Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Μετά την Ελλάδα, έρχεται η σειρά της Κύπρου;


Η έκθεση της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική και αναφέρει πόσο ευάλωτο είναι το τραπεζικό σύστημα που αν συνέβαινε κάποιο «ατύχημα» θα είχε καταστροφικές συνέπειες.
«Η επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης, μαζί με την αύξηση της ανεργίας, το μεγάλο έλλειμμα και τις νέες προκλήσεις που απορρέουν από την έκθεση του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας στην Ελλάδα αυξάνουν τους αρνητικούς κινδύνους που συνδέονται με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, δημιουργώντας μεγαλύτερες δυσκολίες για την οικονομία της Κύπρου», αναφέρει στην έκθεσή της η Κομισιόν.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής η κυπριακή οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,8% το 2012 για να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2013 (0,3%). Όμως, όπως όλα δείχνουν, η κυπριακή οικονομία είναι στενά συνδεδεμένη με την Ελλάδα και θα μπορούσε να υπάρξει συνολική καταστροφή.
Κι όλα αυτά την ώρα που είναι ανοικτά πολλά εθνικά μέτωπα, τόσο η επίλυση του Κυπριακού όσο η συμμαχία της με το Ισραήλ για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της.
Με μια οικονομία σε ημιθανή κατάσταση, η Κύπρος θα είναι, όπως και η Ελλάδα, ευάλωτη σε πιέσεις και εκβιασμούς για κρίσιμα εθνικά θέματα και αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου