Ανοίξτε την “εικόνα” και δείτε τι παίζεται αλλού…
-Παραγουάη, χώρα με 95% ομοιογένεια πληθυσμού mestizos (Ιθαγενείς και Ισπανοί). 5,5 περίπου εκατομμύρια.
-Γηγενείς εξαθλιωμένοι, ζουν σε σκηνές και εργάζονται για ένα κομμάτι ψωμί στη γη τους, που τους έκλεψαν.
-Ο ρόλος των Ναζί, στην εξαθλίωση των γηγενών.
-”Νομιμότητα” και “νόμοι” φτιαγμένοι από λίγους για λίγους. (Αν διαβάσετε μέχρι τέλους θα καταλάβετε γιατί το λέμε αυτό…)
Πρόεδρος μέχρι χτες, ο πρώην επίσκοποςΦερνάδο Λούγο . Η Γερουσία τον απομακρύνει λόγω πλημμελούς εκτέλεσης των καθηκόντων του, μετά από την αιματηρή εξέγερση των αγροτών (διάβασε παρακάτω) και ορκίζεται νέος πρόεδρος ο Φεντερίκο Φράνκο. Ο 49χρονος Φράνκο, χειρουργός, πρώην αντιπρόεδρος και σύμμαχος του Λούγο, είχε μεταπηδήσει στην αντιπολίτευση και μετατράπηκε σε ηγετικό της στέλεχος. Στην ομιλία του, κάλεσε να υπάρξει εθνική ενότητα και δεσμεύτηκε να σεβαστεί τη συνταγματική τάξη και την δημοκρατία, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση εκλογών τον Απρίλιο του 2013.
Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα είπε μετά την ανακοίνωση της απόφασης ότι θεωρεί “παράνομη” την απόφαση της Γερουσίας και δεν θα αναγνωρίσει το νέο πρόεδρο, ενώ πρότεινε να κλείσουν τα σύνορα.
Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών συνεδριάζει στην Ουάσινγκτον εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση στην Ασουνσιόν. Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα χαρακτήρισε “βεβιασμένη” την διαδικασία.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της UNASUR έκαναν λόγο για παραβίαση της δημοκρατικής τάξης και του κράτους του νόμου και πρόσθεσαν ότι εξετάζεται το εάν “είναι δυνατό” να συνεχιστεί η συνεργασία με την Παραγουάη και η διαδικασία περιφερειακής ολοκλήρωσης.
Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών συνεδριάζει στην Ουάσινγκτον εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση στην Ασουνσιόν. Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα χαρακτήρισε “βεβιασμένη” την διαδικασία.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της UNASUR έκαναν λόγο για παραβίαση της δημοκρατικής τάξης και του κράτους του νόμου και πρόσθεσαν ότι εξετάζεται το εάν “είναι δυνατό” να συνεχιστεί η συνεργασία με την Παραγουάη και η διαδικασία περιφερειακής ολοκλήρωσης.
Ο Λούγο εκλέχτηκε στις 20 Απριλίου του 2008, αφού στηρίχτηκε από συνασπισμό αριστερών και λαϊκών κινημάτων, μετά από 61 χρόνια κυριαρχίας του κόμματος Κολοράδο. Είχε εξαγγείλει αγροτική μεταρρύθμιση η οποία δεν προχώρησε, γιατί σεβόμενος τις δικαστικές αποφάσεις (που ουσιαστικά δικαιώνουν τους γαιοκτήμονες), δείχνει ατολμία, να προχωρήσει η κυβέρνηση του σε ριζοσπαστικότερες λύσεις. Τελικά όμως έπεσε από έναν πρώην συνεργάτη του…
Πάμε να ξεδιπλώσουμε το κουβάρι των εξελίξεων! Τι έγινε τις προηγούμενες μέρες στην Παραγουάη; Πως εξαθλιώθηκε ο κόσμος και από ποιους;
Ακτήμονες, κατέλαβαν ένα μέρος μιας φάρμας, που ανήκε σε μεγαλοκτηματία. Το κίνημα των “camperos” («οι σκηνίτες»), όπως έχει ονομαστεί (από τις σκηνές που κουβαλούν για να μένουν), έχει απλωθεί στην Παραγουάη κι έχει πάρει την μορφή μαζικού κινήματος. Μάλιστα διεκδικούν πλέον και ως κόμμα «Liga Nacional de Camperos” (LNC), την αξιοπρεπή κοινοβουλευτική τους παρουσία.
Οι εν λόγω περιπλανώμενοι εργάτες γης, που μεταναστεύουν από τόπο σε τόπο, για να δουλέψουν σε εποχικές εργασίες ή να καλλιεργήσουν σε μονιμότερη βάση προϊόντα, που ενισχύουν το ανταλλακτικό τους εμπόριο (fair trade), είναι τα «δακτυλοδεικτούμενα μιάσματα» από τους γαιοκτήμονες. Οι ισχυροί παράγοντες της γεωργικής ιδιοκτησίας της Παραγουάης, συνήθως έλκουν την καταγωγή τους από την Βραζιλία, αλλά και την Γερμανία, μια και η Παραγουάη είναι ένας τόπος , που προτιμήθηκε από τους Τεύτονες, για να μεταναστεύσουν εκεί μαζικά (από τον 19ο αιώνα). Μάλιστα μετά την φυγή πολλών ναζιστών από τη Γερμανία, η παραγουάνικη φασιστική κοινότητα, έφτασε στο σημείο, να επιβάλλει πρόεδρο του κράτους, τον γερμανικής καταγωγής Αλφρέντο Στρέσνερ, από την Βαυαρία, που κυβέρνησε δικτατορικά από το 1954 έως 1989.
Η άρχουσα τάξη, θεωρεί τους camperos εγκληματίες που αρέσκονται σε αναταραχές γιατί δεν σέβονται τους νόμους. Τους επιβάλλουν φόρους, που δεν μπορούν να πληρώσουν. Όπου εγκαθίστανται για εργασία, τους θεωρούν καταπατητές γης και πρέπει να πληρώσουν ημερησίως 10 δολάρια, την στιγμή που το μεροκάματο είναι 30.
Η κατεστημένη «νομιμότητα» στις μεγάλες εκτάσεις των γαιοκτημόνων, έρχεται από το παρελθόν, όταν αυθαίρετα αυτά τα κτήματα, παραχωρήθηκαν αφειδώς στους Ευρωπαίους αποικιστές και στους στρατιωτικούς, τον καιρό που κυβερνούσε ο δικτάτωρ Στρέσνερ που αναφέραμε νωρίτερα. Οι αυτόχθονες λοιπόν αμφισβητούν το συγκεκριμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς και ζητούν να γίνει αναθεώρηση και αναδιανομή των εδαφών, με βάση τα σημερινά δεδομένα στην Παραγουάη. Το 5% του πληθυσμού κατέχει το 40% της χώρας και το 70% των έφορων εδαφών. Οι ακτήμονες γυρίζουν από περιοχή σε περιοχή για να βρουν ένα μεροκάματο. Δεν είναι επαναστάτες, έχουν περιορισμένες πλέον δυνατότητες αντίστασης (κάτι μας θυμίζει αυτό…) και απλά ψήφισαν και πίστεψαν στο πνεύμα αλλαγής που ευαγγελιζόταν ο Λούγο!
Ως μεσοβέζικη «εξυπηρέτηση», η κυβέρνηση για να βοηθήσει το οξύ πρόβλημα διαμονής των «camperos», αποφάσισε να τους μετακινήσει σε δημόσιες εκτάσεις (συνημμένη φωτογραφία), που όμως σύμφωνα με τους νόμους (του πρώην δικτατορικού καθεστώτος), έχουν κριθεί προστατευόμενα «δημόσια πάρκα», μνημεία της φυσικής ιστορίας της Παραγουάης. Δηλαδή έχει βρεθεί ένας έμμεσος «οικολογικός» τρόπος, για να κατοχυρωθούν οι μεγαλογαιοκτήμονες, ούτως ώστε, να μην έχουν «ενοχλητικούς» φτωχούς γείτονες! Έτσι ουσιαστικά μένουν έκθετοι οι περιπλανώμενοι σκηνίτες κι αναγκάζονται να τρέχουν στα δικαστήρια, από τις μηνύσεις που τους κάνουν, όχι άμεσα οι γαιοκτήμονες, αλλά εμμέσως μέσω αυτών, η WWF!
Την περασμένη βδομάδα όμως, ήρθε η εξέγερση. Camperos κυνηγημένοι απ’ εδώ κι απ’ εκεί, πριν λίγους μήνες είχαν καταλάβει, ένα κομμάτι 2000 στρεμμάτων μιας φάρμας, ενός μεγαλοϊδιοκτήτη, στο Canindeyu (στα βορειοανατολικά της χώρας, στα σύνορα με την Βραζιλία).
Σε μια λοιπόν αναγκαστική έξωση των «camperos» (μετά από δικαστικό ένταλμα στις 100 οικογένειες), οι ακτήμονες αντιστάθηκαν κι έτσι μετά από πολύωρες μάχες, σκοτώθηκαν 19 άτομα. Με τη συμπαράσταση μπράβων των γαιοκτημόνων, η επίθεση των αστυνομικών ξεσήκωσε κι άλλους ακτήμονες της συγκεκριμένης περιοχής, με συνέπεια η δραματική κατάσταση, να έχει πάρει πλέον την μορφή λαϊκής εξέγερσης (σκοτώθηκαν στη συνέχεια 8 αστυνομικοί). Επειδή οι αγρότες είναι αρματωμένοι με βαρύ οπλισμό (τουφέκια Μ-1), στην περιοχή έχουν σταλεί στρατεύματα, ενώ παράλληλα έχει κηρυχθεί η επίμαχη ζώνη απαγορευμένη.
Ο Λούγο θα δικαστεί για τα επεισόδια που έγιναν και αξίζει να σημειώσουμε ότι ο γαιοκτήμονας στου οποίου την έκταση έγιναν τα τραγικά γεγονότα, είναι πολιτικός του αντίπαλος…
Θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε την εξαθλίωσή μας; Οι παραγουανοί τους ανέχτηκαν και είδατε που κατέληξαν…
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Αφορμή για την ανάρτηση πήραμε από http://oikonikipragmatikotita.blogspot.gr/2012/06/blog-post_20.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου