Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Η γερμανική δικαιοσύνη μπλόκαρε το ταμείο στήριξης


Σοβαρή εξέλιξη πριν από λίγο στη Γερμανία όπου το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ανακοίνωσε ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή που δημιουργήθηκε για να εγκρίνει επείγουσες δράσεις του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης είναι «σε μεγάλο βαθμό» αντισυνταγματική. Η απόφαση, αυτή μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στη δυνατότητα του Βερολίνου να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της Ευρώπης διότι ουσιαστικά βάζει προσκόμματα στην άνευ όρων και ελέγχου ενίσχυση της ρευστότητας του ταμείου.
Στην ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναφέρεται πως η εννεαμελής επιτροπή μπορεί να εγκρίνει την αγορά χρέους στη δευτερογενή αγορά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όμως αποφάνθηκε αρνητικά για άλλες εξουσίες, όπως να παρατείνει υφιστάμενα δάνεια ή να εγκρίνει προληπτικές πιστώσεις για κράτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.
Την ίδια στιγμή δηλαδή που η γερμανική Βουλή έδωσε το πράσινο φως για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, το δικαστήριο βάζει όρους και μπορεί να προκαλέσει εμπλοκή στη διαδικασία για την Ελλάδα. Ισως δεν είναι τυχαίο ότι λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου, ανακοινώθηκε και η αναβολή της Συνόδου Κορυφής στις 2 Μαρτίου όπου θα συζητούνταν το θέμα των πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, όπως έγινε σήμερα γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι είχε σχεδιάσει να συγκεντρώσει τους ηγέτες των 17 χωρών της ευρωζώνης  σε  γεύμα εργασίας τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ (1 και 2 Μαρτίου) για να συζητήσουν το θέμα των πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου