντικό και επίμονο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, σημαντικό χρέος στον ιδιωτικό τομέα, διευρυνόμενα ετήσια ελλείμματα των δημόσιων οικονομικών και μεγάλη έκθεση του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα.
Η Κομισιόν συνιστούσε, μεταξύ άλλων, στη Λευκωσία την ανάληψη των παρακάτω δράσεων:
-Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών φτώχειας ανάμεσα στους ηλικιωμένους και ευθυγράμμιση του ορίου συνταξιοδότησης, καθώς επίσης την ολοκλήρωση εθνικού σχεδίου Υγείας.
-Αρση αδικαιολόγητων εμποδίων στις αγορές υπηρεσιών, ιδίως μέσω της βελτίωσης της εφαρμογής της Οδηγίας των υπηρεσιών σε τομείς με το μεγαλύτερο δυναμικό ανάπτυξης, περιλαμβανομένου του τουρισμού.
-Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω και της μεταρρύθμισης του συστήματος Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σύμφωνα με την εθνική πρακτική. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Κομισιόν, το υπάρχον σύστημα τιμαριθμοποίησης των μισθών περιορίζει το βαθμό κατά τον οποίο οι μισθοί αντανακλούν διαφορές στην παραγωγικότητα ανά τομέα και έχει ως αποτέλεσμα να υπονομεύει την ευελιξία και να προκαλεί απώλεια ανταγωνιστικότητας.
Αύξηση ελλειμμάτων, εκτίναξη ανεργίας
Η εαρινή έκθεση της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία επισημαίνει ότι το 2012 η οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο αναμένεται να υποχωρήσει κατά 0,8%. Ωστόσο, η αύξηση του χρέους λόγω του δανεισμού θα οδηγήσει και σε νέα αύξηση των ελλειμμάτων καθιστώντας αναπόφευκτη τη λήψη «πακέτου» δημοσιονομικών μέτρων, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση φέτος και τα επόμενα 1-2 χρόνια.
Η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 8,9% του ενεργού πληθυσμού το 2012, ενώ στους νέους κάτω των 25 ετών θα πλησιάσει το 30%.
Η Κύπρος βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από τον Ιούλιο του 2010, ενώ η δέσμευση που έχει αναλάβει είναι να το επαναφέρει κάτω του 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2012, στόχος που θα πρέπει να θεωρηθεί ανέφικτος λόγω του υψηλού δανείου που θα συνάψει με τους εταίρους και της επίδρασής του στο έλλειμμα.
Εκείνο που θα προσπαθήσει να αποφύγει η Λευκωσία στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα είναι η αύξηση του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων, ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε 10% και είναι από τους χαμηλότερους στην Ε.Ε., δεδομένου ότι η χαμηλή φορολογία προσελκύει ξένες επενδύσεις.
Νίκος Μπέλλος για τον Ελεύθερο Τύπο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου