Γιατί άραγε υπάρχουν αρκετοί Σύροι αντάρτες στο Κόσσοβο;
Αυτό το μικροσκοπικό έθνος κράτος της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που δημιουργήθηκε μετά από τους τελευταίους βαλκανικούς πολέμους, αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό των άτακτων δυνάμεων που επιδιώκουν την ανατροπή του Άσαντ της Συρίας.
Σαν χώρα, το Κόσσοβο είναι από τις πιο φτωχές της Ευρώπης και με ελάχιστη επιρροή. Μάλιστα, η μισή Ευρώπη δεν το αναγνωρίζει καν!
Όπως και να έχει όμως, οι Σύροι αντάρτες βρίσκονται στην πρωτεύουσα Πρίστινα, πράγμα που μας οδηγεί στη σκέψη ότι εκπαιδεύονται από τους έμπειρους βετεράνους του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου, της αλβανικής δηλαδή εθνικιστικής οργάνωσης που πολέμησε τον Σέρβο Slobodan Milosevic, της οποίας οι πολεμιστές κυριαρχούν σήμερα στην κυβέρνηση του Κοσσόβου.
Αν και τα δυτικά ΜΜΕ το αγνοούν σαν θέμα, η διασύνδεση Κοσσόβου-Συρίας αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος της Ρωσίας και άλλων σλαβικών χωρών.
Σύμφωνα με την ρωσική θέαση των παγκόσμιων πραγμάτων, βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας «τέλειας καταιγίδας».
Η Συρία και η Σερβία αποτελούν πιστούς συμμάχους της Ρωσίας και η αντίσταση στις προσπάθειες «σερβοποίησης» της πρώην Γιουγκοσλαβίας από τον Milosevic, καθώς και στο απολυταρχικό καθεστώς Άσαντ, αποτελεί για την Ρωσία μια σαφή ένδειξη της απόπειρας της Δύσης για την αποσταθεροποίηση των εθνικών της συμφερόντων.
Για αυτό και τα ρωσικά ΜΜΕ ασχολούνται εντατικά με το ζήτημα, δημοσιεύοντας άρθρα με τίτλους όπως «η συριακή αντίσταση μελετά τρομοκρατικές μεθόδους στο Κόσσοβο» και ότι «οι Σύροι αντάρτες με την υποστήριξη των ΗΠΑ, εκπαιδεύονται από τους τρομοκράτες του UCK».
Δεν υπάρχουν όμως αποδείξεις για κάτι τέτοιο. Αντ’ αυτού, οι ηγέτες των ανταρτών μένουν σε ξενοδοχείο της Πρίστινα και πραγματοποιούν φανερές συναντήσεις με την ηγεσία του Κοσσόβου και με παλιούς πολεμιστές του UCK.
Σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών του Κοσσόβου Petrit Selimi, «δεν παρέχουμε εκπαίδευση σε αντάρτες της Συρίας… η Πρίστινα απλά αποτελεί ένα ήσυχο μέρος, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προκειμένου να διεξαχθούν συναντήσεις, αντί αυτές να γίνονται στο Κάιρο, ή στην Κων/πολη».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πηγές της κυβέρνησης του Κοσσόβου περιγράφουν την χώρα τους ως πηγή έμπνευσης για διάφορα αντικαθεστωτικά κινήματα, αφού και οι Λίβυοι αντάρτες φιλοξενήθηκαν πέρσι εκεί.
Γιατί λοιπόν να θέλει το Κόσσοβο να φιλοξενήσει τους Σύρους αντικαθεστωτικούς; Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Το αντικαθεστωτικό κίνημα της Συρίας θέλει να μάθει από την εμπειρία του Κοσσόβου, το οποίο μέσα σε ελάχιστα χρόνια, εξελίχθηκε από μια αντάρτικη δύναμη που πολεμούσε το τότε καταπιεστικό καθεστώς, με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, για να αποκτήσει την ανεξαρτησία του και την αυτοδιάθεσή του. Αυτά είναι τα μαθήματα που θέλουν να εκμεταλλευτούν οι Σύροι αντικαθεστωτικοί.
Αυτό όμως που φοβίζει πολλούς διεθνείς παρατηρητές, πέραν των Ρώσων, δεν είναι το γεγονός ότι ο UCK εκπαιδεύει τους αντάρτες της Συρίας, αλλά ότι αυτοί μπορεί να εμπνευσθούν πολιτικά από την δημιουργία του κράτους του Κόσσοβου.
Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες ανησυχούν πως η συριακή αντιπολίτευση που αποτελείται κυρίως από Σουνίτες Μουσουλμάνους, οι οποίοι πολεμούν τους Σιίτες του Άσαντ, θα επιδιώξουν μια βαλκανικού τύπου λύση για τη κρίση στη χώρα τους, διχοτομώντας, ή διασπώντας την σε τμήματα, με βάση την εθνικότητα και την θρησκεία.
Αν και το Κόσσοβο παραμένει σχετικά σταθερό και ήρεμο τα τελευταία χρόνια, η επίβλεψη από πλευράς ΟΗΕ αποτελεί εφιάλτη για αυτόν, αλλά και για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, διότι όλοι έχουν διαθέσει πολύτιμους πόρους για χάρη αυτής της μικρής και απομονωμένης από την θάλασσα χώρας.
Και ακόμη κι αν το Κόσσοβο εμπνέει κάποιους αντάρτες, ελάχιστοι είναι αυτοί που το βλέπουν ως το ιδανικό μοντέλο. Πολλοί μάλιστα αναλυτές θεωρούν (δικαίως) ότι η συγκεκριμένη χώρα αποτελεί μια «διεφθαρμένη εθνικιστική τυραννία».
Από την πλευρά τους, διπλωμάτες της Δύσης επιμένουν πως δεν θέλουν επ ουδενί μια επανάληψη τύπου Κοσσόβου , όπου ειρηνευτικές δυνάμεις εμπλέκονται σε εμπόλεμες καταστάσεις, με αρκετούς στρατιώτες να γίνονται θύματα απαγωγών, σε μια μάταιη προσπάθεια να προστατευτούν κάποια εθνικά σύνορα που ελάχιστοι αναγνωρίζουν!
S.A.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου