Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Σκόπια: Έντυσαν τον… Προμηθέα!


Το ρεσιτάλ γελοιότητας κακογουστιάς και πλαστογράφησης της Ελληνικής Ιστορίας και Μυθολογίας στους δρόμους των Σκοπίων συνεχίζεται με νέα... τραγελαφικά επεισόδια.
greece-salonika_promitheas_skopia.bmp
Το νέο επιχρυσωμένο(!) άγαλμα που έστησε το καθεστώς Γκρουέφσκι στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων -μετά από αυτά του Μ.Αλεξάνδρου,του Φιλίππου κ.α.- ανήκει,υποτίθεται ,στον Προμηθέα..
Μόνο που η αδαμιαία περιβολή του ανδριάντα του Προμηθέα, προκάλεσε σάλο στα Σκόπια, με αποτέλεσμα να κληθεί εσπευσμένα η δημιουργός του έργου να καλύψει το επίμαχο σημείο του μυθολογικού ήρωα!!
Αναλυτικά, στο πλαίσιο του φαραωνικού σχεδίου «Σκόπια 2014», που έχει μετατρέψει την πρωτεύουσα της χώρας σε αρχαιοελληνική… Disneyland, τοποθετήθηκε στο λεγόμενο «Πάρκο ηρώων της Μακεδονίας» ο επιχρυσωμένος ανδριάντας του Προμηθέα, ως μέρος ενός μνημείου που αποτελείται από την φτερωτό νίκη, στην κορυφή ενός οβελίσκου, πίσω από τέσσερα άλογα, όλαεπιχρυσωμένα.
Η θέα του γυμνού Προμηθέα, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις γυναικείων οργανώσεων που παραπονέθηκαν στην δημοτική αρχή, που έλαβε την απόφαση να παρέμβει στο έργο, ζητώντας να καλυφθούν τα γεννητικά όργανα, όπως και έγινε το πρωί της περασμένης Πέμπτης. Το συγκεκριμένο μνημειακό σύμπλεγμα, άγγιξε το 1,7 εκ. ευρώ σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας.
Τα τελευταία δύο χρόνια, το κέντρο των Σκοπίων έχει γεμίσει αγάλματα και μνημεία που παράπεμπαν στην ελληνική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, την οποία επιχειρούν να οικειοποιηθεί η εθνικιστική κυβέρνηση Γκρούεφσκι, στην προσπάθεια της να αποδείξει πως ο σλαβικός πληθυσμός της χώρας κατάγεται απευθείας από τον… Βουκεφάλα.
Εκτός από αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου και της Ολυμπιάδας, η «αρχαιοπληξία» των Σκοπιανών, του οδηγεί να επιχειρούν να παρουσιάσουν ως μέρος της κληρονομιάς τους, τους … 12 Θεούς του Ολύμπου, ακόμη και τον Προμηθέα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου