Η Ελβετία μελετά την εφαρμογή ελέγχων κεφαλαίων, προκειμένου να αποτρέψει μια απότομη άνοδο της αξίας του ελβετικού φράγκου, σε περίπτωση κατάρρευσης της ευρωζώνης.
Οι έλεγχοι κεφαλαίων, εργαλεία δηλαδή που επηρεάζουν άμεσα την εισροή κεφαλαίων στη χώρα, αποτελούν μια ριζοσπαστική μέθοδο, που η Ελβετία εφάρμοσε για τελευταία φορά στη δεκαετία του 1970.
Οι εξελίξεις στην ελληνική κρίση ενίσχυσαν τους φόβους σχετικά με μια έξοδο της χώρας από το ευρώ, και αύξησαν το άγχος για το τι μέλει γενέσθαι στην υπόλοιπη Ευρώπη από ένα τέτοιο δυσμενές ενδεχόμενο. Όλα αυτά έχουν ισχυροποιήσει το ελβετικό φράγκο, το οποίο παραδοσιακά θεωρείται ως ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών σε περιπτώσεις οικονομικής και πολιτικής αναταραχής.
Η Ελβετία είναι περικυκλωμένη από μέλη της ΕΕ, χωρίς όμως η ίδια να αποτελεί μέλος της, και ως εκ τούτου θεωρείται «παράδεισος» δημοσιονομικής και πολιτικής σταθερότητας.
Οι αναταράξεις όμως στην ευρωζώνη, θέτουν σε κίνδυνο και τη δική της οικονομία.
Πρόκειται για χώρα που εξαρτάται άμεσα από τις εξαγωγές της και ένα ισχυρό εθνικό νόμισμα προκαλεί προβλήματα στον εξαγωγικό της τομέα, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία μειώνεται η ζήτηση σε ολόκληρη την ευρωζώνη, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο των Ελβετών.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας Thomas Jordan, «πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι για το χειρότερο σενάριο, που θα αφορά στη διάλυση της ευρωζώνης, αν και προσωπικά αποκλείω να συμβεί κάτι τέτοιο».
Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ προχωρούν σε χάραξη εναλλακτικών σχεδίων αντίδρασης απέναντι στο ενδεχόμενο της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ. Σε αυτό συμφώνησαν οι 17 υπουργοί Οικονομικών που συναντήθηκαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες.
Στην δεκαετία του 1970, η Ελβετία είχε επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους διακίνησης κεφαλαίων, για να καταστείλει την υπερβολική ζήτηση που είχε το νόμισμά της. Η χώρα απαγόρευσε τις ξένες επενδύσεις στα ελβετικά ομόλογα και στα ακίνητα, προχωρώντας και στην καθιέρωση αρνητικών επιτοκίων στις ξένες καταθέσεις.
Τα δυο αυτά μέτρα απέτυχαν να ανακόψουν την άνοδο του ελβετικού φράγκου, το οποίο σταμάτησε να κερδίζει σε αξία μόνο όταν η Κεντρική Τράπεζα το συνέδεσε προσωρινά με το γερμανικό μάρκο.
Το ΔΝΤ βλέπει με επιφύλαξη τις κινήσεις αυτές, και προειδοποιεί ότι τέτοιου είδους μέτρα ελέγχου κεφαλαίων θα ήταν πολύ σύνθετα και κοστοβόρα, με δεδομένο τον ρόλο της Ελβετίας ως το παγκόσμιο οικονομικό κέντρο.
Πάντως, ο πρόεδρος της ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας, απέκλεισε το ενδεχόμενο εφαρμογής αρνητικών επιτοκίων, ως μέθοδο περιστολής της εισροής ξένων κεφαλαίων στη χώρα.
S.A.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου