Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης έλαβε ο Σαμαράς


Διευρευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ξεκινά αμέσως τις σχετικές διαδικασίες.
Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ.Σαμαράς είπε ότι σέβεται την επιλογή του λαού και πάει για διερευνητικές.
Ο κ.Σαμαράς αφού έλαβε την εντολή πήγε στο γραφεία του στη Βουλή όπου θα ξεκινήσει τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει την πρώτη συνάντηση στις 4 το απόγευμα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Μία ώρα μετά, στις 5, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ωστόσο ήδη ο Φώτης Κουβέλης απέκλεισε εκ νέου κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, επιμένει στην άρνησή του να συνεργαστεί με τη ΝΔ.
Παράλληλα, δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα υπάρξει συνάντηση με την γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Ο κ. Σαμαράς, έχει αποκλείσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Χρυσής Αυγής, Ν.Μιχαλολιάκο.
Νωρίτερα ο κ. Παπαδήμος, έθεσε στη διάθεση του κ. Παπούλια την παραίτησή του.
Όπως έγινε γνωστό, ο Κάρολος Παπούλιας ζήτησε από τον Λουκά Παπαδήμο να παραμείνει στη θέση του έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Μόλις λάβει την εντολή ο κ. Σαμαράς θα έχει διορία τριών ημερών για τη σύσταση κυβέρνησης συνεργασίας της ΝΔ. Αν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο τότε η εντολή θα περάσει στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Σε περίπτωση που δεν κατορθωθεί ούτε αυτό, εντός τριών ημερών, τότε η εντολή θα περάσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να διερευνηθεί για τρεις ημέρες και η τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.
Αν τελεσφορήσει κάποια από τις τρεις εντολές, τότε στις 17 Μαΐου, όπως ορίζει, το προεδρικό διάταγμα με το οποίο διαλύθηκε η προηγούμενη Βουλή, θα συγκληθεί η νέα Βουλή η οποία θα κληθεί να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση και να υπερψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της.
Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Παπούλιας θα καλέσει σε συνάντηση τους αρχηγούς όλων των κομμάτων και θα επιδιώξει το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης προκειμένου να διενεργηθούν άμεσα εκλογές.
Αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια τότε ο κ. Παπούλιας θα αναθέσει -κατά το Σύνταγμα- στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, προκειμένου να διενεργηθούν οι εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου