Ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και το μισθολογικό καθεστώς 68.000 εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο προωθούν κυβέρνηση και Τρόικα. Οι προωθούμενες αλλαγές προβλέπουν ακόμη και την άρση του καθεστώτος μονιμότητας των εργαζομένων.
Παπαδήμος- Βενιζέλος, υπακούοντας σε σχετική εντολή της Τρόικας, θα επιχειρήσουν να περάσουν νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιβληθούν αλλαγές στους κανονισμούς εργασίας των ΔΕΚΟ και των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών, προκειμένου να αρθούν καθεστώτα που διασφαλίζουν τη μονιμότητα του προσωπικού, να επιτραπούν μαζικές απολύσεις εργαζομένων και να μειωθούν οι συνολικές αποδοχές όσων θα παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους.
Με την απόφαση αυτή επιδιώκεται να αλλάξει εκ βάθρων το εργασιακό καθεστώς σε 83 συνολικά δημόσιες επιχειρήσεις και υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες (απολύσεις, μετακινήσεις προσωπικού εντός της κάθε εταιρίας, μείωση του μισθολογικό κόστος με «πάγωμα» των ωριμάνσεων και περικοπές στις πρόσθετες αμοιβές και παροχές)
Παράλληλα μέσω της παρέμβασης στις ΔΕΚΟ η Τρόικα θέλει να δοθεί και ένα σαφές μήνυμα για πιθανή άρση της μονιμότητας και στον στενό δημόσιο τομέα.
Επίσης οι επικεφαλής της Τρόικας πιστεύουν ότι αίροντας το καθεστώς προστασίας από απολύσεις οι προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις θα καταστούν περισσότερο «ελκυστικές» για τους υποψήφιους επενδυτές.
Επιδιώκεται επίσης, οι περικοπές να ισχύσουν και για υπαλλήλους επιχειρήσεων όπως τα ΕΛΠΕ που εξαιρέθηκαν από την τελευταία μείωση αποδοχών που επέβαλε η κυβέρνηση. Επιπλέον όμως θα πλήξουν εκ νέου και τις αποδοχές των εργαζομένων στις υπόλοιπες εισηγμένες εταιρίες του Δημοσίου, που ήδη έχουν υποστεί «κούρεμα» μέχρι και 35% σε σχέση με τις αποδοχές του Δεκεμβρίου του 2009.
«Μαχαίρι» έως 22% στον κατώτατο μισθό…
Διαρρέουν επίσης ότι έχει αποφασισθεί η μείωση των κατώτερων αμοιβών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) από 20% έως 22%. Η Τρόϊκα εμφανίζεται επίσης να επιμένει στη μείωση της ελάχιστης αμοιβής των 751 ευρώ το μήνα μικτά της ΕΓΣΣΕ είτε κατά 20% (σε μια τέτοια περίπτωση θα μειωθεί στα 601,1 ευρώ) είτε κατά 22% (με αποτέλεσμα να φτάσει στα 585,8 ευρώ). Τόσο στη μία όσο και στην άλλη περίπτωση, ανάλογη ποσοστιαία περικοπή θα υποστούν και οι κατώτατες αμοιβές της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση τις τριετίες τις οποίες καλύπτει (τρεις τριετίες ή εννέα έτη προϋπηρεσίας, συνολικά).
Επίσης, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει το θέμα της κατάργησης -ή μη- της μετενέργειας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι «τροϊκανοί» φέρονται να δέχονται, υπό προϋποθέσεις για τις συνολικότερες αλλαγές στον ιδιωτικό τομέα και τις πρώην ΔΕΚΟ, τη μερική κατάργηση του θεσμού αυτού. Σε αυτή την περίπτωση, οι όροι μιας κλαδικής σύμβασης θα παραμένουν ενεργοί ακόμη και 3 μήνες μετά την καταγγελία – λήξη της (αντί 6 μήνες ή -διασταλτικά- έως και ένα έτος που ισχύει σήμερα). Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι φαίνονται να διασώζονται κατ’ αυτό τον τρόπο οι βασικοί μισθοί των κλαδικών, καθώς και τα βασικά επιδόματα (οικογενειακών βαρών, ωριμάνσεων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας).
Τα τέσσερα σενάρια
Όπως γράψαμε χθες όλα αυτά αποτελούν όμως σενάρια που διαρρέει το υπουργείο Οικονομικών και κανείς δεν ξέρει ακόμα, αφού και ο κ. Παπαδήμος δήλωνε χθες …άγνοια αν πρόκειται για επιθυμίες της Τρόικα ή του Βενιζέλου για να δείξει ότι διαπραγματεύεται.
«Μέχρι τη στιγμή αυτή και μέχρι να δω γραμμένα σε χαρτί, το οποίο θα έχει εγκριθεί από την Τρόικα, τα οριστικά μέτρα, δεν θα πιστέψω ότι τίποτα είναι τελικό», ανέφερε χθες χαρακτηριστικά στον ΕΤ κυβερνητικό στέλεχος το οποίο συμμετέχει (!) ανελλιπώς στις αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους «τροικανούς».
Καταλαβαίνετε λοιπόν τι γίνεται. Σε κάθε περίπτωση δημοσιεύουμε τα τέσσερα σενάρια που κυκλοφόρησε το υπουργείο Οικονομικών ς επικρατέστερα να συζητηθούν στην σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών (αν γίνει)
1) Μείωση των επικουρικών συντάξεων οι οποίες είναι άνω των 150 ευρώ το μήνα έως και 15%.
2) Έχει δύο πτυχές: στην πρώτη προκρίνεται η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 10% και των κύριων κατά 5%. Κυβερνητικοί κύκλοι, όμως, μέχρι αργά χθες το βράδυ επέμειναν στην πρόταση να γίνει η μείωση αυτή (του 5%) επί των κύριων συντάξεων σε όσες ξεπερνούν τα 1.000 ή 1.200 ευρώ το μήνα μικτά.
3) Μείωση κατά 5% των επικουρικών και κατά 10% των κύριων συντάξεων. Στην ίδια κατεύθυνση, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν προτείνει προς την Τρόικα οι μειώσεις αυτές επί των κύριων συντάξεων (10%) να γίνουν μόνο σε όσες ξεπερνούν τα 1.000 ή 1.200 ευρώ το μήνα μικτά.
4) Το τελευταίο σενάριο προκρίνεται μόνο στην περίπτωση που από τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς δεν γίνουν αποδεκτές οι μειώσεις στις επικουρικές. Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν προτείνει προς την Τρόικα, και κατ’ επέκταση προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τους πολιτικούς αρχηγούς, να περικοπούν οι κύριες συντάξεις κατά 15% με 20%, θεωρώντας και σε αυτή την περίπτωση δικαιότερο οι μειώσεις να γίνουν σε όσες ξεπερνούν τα 1.000 ή 1.200 ευρώ το μήνα.
Σημειώνεται ότι οι επικείμενες, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις θα είναι οι τρίτες κατά σειρά μέσα σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 9 μηνών.
Η Νέα Δημοκρατία
Ο Αντώνης Σαμαράς είχε χθες συνεχείς επαφές με τους στενούς του συνεργάτες και το οικονομικό του επιτελείο για την οριστικοποίηση των θέσεων της Ν.Δ. και τις καθαρές γραμμές της:
Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιμένει στο να υπάρξει ένα κατώφλι της τάξης των 300 ευρώ, ενώ για πιθανή μείωση στις κύριες συντάξεις, από τη στιγμή που δεν έχει γίνει συζήτηση για το θέμα, στη Ν.Δ. ξεκαθαρίζουν πως δεν έχουν να πουν κάτι επ’ αυτού.
Για τον κατώτατο μισθό η Ν.Δ. φαίνεται να αποδέχεται μια περικοπή της τάξης του 20% μόνο όμως για τους νεοεισερχομένους και σε κάθε περίπτωση τονίζουν πως δεν θα πρέπει αυτή η μείωση να επηρεάσει και τους υπόλοιπους μισθούς. Υποστηρίζουν μάλιστα πως μια μείωση στον κατώτατο μισθό θα συμπαρασύρει και τα άλλα κλιμάκια και τις κλαδικές, θεωρούν όμως πως μια μείωση στον κατώτατο αν και θα δημιουργήσει θέμα, δεν θα επιβαρύνει όμως δραματικά την ήδη υπάρχουσα ύφεση, κάτι που θα γινόταν αν αποφασίζονταν περικοπές στο 13ο και το 14ο μισθό.
Για τις κλαδικές στη λεωφόρο Συγγρού υποστηρίζουν ότι οι όποιες μειώσεις δεν θα πρέπει να επηρεάσουν το βασικό μισθό της κλαδικής και τα βασικά επιδόματα.
Όσον αφορά τις απολύσεις στο Δημόσιο, υποστηρίζουν πως η μόνη λύση που θα μπορούσε να δοθεί για τη μείωση του Δημοσίου θα ήταν να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις συμβασιούχων και ωρομίσθιων
Σήμερα, στις 8 το πρωί, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη με συνεργάτες του, το οικονομικό επιτελείο και τομεάρχες, καθώς εκείνη την ώρα αναμένεται το κείμενο της Τρόικας που θα σταλεί από το Μαξίμου.
(Antinews, με πληροφορίες από τον “Ελεύθερο Τύπο”)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου