Χθες Κυριακή, ξεκίνησε στην Αίγυπτο η δίκη εναντίον ξένων και τοπικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με συνολικά 43 κατηγορούμενους.
Οι ΜΚΟ που δικάζονται, συμπεριλαμβάνουν την χρηματοδοτούμενη από την Αμερική National Democratic Institute, την International Republican Institute, και την Freedom House.
Οι δικαστικές έρευνες ξεκίνησαν πέρσι το καλοκαίρι, και έχουν προκαλέσει μεγάλη διπλωματική κρίση μεταξύ Αμερικής και Αιγύπτου, με την Αμερική να απειλεί να διακόψει την χρηματοδότηση της Αιγύπτου, με ποσά που φτάνουν έως και τα $1.55 δισ ετησίως.
Οι 16 από τους 43 κατηγορούμενους είναι Αμερικανοί πολίτες, εφτά εκ των οποίων βρίσκονται στην Αίγυπτο, και έχει απαγορευτεί η έξοδός τους από την χώρα.
Οι περισσότεροι Αμερικανοί έχουν ζητήσει καταφύγιο στην πρεσβεία των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΜΚΟ National Democratic Institute, οι ξένοι κατηγορούμενοι δεν παρέλαβαν κάποιο κλητήριο θέσπισμα, και έτσι αποφάσισαν να μην εμφανιστούν στο δικαστήριο.
Μεταξύ των κατηγορουμένων, εναντίον των οποίων το δικαστήριο απήγγειλε συγκεκριμένες κατηγορίες, συμπεριλαμβάνεται και ο διευθυντής του αιγυπτιακού παραρτήματος της International Republican Institute, Sam LaHood, που τυχαίνει να είναι ο γιος του Αμερικανού υπουργού Μεταφορών Ray LaHood.
Η δικαστική αίθουσα πλημμύρισε από δημοσιογράφους, δικηγόρους, συγγενείς, και φίλους των κατηγορουμένων, αλλά όλοι οι παριστάμενοι ήταν αποκλειστικά Αιγύπτιοι, με κανέναν ξένο ανάμεσά τους.
Οι ΜΚΟ κατηγορούνται ότι απέφυγαν να πληρώσουν φόρους, ότι λειτουργούσαν χωρίς άδεια, και ότι χρησιμοποιούσαν χρήματα από το εξωτερικό με σκοπό την πρόκληση αναταραχής στην χώρα.
Τυπικά, οι οργανώσεις έχουν όντως παραβιάσει την αιγυπτιακή νομοθεσία, αλλά σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, οι αμερικανικές ΜΚΟ προσπάθησαν να εξασφαλίσουν άδειες, και ήταν εντελώς διαφανείς απέναντι στις αρχές, οπότε και απορρίπτουν την κατηγορία ότι προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν την Αίγυπτο.
Δεκατέσσερις Αιγύπτιοι κατηγορούμενοι εμφανίσθηκαν στο δικαστήριο, και δήλωσαν αθώοι, με κατηγορίες που τους θέλουν να εισπράττουν παρανόμως χρήματα από το εξωτερικό, να φοροδιαφεύγουν, και να λειτουργούν παράνομα.
Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής απαιτούν αποζημιώσεις από τους κατηγορούμενους, για τη βλάβη που προκάλεσαν στην χώρα.
Η όλη υπόθεση είναι έντονα πολιτικοποιημένη. Της εκστρατείας εναντίον των ΜΚΟ ηγείται κυρίως ο Faiza Abou el-Naga, υπουργός Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας, που ανήκε και στην κυβέρνηση Μουμπάρακ, και ο οποίος κατηγορεί τις οργανώσεις ότι υπονόμευαν την χώρα, προκαλώντας κοινωνική αναστάτωση.
Τα κρατικά ΜΜΕ της Αιγύπτου έχουν δημοσιεύσει μέρος δικαστικών εγγράφων που διέρρευσαν, σύμφωνα με τα οποία οι οργανώσεις φέρονται να εφάρμοζαν ένα αμερικανοϊσραηλινό σχέδιο αποσταθεροποίησης της Αιγύπτου, σε συνεργασία με την CIA. Κάτι που οι ΜΚΟ διαψεύδουν κατηγορηματικά.
Πολλοί Αιγύπτιοι θεωρούν την υπόθεση ως μια επίθεση εναντίον της δημοκρατίας, και ως προσπάθεια απαγόρευσης του έργου των ΜΚΟ.
Πολλοί είναι όμως κι αυτοί που πιστεύουν τις αρχές, και που θεωρούν τους κατηγορούμενους ως κατάσκοπους, και πράκτορες του χάους.
Το πώς θα καταλήξει η υπόθεση, είναι ακόμη δύσκολο να προβλεφτεί.
Η δίκη αναβλήθηκε για την 26η Απριλίου.
The Washington Post
Απόδοση: S.A.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου