«Η Ευρώπη θα πρέπει να συμβιβαστεί με την άφιξη περισσότερων μεταναστών και να δεχτεί την πολυμορφία». Αυτό είναι το μήνυμα του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ
Μιλώντας στο Yaroslavl Global Policy Forum, στην Ρωσία, ο Γκιούλ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την αύξηση των αντι-μεταναστευτικών και αντι-ισλαμικών αισθημάτων στην Ευρώπη, και προτείνει ότι πρέπει να γίνουν πιο πολλά για την καταπολέμησή τους. Η Τουρκία έχει μια μακρά ιστορία θεσμοθετημένων διακρίσεων εις βάρος των μειονοτήτων, αν και αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Ο ίδιος ο Γκιουλ "αντέδρασε οργισμένα" το 2009, όταν εκτεθήκαν οι θεσμικές (κρατικές) διακρίσεις στην Τουρκία.
Σύμφωνα με το Huffington Post, η τουρκική κυβέρνηση έχει «πραγματοποιήσει μια σκόπιμη πολιτική παρενόχλησης και εκφοβισμού για να αναγκάσει χιλιάδες Έλληνες, Αρμένιους, Ασσύριους και οι Εβραίους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις τους και να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό."
Το Russia Today αναφέρει ότι ο Γκιούλ δήλωσε στο YaroslavlGlobal Policy Forum, ότι «απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια να θεραπευτούν και να ξεπεραστούν οι επαναλαμβανόμενες ασθένειες όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία στη Δύση, παρά να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην Ανατολή, τα οποία, ως επί το πλείστον, οφείλονται στην υπανάπτυξη».
Ο Τούρκος Πρόεδρος πιστεύει ότι, στη Δύση, "το όριο ανοχής θα πρέπει να αυξηθεί συνεχώς."
Αν και οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η Τουρκία έχει παρασυρθεί προς τον ισλαμισμό και μακριά από μία δυτικού τύπου φιλελεύθερη δημοκρατία, ο Γκιούλ λέει ότι η χώρα του αναπτύσσει την πολυπολιτισμικότητα. Λέει : «Το καθήκον του κράτους είναι να εξασφαλίσει για όλους τους πολίτες του, ανεξάρτητα από θρησκεία, γλώσσα και φυλή, ίσα συνταγματικά δικαιώματα και ... ίσες ευκαιρίες."
Περίπου 1,5 εκατομμύρια έως 2,5 εκατομμύριο Αρμένιοι δολοφονήθηκαν σε μια σκόπιμη εκστρατεία εθνοκάθαρσης στην Τουρκία, ως επί το πλείστον μεταξύ 1915 και 1916. Η σημερινή τουρκική κυβέρνηση αρνείται ότι διέπραξε γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων. (...)
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου