Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Εκτός τόπου και χρόνου η Κομισιόν πιέζει για νέα μέτρα!


Έκθεση – σοκ για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν επιβεβαιώνοντας ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα και στέλνοντας αυστηρές προειδοποιήσεις για τις δεσμεύσεις που πρέπει να λάβει η Ελλάδα, κυρίως σε ότι αφορά το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ.
Όμως, η έκθεση αυτή φαίνεται να έχει συνταχθεί χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι δραματικές αλλαγές στην κοινωνία της Ελλάδας. Οι Έλληνες δεν μπορούν να αντέξουν νέα σκληρά μέτρα, δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους ενώ το κράτος χρωστά δεκάδες δισ. αλλά δεν μπορεί να καταβάλει χρήματα ούτε για φάρμακα.
Στη χώρα υπάρχει μια επίσημη εσωτερική στάση πληρωμών και η όλη η κατάσταση μοιάζει με καζάνι έτοιμο να εκραγεί. Άλλωστε, για το λόγο αυτό έχουν αυξηθεί τα ποσοστά των λεγόμενων αντιμνημονιακών κομμάτων και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ.
Κι όμως, οι γραφειοκράτες της Κομισιόν, παρ’ ότι έχουν επαναστατήσει στην ιδέα να βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ που θα καταγγείλει το Μνημόνιο και παρ’ ότι βλέπουν ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει και ψηφίζει όποιον του υπόσχεται απαλλαγή από το δράμα, εντούτοις, οι πιέσεις των Βρυξελλών συνεχίζονται.
Κι όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, σε μια στιγμή που τα πάντα έχουν καταρρεύσει το να ζητάς εδώ και τώρα μέτρα 11,6 δισ. και ποιος ξέρει πόσα άλλα, ουσιαστικά αλείφεις με βούτυρο το ψωμί των αντιευρωπαϊστών.
Εμφανώς λοιπόν η Κομισιόν είναι εκτός τόπου και χρόνου όταν ολόκληρη η Ευρώπη μιλά ξεκάθαρα πλέον για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Κομισιόν εκτιμά ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα ανέλθει στο 5,5% του ΑΕΠ το 2013 -2014 και επομένως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες περικοπές δαπανών τους επόμενους μήνες.
Η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ύφεση της τάξης του 4,7% ή ακόμα μεγαλύτερη το 2012 και η ανάκαμψη ίσως έρθει το 2014. Η Κομισιόν τονίζει πως η Ελλάδα έχει σημειώσει ανεπαρκή πρόοδο στη μεταρρύθμιση των διαδικασιών για τις προμήθειας του δημοσίου και της φορολογικής πολιτικής της, η οποία θα έπρεπε να έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται πως οι κίνδυνοι εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος θα παραμείνουν πολύ υψηλοί, ενώ η επιτυχία του μνημονίου εξαρτάται κυρίως από την Ελλάδα. Τονίζει πως πρέπει να υπάρξει  πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την ανάπτυξη.
«Η διεθνής οικονομική βοήθεια μπορεί να συνεχιστεί μόνο με την προϋπόθεση η εφαρμογή των πολιτικών να βελτιωθεί», τονίζει η Κομισιόν ενώ προσθέτει «Η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων πολιτικών θα δοκιμαστεί τους επόμενους μήνες όταν θα πρέπει να προσδιοριστούν τα μέτρα για τη μείωση του τεράστιου ελλείμματος της περιόδου 2013- 2014. Στο ίδιο πνεύμα, η δημιουργία σταθερής ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας απαιτεί μεγαλύτερες προσπάθειες και στοχευμένα μέτρα».
«Η επόμενη αξιολόγηση του μνημονίου θα κριθεί από το πολιτικό αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου και ένα πρώτο σχέδιο της τρόικας είναι να κατέβει στην Αθήνα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου αν και η ημερομηνία μπορεί να αναθεωρηθεί τις επόμενες εβδομάδες», σημειώνει η Κομισιόν.
Εν τω μεταξύ, έκκληση στην Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις, έκανε ο Ολι Ρεν αν και σημείωσε ότι σέβεται την προεκλογική περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου