Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

«Άνθρακας ο θησαυρός» για τα εργασιακά


Σε μια άνευ ουσιαστικού αντικειμένου συνάντηση εξελίσσεται, πριν ακόμη πραγματοποιηθεί, το σημερινό ραντεβού των κοινωνικών εταίρων στο υπουργείο Εργασίας για τις αντεργατικές ρυθμίσεις των Μνημονίων I και II. Οπως όλα δείχνουν, η ηγεσία της ΓΣΕΕ θα μεταβεί για να ζητήσει τη συνέχιση του διαλόγου μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές -ούτως ώστε να υπάρχει κυβέρνηση η οποία θα μπορεί να νομοθετήσει- ενώ οι επικεφαλής του ΣΕΒ, χθες το απόγευμα, γνωστοποίησαν ότι θα απουσιάσουν, αφού υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει.
Την ίδια ώρα, με βάση τις εκτιμήσεις του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), καθημερινά, συνεχίζουν να υπογράφονται περίπου 1.000 ατομικές συμβάσεις εργασίας, κατά μέσο όρο, οι οποίες επιφέρουν μειώσεις της τάξης του 23% στους μισθούς.
Το κλίμα αισιοδοξίας που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί εν όψει της σημερινής συνάντησης, μετά την πρόσφατη πρωτοβουλία του υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας, Αντώνη Ρουπακιώτη, και τις δηλώσεις Βενιζέλου (περί επιχειρηματικών κύκλων οι οποίοι ζήτησαν από την Τρόικα να προωθήσουν ακραία μέτρα) άλλαξε άρδην πριν ακόμη οι ενδιαφερόμενες πλευρές κάτσουν στο ίδιο τραπέζι. Μέχρι χθες το βράδυ, δηλαδή μόλις λίγες ώρες πριν γίνει το ραντεβού το οποίο έχουν δώσει για σήμερα στις 12 το μεσημέρι, οι κοινωνικοί εταίροι κατέστησαν σαφές πως δεν θα υπάρξει καμιά ουσιαστική συνέχεια μέχρι και τη διενέργεια των επόμενων εκλογών.
Συγκεκριμένα, η ηγεσία της ΓΣΕΕ, αν και θα μεταβεί στη συνάντηση, αναμένεται να επαναλάβει την πρότασή της για εξέταση των αντεργατικών «μνημονιακών ρυθμίσεων» εντός των αρμόδιων Επιτροπών Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας του υπουργείου Εργασίας, στις οποίες εκπροσωπούνται θεσμικά τα συνδικάτα και οι εργοδοτικοί φορείς. Από την πλευρά της ΔΑΚΕ, ο εκπρόσωπός της, Μ. Τριανταφυλλίδης, θα ζητήσει -στη βάση της χθεσινής ανακοίνωσης του προεδρείου των «γαλάζιων» συνδικαλιστών, η οποία αποκλίνει σε ένα βαθμό από την κεντρική γραμμή της Ν.Δ.- πρώτα να καταργηθούν οι νόμοι-γκιλοτίνα και στη συνέχεια να κάτσουν στο τραπέζι για να συζητήσουν.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, λοιπόν, οι επικεφαλής της ΓΣΕΕ θα ανανεώσουν το ραντεβού με τους εργοδοτικούς φορείς μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι χθες η ηγεσία του ΣΕΒ έκανε τελικά γνωστό ότι δεν θα μεταβεί στη σημερινή συνάντηση, αφού συμφωνεί με την πρόταση της ΓΣΕΕ για σύγκληση των Επιτροπών Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Επίσης, κύκλοι του αντιπροσωπευτικού φορέα των βιομηχάνων ανέφεραν ότι στις Επιτροπές αυτές οι εκπρόσωποί τους θα μπορούν να συμμετέχουν από τον επόμενο μήνα, αφού στις 31 Μαΐου έχει οριστεί η γενική συνέλευση του Συνδέσμου, μέσα από τις εργασίες της οποίας θα εκλεγεί η νέα διοίκηση.
«Για να κρατήσουμε τις κλαδικές συμβάσεις στη ζωή απαιτούνται: επανασχεδιασμός σε “λευκό χαρτί”, επαναπροσδιορισμός “εφ’ όλης της ύλης” και επαναφορά της επεκτασιμότητας», δήλωσε λίγο πριν από το σημερινό ραντεβού, στο οποίο θα δώσει το «παρών», ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (του φορέα των εμπόρων) Βασίλης Κορκίδης. Ο κ. Κορκίδης, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τους επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), στο πλαίσιο της προσπάθειας σύναψης μιας νέας κλαδικής σύμβασης, ενίσχυσε τις εκτιμήσεις όσων υποστηρίζουν πως ενδεχόμενες αλλαγές στις «μνημονιακές» ρυθμίσεις δύνανται να προωθηθούν μόνο μετά τις εκλογές. Αν και όλες οι πλευρές (τόσο η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ όσο και η ΟΙΥΕ) τείνουν να συμφωνήσουν σε μια κλαδική με μειώσεις από 7% έως 11% επί των μισθών, εντούτοις οι απαιτήσεις που αναμένεται ότι θα θέσει η Τρόικα στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τα μέσα του επόμενου μήνα τούς κρατούν ακόμη μακριά από την οριστική σύναψη μιας σύμβασης η οποία, στη συνέχεια, ενδέχεται να ανατραπεί μέσω Βρυξελλών.
«Δεν είναι το πρόβλημα η Εθνική Συλλογική Σύμβαση και το ύψος της αμοιβής», δήλωσε χθες και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης. Το πρόβλημα, ανέφερε, είναι οι συμβάσεις – «ρετιρέ» οι οποίες είναι από 40% έως 100% πιο υψηλές από την ΕΓΣΣΕ.
Η κατάρρευση των αμοιβών συνεχίζεται
Τη στιγμή που ο διάλογος ο οποίος επιχειρήθηκε να ανοίξει σήμερα φαίνεται ότι θα σταματήσει πριν ακόμη ξεκινήσει, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζουν να μειώνονται και μάλιστα με αμείωτη ένταση. Σύμφωνα με δηλώσεις του ειδικού γραμματέα του ΣΕΠΕ Μιχάλη Χάλαρη στον «Ε.Τ.», κάθε μήνα πλέον συνάπτονται περίπου 25.000 ατομικές συμβάσεις, μέσω των οποίων οι μηνιαίες αποδοχές υποχωρούν κατά 23%, επιπλέον των απωλειών τις οποίες είχαν υποστεί τα προηγούμενα δύο χρόνια. Συνολικά, μέχρι και τα μέσα Μαΐου είχαν συναφθεί περίπου 63.000 συμβάσεις «αλά καρτ», με την τάση αυτή να μετατρέπεται σε κανόνα για τη λειτουργία της ελληνικής αγοράς εργασίας.
Νάσος Χατζητσάκος στον “Ελεύθερο Τύπο”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου