Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Έχουν αποδεχθεί όλοι την συντεταγμένη χρεοκοπία


Η Γερμανία έστω και με αστερίσκους πρόσφερε στήριξη στην Ελλάδα αρκεί να εφαρμόσει όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα.
Η γερμανική Βουλή είναι έτοιμη να ψηφίσει τη διεύρυνση του EFSF, ουσιαστικά δηλαδή το δεύτερο δάνειο για την Ελλάδα.
Η φινλανδική Βουλή ψήφισε κι αυτή υπέρ της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου ξεχνώντας τις εγγυήσεις που ζητούσε.
Γερμανοί σοφοί αλλά και πολλοί ευρωπαίοι παράγοντες συστήνουν υπομονή για την Ελλάδα αλλά ζητούν πάντα εφαρμογή των μέτρων.
Ο Τσ. Νταλάρα είπε ότι το rollover έφτασε στο 90%.
Τι έγινε ξαφνικά και μας αγάπησαν όλοι; Τι έγινε και η συμφωνία της 21ης Ιουλίου ξαναέγινε ευαγγέλιο; Πώς ανέστησαν ένα «πεθαμένο» σχέδιο και όλοι μιλούν για διέξοδο;
Μα πολύ απλά, γιατί ουσιαστικά δεν υπάρχει αυτό το σχέδιο, βρισκόμαστε ένα βήμα πιο πέρα, οι Ευρωπαίοι έχουν πλέον συμβιβαστεί με την ιδέα ότι ούτε το δεύτερο δάνειο, ούτε το κούρεμα κατά 21% μπορούν να σώσουν την Ελλάδα από το τεράστιο χρέος.
Έτσι, λοιπόν, αφήνοντας πίσω το καλοκαιρινό σχέδιο ετοιμάζονται για το επόμενο, δηλαδή τη συντεταγμένη χρεοκοπία. Σου λένε οι Φινλανδοί, και να ψηφίσουμε για το κούρεμα 21% χωρίς εγγυήσεις, δεν έχει κανένα νόημα αφού τελικά το κούρεμα θα φτάσει το 50%, η Ελλάδα θα πτωχεύσει και θα ξαναγυρίσει από το μηδέν, πιθανότατα με κάποια υποτίμηση, είτε εσωτερική είτε με έξοδο από το ευρώ για λίγες ώρες και με επιστροφή με ένα ευρώ που θα κοστίζει λιγότερο απ’ ότι σήμερα.
Το εναλλακτικό σχέδιο συζήτησε και ο Παπανδρέου με τη Μέρκελ και πότε αυτό θα ενεργοποιηθεί, αυτή είναι η αλήθεια. Δε μίλησαν ούτε για επενδύσεις, ούτε για τους ταξιτζήδες, ούτε για το κτηματολόγιο. Πώς θα γίνει η ελεγχόμενη χρεοκοπία συνεννοήθηκαν.
Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο ότι μόλις την Τετάρτη βγήκε στη δημοσιότητα το λεγόμενο σχέδιο “Εύρηκα“. Είναι αυτό που είχαμε γράψει πριν μερικές ημέρες που προβλέπει την καταγραφή της περιουσίας του κράτους και την πώλησή της έναντι 125 δις ευρώ ώστε το χρέος να πέσει κάτω από το 100%. Είναι ένα σχέδιο που δίνει λύση χωρίς χρεοκοπία.
Και είναι φυσικά ο «μπαμπούλας» ώστε να αποδεχθούν οι Έλληνες το σχέδιο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Αντί να πουληθούν αεροδρόμια, λιμάνια, ακίνητα κ.λπ. θα προτιμηθεί το «αίμα» σε μισθούς και συντάξεις και αυτή η λύση θα εμφανιστεί ως σχέδιο σωτηρίας της περιουσίας της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου