Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Οργιάζουν οι φήμες για χρεοκοπία


Θυμάστε τι ρωτούσαμε χθες με αφορμή τον πόλεμο του Βερολίνου με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την παραίτηση του Γιούργκεν Σταρκ και τις φήμες για παραίτηση του Γιούνκερ που άναψαν φωτιές στα χρηματιστήρια; Θα μας τρελάνουν αυτό το Σαββατοκύριακο;
Διαβάστε λοιπόν στη συνέχεια τις κυκλοφορεί σε σοβαρά οικονομικά sites του διαδικτύου και θα καταλάβετε γιατί δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα φύγει ο ΓΑΠ από την ΔΕΘ; Μεταμφιεσμένος, με αεροπλάνο, με ελικόπτερο, με υποβρύχιο;
Πολλοί είναι αυτοί που εικάζουν ότι η Ελλάδα θα κηρύξει πτώχευση σήμερα κιόλας. Η Γερμανία είναι ήδη  έτοιμη να σώσει τις τράπεζες της αν συμβεί κάτι τέτοιο.
Ιδού δυο λόγοι γιατί πολλοί πιστεύουν πως η ελληνική χρεοκοπία θα συμβεί μέσα στο σαββατοκύριακο:
Πρώτον, η συμμετοχή ιδιωτών στη διάσωση, που απαιτεί εθελοντικό κούρεμα 21% για τους κατόχους ομολόγων, δεν θα περάσει.
Σύμφωνα με τους Έλληνες τραπεζίτες, η αναμενόμενη συμμετοχή ιδιωτών στην ανταλλαγή ομολόγων αναμένεται να φτάσει το 80%. Λιγότερο δηλαδή από το απαιτούμενο 90% που θέλει η Ελλάδα. Αν η Αθήνα τηρήσει σκληρή στάση σε αυτό το ζήτημα, θα κινδυνέψουν 185 δισ δολάρια της συμφωνίας διάσωσης.
Η ανταλλαγή αυτή, τεχνικά, είναι ούτως ή άλλως χρεοκοπία, οπότε η αποτυχία της σημαίνει πως θα δούμε μια σκληρή χρεοκοπία αντί για μια πιο διαχειρίσιμη «επιλεκτική» χρεοκοπία όπως είχε συζητηθεί στις 21 Ιουλίου.
Σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία για όσους κατόχους ομολόγων θέλουν να εκδηλώσουν συμμετοχή.
Δεύτερον, η Ελλάδα μπορεί να πληροφορηθεί ότι αποκλείεται να εισπράξει περαιτέρω βοήθεια από την τρόικα.
Επιφανειακά αν το δούμε, αυτό δεν είναι τρομερό. Κινδυνεύει ένα ποσό περίπου 11 εκατομμυρίων  δολαρίων, που είναι πολύ μικρό σε σχέση με το μέγεθος του ελληνικού χρέους ($644 δισ το 2010).
Όμως, η αδυναμία είσπραξης αυτού του ποσού θα σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πέτυχε τους στόχους αντιμετώπισης του χρέους, ούτε αυτούς των ιδιωτικοποιήσεων, και έτσι θέτει σε ρίσκο την υποστήριξη για τη συμφωνία διάσωσης του Ιουλίου.
Σε ολόκληρη την ευρωζώνη, οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια αποφασίζουν μέσα στο μήνα, αν θα συνεχίσουν, ή όχι τη συμφωνία.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν και πάλι την 14η Σεπτεμβρίου, και στο ενδιάμεσο η Ελλάδα ξεσκονίζει τα λογιστικά της βιβλία.
Αν δει πως τα νούμερα δεν της βγαίνουν, μπορεί να κηρύξει πτώχευση ανά πάσα στιγμή.
 S.A. από το Business Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου