Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Τρέμουν για την Ισπανία και σπεύδουν να σώσουν την Ελλάδα


Τρόμος έχει πιάσει το ΔΝΤ, τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας από τον Τιτανικό της Ισπανίας. Ο φόβος μήπως «σκάσει» η ισπανική οικονομία αλλά και το γεγονός ότι αντιλαμβάνονται πώς στην Ελλάδα απέτυχε η συνταγή και η χώρα είναι στα πρόθυρα διάλυσης, οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις τους άλλοτε αδιάλλακτους.
Σήμερα το μεσημέρι η κ. Μέρκελ, προφανώς ταραγμένη από όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και από το φόβο κατάρρευσης του ευρώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγή της αδιάλλακτης μέχρι σήμερα πολιτικής της τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν πλέον ταμπού κι όλα τα συζητά.
Η Μέρκελ επανέλαβε την άποψή της ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι έτοιμα να παραδώσουν περισσότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες, όμως κατέστησε σαφές ότι οι αλλαγές θα πάρουν πολύ χρόνο. «Υπάρχουν βήματα ολοκλήρωσης που απαιτούν αλλαγές της Συνθήκης. Δεν είμαστε σε αυτό το στάδιο, αλλά παρ ‘όλα αυτά σήμερα δεν υπάρχουν ταμπού (στις συζητήσεις μας)», δήλωσε η κ. Μέρκελ. «Πάντα έλεγα ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και αυτό συνεπάγεται να αποκτήσει περισσότερες αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου.
Την ίδια στιγμή και το ΔΝΤ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο Μνημόνιο, ίσως σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις της Λαγκάρντ κατά της Ελλάδας. Το ΔΝΤ είναι “ανοιχτό σε ιδέες που θα έρθουν από μέρους της ελληνικής πλευράς” και θα αφορούν την “αποτελεσματικότερη επίτευξη των στόχων του δημοσιονομικού προγράμματος στην Ελλάδα” είπε ο εκπρόσωπος Tύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις, στον ΣΚΑΪ για το εάν το ΔΝΤ πιστεύει ότι υπάρχουν τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του δημοσιονομικού προγράμματος, όπως ζητά η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα.
Ο κ. Ράις είπε ότι οι συζητήσεις με την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές “θα γίνουν στη βάση των στόχων που έχουν τεθεί”.
Ακόμα ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ δεν εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Όμως είναι φανερό ότι στην Ουάσιγκτον περιμένουν μια σταθερή, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση που θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου