Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Το δημοψήφισμα της Ιρλανδίας απειλεί με χάος την ΕΕ


Η Ιρλανδία σόκαρε την Ευρώπη, ανακοινώνοντας ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα σχετικά με την δημοσιονομική συνθήκη της ΕΕ, μια κίνηση που μπορεί να προκαλέσει διάσπαση της ευρωζώνης, και σύγκρουση με τη Γερμανία.
Ο πρωθυπουργός Enda Kenny είπε ότι αυτή είναι η νομική συμβουλή του ιρλανδικού υπουργείου Δικαιοσύνης, και πως η δημοσιονομική συμφωνία, απαιτείται να υπερψηφιστεί, βάσει των προβλέψεων του ιρλανδικού συντάγματος.
«Είναι μια ευκαιρία για τον ιρλανδικό λαό να επιβεβαιώσει την δέσμευση της χώρας στην συμμετοχή της στο ευρώ», δήλωσε στο κοινοβούλιο.
Τα τρία μεγάλα κόμματα της χώρας στηρίζουν την σύμβαση, αλλά αρκετοί αναλυτές φοβούνται μη τυχόν και αντιδράσουν αρνητικά οι ψηφοφόροι.
Η νέα σύμβαση δίνει στην ΕΕ εξουσίες παρέμβασης, με σκοπό την «αστυνόμευση» των προϋπολογισμών των χωρών που χρωστάνε, και μάλιστα η οργάνωση Sinn Fein (και άλλοι ευρωσκεπτικιστές) την χαρακτηρίζουν ως φεουδαρχική υποδούλωση. Οι Ιρλανδοί έχουν ψηφίσει «Όχι» παλαιότερα, στις συνθήκες της Νίκαιας και της Λισαβόνας.
Τυπικά, η Ιρλανδία δεν μπορεί να εμποδίσει την ισχύ της συνθήκης, αφού ήδη την αποδέχτηκαν 12 κράτη, αλλά δημιουργούνται πολιτικά προβλήματα, και δεν θα μπορεί να δημιουργηθεί μια νέου τύπου ευρωζώνη, αν ένα μέλος της βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
Τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Ελλάδα ζήτησε ανάλογο δημοψήφισμα για τους όρους της σωτηρίας της, η Γερμανίδα καγκελάριος αντέδρασε με οργή. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και τώρα, αν και η κίνηση της Ιρλανδίας μοιάζει λιγότερο επικίνδυνη.
Η νέα δημοσιονομική συμφωνία έχει μεγάλη σημασία για το Βερολίνο, και οποιαδήποτε ένδειξη εναντίωσης, μπορεί να ενισχύσει την αντίθεση κάποιων στην Bundestag σε περαιτέρω μέτρα διάσωσης.
Την Δευτέρα που μας πέρασε, η Merkel υπέστη ένα σοβαρό πλήγμα, όταν χρειάστηκε να βασιστεί σε ψήφους της αντιπολίτευσης, προκειμένου να περάσει το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, αφού ακόμη και δικοί άνθρωποι της είχαν αντίρρηση.
Ο κυβερνητικός της συνασπισμός ταλαιπωρείται από διάσταση απόψεων, εξαιτίας των απαιτήσεων των Βρυξελλών και του ΔΝΤ να ενισχυθεί ο μηχανισμός βοήθειας της ΕΕ στα €750 δισεκατομμύρια. Κάτι τέτοιο θα ανέβαζε το γερμανικό μερίδιο σε περισσότερα από €300 δισ. , ξεπερνώντας το ανώτατο όριο των €211 δισ που έχει θέσει η γερμανική Βουλή
Η Ιρλανδία θα συνεχίσει να εισπράττει την οικονομική βοήθεια (€67 δισ) από την τρόικα, ακόμη και αν ψηφίσει όχι, αλλά θα δημιουργηθεί πρόβλημα αν χρειαστεί και δεύτερο πακέτο στήριξης αργότερα. Η νέα συνθήκη απαγορεύει την χρήση του μηχανισμού βοήθειας ESM για όσους δεν την συνυπογράφουν.
Οι εξαγωγές της Ιρλανδίας την βοήθησαν να βγει από την καθοδική περιδίνηση, αλλά η λιτότητα συνεχίζει να την χτυπάει αλύπητα. Οι τιμές των ακινήτων έπεσαν κατά 4% τον Ιανουάριο, και σήμερα βρίσκονται 57% κάτω από τις αντίστοιχες τιμές προ της κρίσης. Οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 9.2% τους τελευταίους έξι μήνες.

Daily Telegraph
Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου