Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Διαψεύδει το Ιράν τα περί διακοπής εξαγωγών πετρελαίου


Το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου διέψευσε, σύμφωνα με το Reuters, τις πληροφορίες που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη διέκοψε τις εξαγωγές πετρελαίου σε έξι χώρες της ΕΕ, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.
«Διαψεύδουμε αυτή την είδηση… Αν ληφθεί τέτοια απόφαση θα ανακοινωθεί από το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν», όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου μιλώντας στο Reuters.
Νωρίτερα, το Press TV είχε μεταδώσει ότι το Ιράν διέκοψε σήμερα τις εξαγωγές πετρελαίου σε έξι χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Πορτογαλία).
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του δικτύου, «σε απάντηση προς τις τελευταίες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ εις βάρος του ενεργειακού και του τραπεζικού τομέα του Ιράν, η Ισλαμική Δημοκρατία σταμάτησε τις εξαγωγές πετρελαίου σε έξι ευρωπαϊκές χώρες».
Οι τιμές του πετρελαίου Μπρεντ αυξήθηκαν κατά ένα δολάριο το βαρέλι στα 118,35 δολάρια μετά την ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το ιρανικό αραβόφωνο δίκτυο Al Alam, το Ιράν «προειδοποίησε» ότι θα μπορούσε να διακόψει τις πωλήσεις πετρελαίου προς την ΕΕ, όμως διαβεβαίωσε ότι δεν θα το κάνει «προς το παρόν» για ανθρωπιστικούς λόγους.
Ο διευθυντής για τη δυτική Ευρώπη του υπουργείου Εξωτερικών «Χασάν Τατζίκ, που συναντήθηκε με έξι ευρωπαίους πρεσβευτές, προειδοποίησε ότι το Ιράν θα μπορούσε να διακόψει τις πωλήσεις πετρελαίου προς την Ευρώπη και να βρει άλλους αγοραστές», σημείωσε το Al Alam.
Παρόλα αυτά ο Τατζίκ διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη «δεν θα το κάνει προς το παρόν για ανθρωπιστικούς λόγους και εξαιτίας του κρύου».
Τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αποφασίσει να σταματήσουν τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν από την 1η Ιουλίου, ωστόσο η Τεχεράνη είχε προειδοποποιήσει ότι θα τις διακόψει η ίδια νωρίτερα σε «κάποιες» χώρες.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου