Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα


Βόμβα με απρόβλεπτες διαστάσεις εξαπέλυσε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θέλοντας να δείξει στους Έλληνες πιο θα είναι το μέλλον τους σε περίπτωση που επιλεγούν αντιευρωπαϊκές δυνάμεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters «παγώνει» η ενίσχυση ρευστότητας τουλάχιστον δύο ελληνικών τραπεζών οι οποίες ουσιαστικά δε θα πάρουν μέρος στην ανακεφαλαιοποίηση.

Σύμφωνα με το Reuters, η  ΕΚΤ αποφάσισε να διακόψει  την παροχή ρευστότητας  σε ορισμένες ελληνικές τράπεζες,   καθώς  δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης τους. Όπως αναφέρει το Reuters  πηγές της ΕΚΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν  σχετικά  και πλέον η παροχή ρευστότητας θα γίνεται αποκλειστικά μόνον μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος  με τον μηχανισμό ΕLA.

Πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος έκαναν λόγο για «τεχνικό θέμα που ουσιαστικά κλειδώνει την παροχή των 18 δις, ευρώ  από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τη μείωση της χρηματοδότησης απευθείας  μέσω της ΕΚΤ και ταυτόχρονα την αύξηση  της χρηματοδότησης από την ΤτΕ με τον Emergency Liquidity Assistance (ΕLA)».

Ουσιαστικά πρόκειται για μια απόφαση που αφορά τράπεζες που δεν έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες για ενίσχυση των κεφαλαίων τους, κι επομένως η ΕΚΤ δε μπορεί να δίνει ρευστότητα.

Ωστόσο, πληροφορίες που μετέδωσε το αμερικανικό CNBC αναφέρει ότι σε δύο ελληνικές τράπεζες θα μπει πλαφόν ανάληψης 50 ευρώ την ημέρα. Μια εξέλιξη που είναι δραματική, εφόσον ισχύει και δείχνει την οριακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις ασφυκτικές πιέσεις των ξένων.

http://www.antinews.gr/2012/05/16/161687/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου